La UAB commemora el Dia de les Dones i les Nenes a la Ciència amb 'Marie Curie'

Marie Curie
Foto: Tekniska museet, via Wikimedia Commons.

L'Observatori per a la Igualtat commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència amb la projecció, el 13 de febrer, del film Marie Curie i un col·loqui posterior. Les Facultats de Ciències i Biociències i l’INc se sumen als actes amb la inauguració d'un mural, una 'macrofotografia' i un Speed-Dating sobre dones i recerca.

26/01/2018

L'Assemblea General de Nacions Unides va proclamar l'any 2015 que cada 11 de febrer es celebrés el Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència. L'Observatori per a la Igualtat vol commemorar aquest dia amb un acte el 13 de febrer, que consistirà en la projecció de la pel·lícula Marie Curie (Marie-Noëlle Sehr), seguida d'una taula rodona.

La trobada començarà a les 11 h amb una presentació a càrrec de Sara Moreno, vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, i Joana Gallego, directora de l'Observatori per a la Igualtat. Tot seguit, tindrà lloc la projecció del film, que relata la vida de la científica francesa i la seva lluita pel reconeixement en una comunitat científica dominada pels homes.

A les 13 h, tindrà lloc el col·loqui, que comptarà amb la participació de Sara Moreno i de María Teresa Paramio, adjunta del vicerector de Relacions Internacionals i vocal de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT); Gemma García, vicedegana d'Estudiants de la Facultat de Ciències; i Lydia Giménez, directora de la Unitat Departamental de Psicologia Mèdica de la Facultat de Medicina. Joana Gallego moderarà el debat.

Activitats de l’Institut de Neurociències (INc)

L’Institut de Neurociències  s’ha sumat també a la commemoració al llarg de la setmana, en què també tenen lloc les I Jornades de Neurocientífiques, una iniciativa liderada per la Societat Española de Neurociencias (SENC).
D’una banda, dilluns, dia 12, estudiants de doctorat Aina Calls, alba Sánchez i Maria Puigdomènech, del grup de recerca en Neuroregeneració i plasticitat faran la xerrada “Dones i neurociències” amb estudiants de Batxillerat de l’Institut la Ferreria de Montcada i Reixach.

De l’altra, dijous, dia 15, neurocientífiques o expertes en gènere de la UAB participen en un Speed-Dating, en què poden participar tots els estudiants de màster i de doctorat de ciències, prèvia inscripció.  Tothom que hi participi tindrà entre 3 i 5 minuts per parlar amb diferents investigadores per conèixer aspectes com les seves experiències, parlar de les dones als laboratoris, de compaginar la vida laboral i familiar, de la recerca amb femelles, etc.

Les expertes que hi participen són: África Flores, Cristina Gutiérres, Gemma Manich, Irene Bolea, Maria Josefa Sabrià, Maribel Ponferrada, Mercedes Unzeta, Noemí Robles, Olaya Fernández i Roser Nadal.

De l’activitat se’n derivaran unes conclusions que es faran arribar a la SENC i a l’Observatori per a la Igualtat.

Mural i ‘macrofotografia’ a les Facultats de Ciències i BiociènciesLes Facultats de Ciències i Biociències van inaugurar, el dilluns 12 de febrer, un mural commemoratiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. El mural esta situat al passadís C3 parell de l’edifici C. Amb aquest mural, les dues Facultats volen refermar el seu compromís en favor de la igualtat de gènere, especialment en els àmbits acadèmic i científic. I el dijous dia 15 de febrer es farà una gran fotografia de grup a totes les dones d’aquestes facultats que hi vulguin participar, a les 13 hores a la plaça del rellotge.