La UAB celebra la 23a edició de la Setmana de la Ciència

Setmana de la Ciència 2018
Del 9 al 18 de novembre un gran nombre d’activitats de divulgació científica se celebren arreu de Catalunya en el marc de la Setmana de la Ciència. Diversos departaments de la UAB i centres de l’Esfera UAB-CEI organitzen activitats a tot el campus.

05/11/2018

Organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), la 23a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’18) se celebrarà a partir del proper divendres 9 i fins al proper 18 de novembre, i inclourà un gran nombre d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic arreu Catalunya.

Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, el patrimoni cultural, amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la Unió Europea; la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català, celebració promoguda per la Generalitat de Catalunya; i la figura del prestigiós físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, promoguda pel Grup de Comunicació i Divulgació de la Nanotecnologia, EspaiNano.

La UAB i diversos centres de l’Esfera UAB-CEI oferiran activitats ben diverses, que inclouran tallers, experiments, conferències i jornades de portes obertes per tot el campus, organitzades pel Departament de Química, el Departament de Geologia i centres com l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CSIC) o l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

El programa complet es pot consultar al web:
www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia

 
PROGRAMA D’ACTIVITATS AL CAMPUS DE LA UAB
 

  • 9 de novembre
 
Itineraris didàctics: Geogimcana
 
La Geogimcana és una activitat lúdico-científica adreçada prioritàriament a estudiants de batxillerat de Ciències de la Terra i el Medi Ambient que tinguin interès per a la Geologia i àmbits afins (Ciències Ambientals, Química, Ciència de Materials).

L'activitat es desenvolupa al llarg d'un matí al Campus de la UAB, on els participants en grups d'entre 4 a 8 persones (segons el total de participants) han de cercar amb l'ajuda d'un mapa un total de 5 punts on hauran de realitzar 5 proves de caire geològic, com ara la identificació de roques, minerals, fòssils, nivell freàtic...

Les proves serveixen per a introduir molt breument alguns conceptes científics per part dels controladors que trobaran a cada punt, el controlador dóna a més les instruccions per a superar la prova i al final en valora els resultats. Es fomenta a través d'una certa competició que hi hagi una introducció de coneixements de forma diferent a la convencional, lúdica i fomentant el treball en equip.

Entre prova i prova, els participants han de passar per unes interproves que són en definitiva altres proves que el grup realitza de forma autònoma. Al final els participants han de tornar al punt de sortida on es fa la valoració global de cada grup i es proclama l'equip guanyador.

Lloc: Facultat de Ciències de la UAB
Hora: de 9.30h a 13.30h.
Organitza: Departament de Geologia de la UAB i Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Més informació: lluis.casas@uab.cat
 
  • 9 i 10 de novembre
 
Conferències: Xerrades divulgatives a Expominer
 
Durant la Fira Expominer, xerrades divulgatives de vint minuts sobre la recerca de l’ICMAB relacionada amb els minerals: el bor, propietats òptiques, el magnetisme, la caracterització per llum de sincrotró i el quars.
 
9 de novembre, 10:40h “La Història del Bòrax: dels deserts a les mòmies passant pels reactors nuclears i els fàrmacs”; Clara Viñas Teixidor. 13h, “Propietats òptiques i color dels cristalls: de la tecnologia a les joies”, María Isabel Alonso Carmona.
 
10 de novembre, 11h, “El magnetisme dels imants”, Josep Fontcuberta Griñó; 12h “El sincrotró en la caracterització estructural de nous minerals”, Jordi Rius Palleiro; 13h, “Quars: de la platja als smartphones: Més de 3000 anys al top 10 dels materials tecnològics”, Martí Gich García.
 
Lloc: Fira Expominer (Fira de Barcelona, Recinte Montjuïc)
Organitza: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB)
Més informació: Anna May, 935801853, amay@icmab.cat
 
  • Del 9 a l’11 de novembre
 
Tallers: Tallers de minerals i materials a Expominer
 
Durant la Fira Expominer, a Fira Montjuïc, l’ICMAB tindrà un estand que oferirà diversos tallers de minerals, difracció i superconductivitat. En un taller es podrà determinar la duresa de diferents minerals, en un altre descobrir què és la difracció, i en un altre, descobrir el fenomen de la levitació magnètica.

Lloc: Fira Expominer (Fira de Barcelona, Recinte Montjuïc)
Organitza: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB)
Més informació: Anna May, 935801853, amay@icmab.cat
 
  • Fins a l’11 de novembre
 
Exposició interactiva: Matheroes: Supermaterials, els herois del futur
 
Els Matheroes són cinc nous superherois animats que ens informen sobre les àrees de recerca de l’ICMAB i dels nous materials elaborats gràcies a la recerca realitzada en aquest centre en materials per energia sostenible, materials superconductors, materials per a l’electrònica i materials magnètics, i materials per aplicacions biomèdiques.

Projecte dissenyat per l’ICMAB i ESCIENCIA i finançat per la FECYT-Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

Lloc: Fira Expominer (Fira de Barcelona, Recinte Montjuïc), i a l’ICMAB (Edifici ICMAB-CSIC. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Cerdanyola del Vallès).
Hora: Del 22 d'octubre al 8 de novembre a l'ICMAB (de 9 a 17 h) i del 9 al 11 de novembre a Expominer (de 10 a 18 h).
Organitza: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB)
Més informació: Anna May, 935801853, amay@icmab.cat
 
  • 12 i 13 de novembre
 
Xerrada-taller: Converteix-te en un detectiu de materials
 
Activitat per a joves de 10-14 anys on podran aprendre algunes de les tècniques que es fan servir a l’ICMAB per caracteritzar els materials i poder-los identificar, com ara la difracció de raigs X i la microscopia electrònica.

Lloc: Fira Expominer (Fira de Barcelona, Recinte Montjuïc), i a l’ICMAB (Edifici ICMAB-CSIC. Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona).
Hora: De 10h a 13h.
Organitza: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB)
Més informació: Anna May, 935801853, amay@icmab.cat
 
  • Del 12 al 16 de novembre
 
Portes obertes: Espai museístic de Microelectrònica Zenón Navarro (IMB-CNM)
 
L'activitat consisteix en l'entrada lliure, en horaris determinats, a l'Espai Museístic de Microelectrònica "Zenón Navarro" de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona. L'Espai Museístic mostra què són els xips de silici i com es fabriquen. Per a això exhibeix equips que s'utilitzen per al disseny, la fabricació i la mesura de dispositius i circuits microelectrònics, així com vídeos interactius, panells informatius i prototips de dispositius i circuits. La visita es realitza amb una persona de l'institut que actua com a guia. També es podrà visitar la Sala Blanca Integrada de Micro i Nanofabricació (una de les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars) des del passadís exterior. Per a grups cal reserva prèvia. Les visites de grups inclouran una breu conferència d'introducció. Atès que aquest any es commemora el centenari de Richard Feynman, durant la visita es comentarà la seva relació tant amb l'electrònica com amb la nanotecnologia.
 
Lloc: Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), CSIC.
c/ Til·lers s/n campus de la Universidad Autónoma de Barcelona.
Hora: 16h.
Organitza: Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM)
Més informació: Annabel Muñoz, 935947700, annabel.munoz@imb-cnm.csic.es
 
  • 13 de novembre
 
Portes obertes: Visita guiada a l’edifici ICTA-ICP
 
Visita els laboratoris i magatzems de la seu de l'ICP a la Universitat Autònoma de Barcelona i descobreix com treballen els investigadors i tècnics. Cal fer reserva prèvia
 
Lloc: Edifici ICTA-ICP.
Hora: 18h.
Organitza: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Més informació: Pere Figuerola, activitats@icp.cat, 937261769

  • Del 13 al 16 de novembre
 
Taller experimental: Plantes mutants
 
L’objectiu d’aquest taller és acostar a l’alumnat dels últims cursos de primària a la funció i a la utilitat de la ciència i a la manera de fer dels científics, tot aportant-los una experiència positiva.
 
Al taller, els nens i les nenes aprendran a reconèixer alguns aspectes característics de la investigació en plantes, com l’ús d’organismes model. Utilitzant plantes mutants i material de laboratori com lupes binoculars, els alumnes hauran de treballar com autèntics científics, observant atentament, fent les seves pròpies hipòtesis i arribant a conclusions de consens. El taller es complementa amb una visita a les instal·lacions del CRAG guiada pel personal investigador.
 
Lloc: Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).
Hora: de 09:30h a 12:00h.
Adreçat a: alumnat de 5è i 6è de primària.
Organitza: Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).
Més informació: communication@cragenomica.es
 
  • 14 de novembre
 
Fòrum: La Química en el futur: reptes i escenaris per a la investigació i la innovació
 
Es troba la Química en una cruïlla? Certament, moltes evidències ho semblen indicar així. Tot i que la Química es considera una ciència “central”, la majoria dels nous descobriments amb impacte mediàtic i social tenen lloc avui dia en altres disciplines. Molts d’ells necessiten de la Química, però sembla que aquesta ha evolucionat cap una posició menys visible de suport i recolzament a d’altres ciències. Quina direcció prendrà la Química en els propers 10-20 anys? Quin impacte tindrà la tecnologia en aquesta evolució? Com afectaran aquests canvis al finançament de la investigació en Química? I a la formació?
 
Les respostes a aquestes preguntes i d’altres relacionades esperem poder tractar-les en aquest fòrum amb l’ajuda dels ponents convidats, tots ells reconeguts investigadors i professionals de la Química.
 
Benvinguda i introducció a l’acte: Javier Lafuente, vicerector d’Innovació i Projectes estratègics, UAB; Rosa M. Ortuño, directora del Departament de Química, UAB
 
Ponents: Avelino Corma, Luis Liz-Marzan, Modesto Orozco, Eduard Valentí
 
Moderador: Jordi Marquet, catedràtic de Química Orgànica, Departament de Química, UAB
 
Lloc: Sala d’actes, Facultat de Ciències de la UAB
Hora: 16h.
Organitza: Departament de Química de la UAB
Més informació: d.quimica@uab.cat
 
  • 16 de novembre
 
Itineraris didàctics: Geogimcana
 
La Geogimcana és una activitat lúdico-científica adreçada prioritàriament a estudiants de batxillerat de Ciències de la Terra i el Medi Ambient que tinguin interès per a la Geologia i àmbits afins (Ciències Ambientals, Química, Ciència de Materials). L'activitat es desenvolupa al llarg d'un matí al Campus de la UAB, on els participants en grups d'entre 4 a 8 persones (segons el total de participants) han de cercar amb l'ajuda d'un mapa un total de 5 punts on hauran de realitzar 5 proves de caire geològic, com ara la identificació de roques, minerals, fòssils, nivell freàtic...

Les proves serveixen per a introduir molt breument alguns conceptes científics per part dels controladors que trobaran a cada punt, el controlador dóna a més les instruccions per a superar la prova i al final en valora els resultats. Es fomenta a través d'una certa competició que hi hagi una introducció de coneixements de forma diferent a la convencional, lúdica i fomentant el treball en equip.

Entre prova i prova, els participants han de passar per unes interproves que són en definitiva altres proves que el grup realitza de forma autònoma. Al final els participants han de tornar al punt de sortida on es fa la valoració global de cada grup i es proclama l'equip guanyador.

Lloc: Facultat de Ciències de la UAB
Hora: de 9.30h a 13.30h.
Organitza: Departament de Geologia de la UAB i Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Més informació: lluis.casas@uab.cat
 
  • 17 de novembre
 
Jornada: Jornada "Science & Tech Girls Vallès".
 
Jornades de ciència i tecnologia amb tallers i xerrades dirigides especialment a les noies del Vallès, per incentivar les vocacions científiques. Activitats de l'ICMAB: El taller "Construcció de ponts 3D" i la lectura teatralitzada "Madame Châtelet i els seus seguidors a Instagram".
 
Lloc: Biblioteca Vapor Badia (C. de les Tres Creus, 127-129, Sabadell)
Organitza: Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB)
Més informació: Àlex Argemí, 937372607; Anna May, 935801853, amay@icmab.cat