El Consell Social de la UAB

La UAB celebra el Dia Mundial de la Salut Mental i presenta el Pla Antiestigma

Living Lab Salut Mental
La UAB celebrarà el dijous, 10 d'octubre, el Dia Mundial de la Salut Mental, amb un acte que tindrà lloc a les 13h a la Sala Cinema, on presentarà una part del Pla Antiestigma en Salut Mental que ha elaborat.

08/10/2019

Un 14% de les persones de la comunitat UAB enquestades afirma haver tingut una experiència en primera persona amb un problema de salut mental.

La UAB va dur a terme el curs acadèmic 2017-2018 el programa d'activitats centrat en la salut mental, sota el lema de la FM17 UAB "La salut mental, visible i sense estigmes a la UAB". Es van fer diferents accions i es van organitzar diferents activitats al llarg de tot el curs, d'entre les quals la UAB es va comprometre a elaborar un Pla Antiestigma.

Així, el dijous, 10 d'octubre, i coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Salut, es presentarà la diagnosi del Pla Antiestigma que s' ha elaborat en el si de la comunitat UAB.

La vicrectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, presentarà l'acte. Tot seguit, es donarà a conèixer la diagnosi del Pla, que ha dut a terme un Grup Motor (format per alumnat, PAS, PDI, membres de diferents Serveis de la UAB així com de l'equip de govern). Tres representants d'aquest grup, juntament amb Maria Lomascolo, de l'entitat Obertament, que han coordinat la dinàmica de treball, presentaran aquesta primera part del Pla Antiestigma. Tot seguit, una estudiant, una persona del PAS i un persona del PDI explicaran les seves experiències personals relacionades amb la salut mental. Finalment, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, tancarà l'acte.

El Pla Antiestigma
En l'acte s'explicarà com s'ha fet la diagnosi del Pla Antiestigma, que és la primera part del pla. Així, es detallarà qui ha format el grup  motor, les eines que s'han fet servir per la diagnosi, les experiències prèvies així com el mapa d'actors, de visions i de percepcions. També es donaran a conèixer els resultats de l'enquesta que s'ha fet a la comunitat UAB i s'exposaran les orientacions. Una vegada diagnosticada la situació, la segona part del pla consistirà en les actuacions que es duran a terme.

Segons els resultats de l'enquesta, un 14% de les persones enquestades afirma haver tingut una experiència en primera persona amb un problema de salut mental. L'enquesta, que s'ha fet via telemàtica i de forma anònima durant el 2019, ha obtingut gairebé 2.000 respostes. El 71% de les persones enquestades són dones i el 66% són estudiants.

Del conjunt d'estudiants enquestats, un 16% declara tenir o haver tingut un trastorn mental, mentre que del conjunt de treballadors, és un 10% els que han manifestat tenir-ne o haver-ne tingut.

Una de cada quatre persones
Una de cada quatre persones desenvoluparà problemes relacionats amb la salut mental al llarg de la vida. Malgrat la importància creixent d’aquesta realitat, la salut mental persisteix invisible i estigmatitzada. D’una banda, la manca de visibilitat contribueix al desconeixement social i dificulta la detecció dels símptomes de la malaltia mental. D’altra banda, aquesta invisibilitat pot contribuir a generar rebuig cap a les persones amb trastorns i alimentar el tabú de la salut mental. La invisibilitat i l’estigma dificulten donar la resposta més adequada en cada cas i són la base de la discriminació social.

La Universitat no viu aïllada de la societat; els problemes de salut mental també hi són presents i afecten a tots els col·lectius, és a dir, a l’alumnat, el PAS i el PDI. Per poder donar la resposta i l’atenció adequada a les necessitats educatives específiques de l’alumnat, així com a les necessitats laborals del PAS i el PDI, és imprescindible treballar per tal de que la salut mental sigui visible i sense estigmes a la Universitat Autònoma de Barcelona. El compromís social de la universitat pública demana un paper actiu per avançar en el canvi d’actituds i comportaments de la societat cap a les persones que tenen problemes de salut mental.