La UAB acull una mostra fotogràfica per denunciar la violència de gènere

Inauguració de l'exposició nines trencades
La mostra -que organitza el 50 aniversari de la UAB i Cultura en Viu-, es podrà visitar a la sala d’exposicions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General fins al proper 5 d’abril. Vol denunciar la violència masclista a través de retrats de nines trencades o maltractades i compta, per primer cop, amb un mapa dels feminicidis entre 2010 i 2017.

07/03/2019

En el marc del Dia Internacional de les Dones Treballadores, la UAB acull l’exposició “Muñecas”, una mostra fotogràfica amb la que el seu autor, el fotògraf uruguaià Sergio Sabini, vol denunciar la violència de gènere. L’acte d’inauguració, que va tenir lloc el propassat 7 de març, a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, va comptar amb la presència de Carlos Sánchez, vicerector de Cultura i Relacions Institucionals; Sergio Sabini, autor de les fotografies; Joana Gallego, professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB; Claudia Gianneti, historiadora i comissària de la mostra i Laura Avilés, magistrada i vocal de l’Asociación Mujeres Juezas de España.

El vicerector Carlos Sánchez va referir-se a l’educació com a eina per poder avançar com a societat en les polítiques de gènere i canviar la realitat “per no admetre determinades actituds”. També va apuntar que “aquesta exposició és perquè la gent se n’adoni de la crua realitat a través de les imatges”. 

Per la seva banda, l’autor de les fotografies, Sergio Sabini, va explicar com havia sorgit la idea per fer les fotografies: “vaig molt pel Mercat dels Encants i vaig començar a veure que hi havia nines trencades i brutes i les vaig començar a fotografiar pequè em recordaven a les notícies sobre violència de gènere que cada dia escoltava a la ràdio.”

“Muñecas” és una exposició que empra retrats de nines trencades o maltractades per denunciar la violència masclista que pateixen les dones. La mateixa paraula “nina” és objecte d’aquesta protesta en forma de fotografies. El nexe entre la denúncia i la fotografia són textos o relats de víctimes, així com un llistat de feminicidis i assassinats de dones. 

Abans de l’acte d’inauguració, la Sala de Graus de la Facultat de Ciències de la Comunicació va acollir la taula rodona “La violència contra les dones a debat”, on van participar Joana Gallego, professora de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, qui va moderar el debat i va posar l’enfoc en els mitjans de comunicació; l’artista Sergio Sabini, qui va explicar els motius que el van dur a fer aquesta exposició; Claudia Gianneti, historiadora i comissària d'exposicions, qui va oferir una interpretació simbòlica dels retrats; Laura Avilés, magistrada i vocal de l’Asociación Mujeres Juezas de España, qui va donar la visió de l’àmbit de la justícia, i la rectora Margarita Arboix, qui fou l’encarregada de recollir les conclusions i tancar l’acte.