El Consell Social de la UAB

La primera Nit del Consell Social de la UAB apropa universitat, societat i empresa

Nit del Consell Social
El recinte modernista de Sant Pau va acollir, el 4 d’octubre passat, la primera Nit del Consell Social de la UAB en la que es van lliurar els premis Universitat-Societat, a la Fundació Barça, i Universitat-Empresa, a Banco Santander, i també dos de nous, el Premi Alumni UAB, a la cineasta Carla Simón, i el Premi Transferència UAB, a l’investigador Miquel Chillón.

05/10/2018

La Nit del Consell Social va ser l'estrena d’un esdeveniment propi d'aquest òrgan de govern i de dos nous guardons: Alumni UAB i Transferència UAB

Emmarcat en els actes del 50è aniversari de la UAB i presentat per la periodista i alumni Isabel Bosch, la primera Nit del Consell Social de la UAB, amb el títol “Societat i universitat: juntes, més lluny”, va ser l’estrena d’un esdeveniment propi del Consell Social en el que es va afegir dos guardons als dos que ja existien fins ara i es lliuraven dins el marc de la Festa de l’Associació d’Amics de la UAB.
El Premi Universitat-Societat, des de 2003, i el Premi Universitat-Empresa, des de 2015, es lliuren a persones o entitats de prestigi reconegut per la seva trajectòria social i empresarial, respectivament, i la seva aportació a la societat. Des d’enguany, el nou Premi Alumni UAB s’atorga a una persona, que hagi estudiat a l’Autònoma, “per la seva reconeguda trajectòria amb l’objectiu de fomentar-ne l’aproximació a la UAB” i el Premi Transferència UAB es lliura a personal de la UAB que ”contribueix a la transferència del coneixement de la UAB a la societat”.

Gabriel Masfurroll, president del Consell Social de la UAB, va donar la benvinguda als assistents i va glosar els mèrits dels premiats.  Sobre l’ampliació de guardons, va explicar que obeeix a la voluntat del Consell de reflectir “quatre puntals  essencials: societat, empresa, alumni i transferència i que evoquen, també, les quatre columnes símbol de la universitat”.

A continuació es va lliurar el primer dels guardons, el Premi Universitat‐Societat, que va correspondre a la Fundació Barça “pel seu compromís i paper rellevant, mitjançant els valors de l’esport, al servei del desenvolupament social; per la seva voluntat de fer un món més humà mitjançant l’accés a l’educació i el seu reforç com a pilar fonamental en el desenvolupament dels infants; i per la contribució a la inclusió social d’infants en risc d’exclusió, la innovació social per donar resposta a problemàtiques socials, i la resolució de conflictes i el foment de l’entesa entre persones”. El vicepresident primer del Futbol Club Barcelona i de la seva fundació, Jordi Cardoner, va recollir el premi de mans de la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i del president del Consell Social, Gabriel Masfurroll. A preguntes d’Isabel Bosch, Cardoner va explicar que l’activitat de la Fundació Barça és una conseqüència natural de l’ADN del club: “l’esport és cultura i també són valors” i que la Fundació Barça "aporta benestar emocional a més d’un milió i mig de nens i nenes d’arreu de l món”, va afirmar orgullós Cardoner.

El Premi Universitat‐Empresa del Consell Social de la UAB 2018 va ser per a Banco Santander, entitat amb una “llarga trajectòria i fort compromís, en el marc de la seva responsabilitat social, amb l’impuls de l’educació superior, tant a nivell estatal com internacional” que es concreta, en el cas de la UAB, en una col·laboració iniciada l’any 1999 i que s’ha materialitzat en el desenvolupament de diferents programes adreçats a estudiants, investigadors joves, empreses derivades, emprenedoria universitària i estudiants de batxillerat. Tot això ”amb l’objectiu de fomentar la formació, la incorporació i retenció del talent investigador, l’emprenedoria i l’aproximació de col·lectius a la universitat”.

La presidenta de Banco Santander, Ana Patricia Botín, va intervenir mitjançant un vídeo per agrair un premi centrat en valors que l’entitat comparteix amb la UAB, entre altres, la igualtat de gènere: “tenir més dones en llocs directius no és només just sinó que és bo per a tothom”, va assegurar Botín, que va lamentar que “l’augment de la presència de les dones en la direcció de les empreses està sent un molt lent”.
El guardó va ser recollit per Matías Rodríguez Inciarte, president de Santander Universidades, qui va defensar l’aposta estratègica per la universitat, única en el sector financer, que va fer Banco Santander fa vint anys: “va ser una aposta a llarg termini d’un visionari que vint anys després, s’ha mostrat encertada”. Rodríguez Inciarte, que es va mostrar especialment orgullós del programa de beques-salari Ítaca UAB-Santander, va afirmar que “l’educació superior és el gran motor de canvi”.

Nous premis Alumni i Transferència

El tercer guardó de la nit va ser el primer Premi Alumni UAB. El Consell Social de l’Autònoma va premiar la cineasta Carla Simón, autora de la pel·lícula Estiu 1993, com a exalumna graduada en Comunicació Audiovisual per la UAB, per “la seva valuosa trajectòria com a jove cineasta i per la seva contribució, des de l’àmbit cinematogràfic, a la cultura del país, projectant‐la tant a nivell nacional com internacional, i amb una clara contribució activa de la dona a la indústria cinematogràfica”. Simón va enviar des de París un missatge en vídeo en el que agraïa el premi i on recordava amb molta estima els intensos anys viscuts a la UAB: “l’Autònoma em va oferir una vida universitària de la que vaig participar activament: voluntariat, aprenentatge d’idiomes, grup de teatre i fins i tot un cinema on vaig passar moltíssimes hores” va explicar abans de concloure que el seu pas per la Universitat li va servir “per identificar la meva passió”.

Sara Moreno, vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat i responsable del programa Alumni UAB, va recollir el guardó en nom de la premiada. Moreno va explicar que el programa Alumni rep la complicitat del Consell Social en una etapa de creixement: “des del Consell Social rebem acompanyament i suport”. Sobre Alumni va explicar que el màxim objectiu és “impulsar una gran xarxa d’estudiants de tal manera que l’Autònoma no sigui només una etapa vital sinó que esdevingui un acompanyament al llarg de tota la vida”. Finalment, sobre Carla Simón, va desvetllar una conversa amb la cineasta en la que aquesta identificava el seu pas per la UAB amb el color verd: “uns anys positius, lluminosos i plens de coneixent”.
 
L’últim guardó de la nit va ser el primer Premi Transferència UAB, atorgat a Miquel Chillón, professor del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular de la UAB i, també, investigador ICREA en dos instituts: el de Neurociències de l’Autònoma i l’Institut de Recerca Vall d’Hebron. Chillón va ser premiat per la seva “valuosa trajectòria emprenedora i de transferència en el tractament de malalties humanes amb teràpies gèniques, que es materialitza en la creació de les spin‐off NanoTherapix i Kogenix Therapeutics, amb la voluntat d’apropar el producte terapèutic a la clínica i al mercat.”

Chillón, que va compartir el guardó amb seu equip de treball i amb la seva família, va parlar dels obstacles que la recerca es troba abans d’aconseguir que una troballa científica repercuteixi en el conjunt de la societat: “ens trobem molt lluny de la indústria i molt lluny del pacient i es requereixen molts diners i superar molts controls abans d’arribar a la societat”. Per això, va defensar l’opció de crear des de la Universitat spin off que facin de pont i que obrin unes portes que serveixin per a obtenir “recursos, no només econòmics, sinó també personals i de coneixements”.

Insuficient col·laboració entre societat, universitat i empresa
A continuació es va obrir un interessant debat entre els tres premiats presents sobre si la col·laboració societat, universitat i empresa és suficient i, sobretot, si és prou eficient. Es va parlar de la falta d’incentius que reben les empreses per invertir en I+D per part del poders públics, de la falta d’un mecenatge privat similar al comú en altres països i, en general, de la falta de perspectiva dels poders polítics a l’hora d’apostar per la recerca i la docència.
 
Per tancar l’acte, la rectora Arboix va agrair les paraules de tots els guardonats i, en especial, les d’Ana Botín sobre la necessitat d’accelerar en l’objectiu d’arribar a la igualtat de gènere, tot recordant el pioner grau de Gènere que ha iniciat amb molt d’èxit la UAB. La rectora va mostrar la seva satisfacció per la connexió que té la Universitat amb entitats compromeses amb la societat i sobre la missió de la Universitat va afirmar que l’educació “és la base del desenvolupament d’una societat i amb ella empoderem els nostres joves”. Finalment, va tancar la primera Nit del Consell Social felicitant aquest òrgan de participació de la societat en la Universitat per la iniciativa d’ampliar aquest premis.