La medicina personalitzada de precisió centra un seminari dirigit a alumnat universitari

Cartell del seminari

La UAB, la Fundación Instituto Roche i l'Institut d'Oncologia Vall d’Hebron col·laboren en la celebració del seminari «Medicina Personalitzada de Precisió, de la teoria a la pràctica», dirigit a estudiants universitaris dels últims cursos de carreres relacionades amb les Ciències de la Salut. D'assistència gratuïta amb inscripció prèvia, té lloc del 27 al 29 de setembre al Centre Cellex del VHIO. El termini d'inscripció acaba el 21 de setembre.

11/07/2022

El seminari permetrà a les persones assistents conèixer i aprofundir en els fonaments que seran clau en l'abordatge de la medicina en el futur, de la mà de destacats especialistes. En aquesta sisena edició (després de les anteriors celebrades a Madrid, València, Salamanca, Màlaga i Pamplona) està coordinat pel Dr. Joan Carles i la Dra. Isabel Ruiz Camps, cap de Secció d'Oncologia Mèdica i metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses, respectivament, de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i professors associats del Departament de Medicina de la UAB.

«La Medicina personalitzada de precisió serà un dels pilars en què se sustentarà la medicina del futur. Durant molt de temps, hem interpretat les diferents malalties com a alteracions a nivell cel·lular, no obstant això, en els últims anys ens estem adonant de la importància de l'estroma que sustenta aquestes cèl·lules, les interaccions que es produeixen entre tots dos, així com la importància del microambient a aquest nivell. Això provoca interaccions complexes a diferents nivells, que són els que intenta dilucidar la medicina personalitzada de precisió», explica el Dr. Joan Carles.

Per part seva, la Dra. Isabel Ruiz Camps indica que «el coneixement de les múltiples aplicacions que pot tenir la medicina personalitzada de precisió és un tema interessant, actual i amb futur per a tots els alumnes, des de l'oncohematologia a les malalties autoimmunitàries o la neurologia, on ja s'està aplicant amb l'ús de teràpies dirigides, mentre que en altres especialitats es comença a aplicar. A això s'hi suma la incorporació de la intel·ligència artificial en medicina, que molt aviat estarà incorporada en la nostra pràctica clínica».

«A la Fundación Instituto Roche estem compromesos també amb la formació dels professionals del futur i estem orgullosos de poder celebrar una nova edició d'aquest curs. Per això, animo als estudiants de carreres relacionades amb les Ciències de la Salut a inscriure's en el seminari que els ajudarà a comprendre el canvi de paradigma que suposa la medicina personalitzada de precisió i completar la seva formació acadèmica en àrees que seran clau en el seu exercici professional el dia de demà”, assenyala Consuelo Martín de Dios, directora gerent de la Fundación Instituto Roche.

Així, el coneixement de les bases biològiques de les malalties, que integra la informació clínica i molecular de cada pacient, determinarà la medicina del futur. Durant les tres jornades del seminari, l'alumnat podrà fer el recorregut des de la biologia molecular a la medicina personalitzada de precisió, coneixerà de primera mà les aplicacions clíniques en diverses patologies com les malalties autoimmunitàries, les malalties neurodegeneratives o el càncer, així com el paper de la farmacogenètica i farmacogenòmica, les teràpies avançades com la teràpia gènica i cel·lular o les aplicacions de la intel·ligència artificial en medicina personalitzada de precisió.

L'assistència al seminari és gratuïta, però cal inscripció prèvia a través de la pàgina web de la Fundación Instituto Roche.

Es lliurarà certificat d'assistència a l'alumnat participant.