L'Associació AmicsUAB i el Servei de Biblioteques lliuren els seus premis anuals

L'Associació AmicsUAB i el Servei de Biblioteques lliuren els seus premis anuals
L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Maria Dolors García Ramon, Joan Carbonell, Albert Busquets, José Manuel Blecua, Miquel de Moragas i Martí Olaya (a títol pòstum) van ser distingits a la festa anual de l'Associació AmicsUAB d'enguany, que va tenir lloc el 28 de novembre.

29/11/2019

En el marc de la festa anual de l'Associació AmicsUAB, que va tenir lloc al recinte modernista de Sant Pau a Barcelona, el 28 de novembre van ser lliurats els premis de l'associació i els guardons Amic de les Biblioteques d'enguany, que van distingir, en paraules de la rectora Margarita Arboix, figures que han estat "persones clau" per a la institució. La cerimònia va servir també per recaptar fons per a les beques del programa #UABRefugi.

El premi col·lectiu de l'Associació AmicsUAB va recaure en l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB i va ser recollit pels professors Xavier Gabarrell, director actual del centre, i Joan Martínez Alier, que van subratllar en la seva intervenció el "cas extraordinari" d'internacionalització que representa l'ICTA, que aplega un cos investigador de gran qualitat i de molt diversa procedència.

Els premis Amic dels Amics van distingir tres persones amb una llarga vinculació a  la Universitat. La geògrafa Maria Dolors García Ramón va destacar el paper de la UAB en el desenvolupament de la perspectiva de gènere en l'àmbit acadèmic, tot afirmant que "si no et poses les ulleres de gènere, el patriarcat et sembla natural". Joan Carbonell, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, va fer una lloança de la tasca docent i va agrair tant a la UAB com als instituts de secundària on havia exercit la docència prèviament que li hagin permès ser "feliç i fecund". I Albert Busquets va reivindicar que "un gerent sense un bon equip no és res" i va retre homenatge al cos de personal d'administració i serveis que el va acompanyar durant la seva etapa com a gerent de la UAB, als anys setanta i vuitanta.

Van ser tres també els guardonats amb els premis Amic de les Biblioteques, que distingeixen persones que han fet una aportació destacada al fons bibliogràfic de la UAB. El filòleg José Manuel Blecua, exdirector de la Reial Acadèmia Espanyola, va agrair el premi i va manifestar l'orgull per tenir el carnet número dos de l'Associació AmicsUAB. Miquel de Moragas, catedràtic honorari del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura, va destacar entre els seus agraïments la tasca realitzada pel Servei de Biblioteques de la UAB. I les familiars de l'escriptor Martí Olaya, que va ser distingit a títol pòstum, van expressar que es senten "realment amigues de la UAB".

"Gent molt estimada"

A les intervencions institucionals, el president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll, va alertar de la situació econòmica que atravessa actualment la institució. Va denunciar que "la UAB no es mereix el tracte que rep", va asseverar que "el 2020 serà un any difícil" i va reclamar la solidaritat de la societat perquè "ara és quan necessitem ajuda dels amics de debò". I la rectora de la UAB, Margarita Arboix, va agrair a l'actual president de l'Associació AmicsUAB i als anteriors la tasca realitzada per aquesta entitat a favor de la imatge de la Universitat. Va qualificar les persones premiades com una "gent molt estimada" per la institució i va donar les gràcies "a totes les persones que fan possible que la UAB sigui una universitat d'èxit".

Aquesta festa anual arriba quan l'Associació AmicsUAB ha complert els seus primers trenta anys d'existència, com va recordar el seu president, Francesc Cayuela, qui va explicar també que és l'associació d'aquest tipus més veterana de Catalunya i la segona d'Espanya. La cerimònia, que va ser presentada per la periodista Elisabet Carnicé i va comptar amb l'actuació del Cor de Cambra de la UAB, va estar marcada també per un toc solidari: l'Associació va fer una recaptació solidària de fons per al programa Beques #UABRefugi, que gestiona la Fundació Autònoma Solidària i permet atorgar ajuts a estudiants refugiats que cursen alguna titulació a la UAB. A més, AmicsUAB aportarà a la recaptació la totalitat de la primera quota anual dels nous membres que es van associar durant l'acte.

Més informació: Associació AmicsUAB