L’alimentació i el rol de les universitats catalanes

Jornada Agenda 2030
L'ACUP i la UAB organitzen la Jornada Agenda 2030: L’alimentació i el rol de les universitats catalanes, per reflexionar sobre l’assoliment a Catalunya dels Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per l'ONU relacionats amb l’àmbit agroalimentari. Té lloc dijous, d'11 a 14 h, a la sala d'Actes del Rectorat.

04/04/2019

Representants de les universitats públiques catalanes i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) es reuneixen el proper dijous, 11 d’abril, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per dur a terme la Jornada Agenda 2030: L’alimentació i el rol de les universitats catalanes. La trobada tindrà lloc a la sala d’Actes del Rectorat, a les 11 h. Està organitzada per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i la UAB i serà inaugurada per Margarita Arboix, rectora d’aquesta Universitat.

L’objectiu de la Jornada és explorar com, des de la recerca, la innovació i la transferència de coneixement, les universitats i els seus centres d’investigació poden contribuir al disseny de la política alimentària de Catalunya i l’estratègia de  futur a seguir, alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. I continuar avançant en el compromís de les universitats catalanes a favor del desenvolupament sostenible i la transformació social a nivell local i global.

L’Agenda per al desenvolupament sostenible va ser aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides el 2015 i conté 17 ODS i 169 fites específiques a assolir l’any 2030 per millorar el benestar de les persones, eradicar la pobresa i protegir el planeta. Entre els ODS que afecten directament el sector alimentari hi ha els relacionats amb la desigualtat, la seguretat alimentària, la salut, el consum i producció sostenibles, la gestió sostenible dels recursos naturals, els oceans i el canvi climàtic.

La Generalitat de Catalunya, d’altra banda, ha assumit el compromís d’implementar l’Agenda 2030 al país, a través de l’ elaboració del Pla Nacional d’Objectius de Desenvolupament Sostenible (PNODS), en què està treballant. En aquest marc, la Jornada que es fa a la UAB serà un espai per al debat i la reflexió sobre com universitats i centres de recerca poden contribuir a afrontar els reptes dels ODS relacionats amb l’alimentació des d’àmbits tan diversos com les ciències socials, les ciències agroalimentàries o les noves tecnologies.

La Jornada inclourà la presentació de l’Informe Mengem futur, que el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat (CADS) va aprovar l’any 2018. L’Informe, que serà exposat per Arnau Queralt, director del CADS, fa propostes al Govern per a la definició d’una política alimentària sostenible i amb un enfocament transversal. S’hi presentarà també la iniciativa del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2020-2025 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a càrrec de Joan Gòdia, subdirector general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries del Departament. Abans d’aquestes dues ponències hi intervindrà Jorge Solana, vocal assessor de l'Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 del govern espanyol.

Els representants de les universitats hi mostraran les seves fortaleses i capacitats per ajudar a afrontar els reptes que plantegen els ODS per al sector de l’alimentació a partir de vuit àmbits de coneixement: Economia i competitivitat, Producció i cadena agroalimentària, Salut, nutrició i seguretat alimentària; Territori, empresa i cultura; Educació, formació i treball; Sostenibilitat i economia circular; Investigació, desenvolupament i innovació i Comunicació.

La Jornada finalitzarà amb una taula rodona. L’assistència és gratuïta, però requereix d’inscripció prèvia.

L’organització de la Jornada Agenda 2030: L’alimentació i el rol de les universitats catalanes ha comptat amb la col·laboració del govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya i el Parc de Recerca UAB.

Programa de la Jornada