Kieny és investida doctora 'honoris causa' pel seu "compromís indiscutible" amb les persones desafavorides

Marie-Paul Kieny
La UAB ha aprovat cinc doctorats honoris causa excepcionals amb motiu del seu 50è aniversari. La segona investida, corresponent a l'eix de la solidaritat, ha estat la microbiòloga Marie-Paule Kieny, compromesa amb l'accés a la salut i els medicaments als països en desenvolupament.

16/01/2019

La microbiòloga i activista francesa Marie-Paule Kieny va ser investida el 16 de gener doctora honoris causa per la UAB en reconeixement al seu "compromís indiscutible amb l'ajuda a les persones desafavorides", segons les paraules de la rectora Margarita Arboix. El catedràtic de microbiologia Tomàs Pumarola va exercir com a padrí de la nova doctora honoris causa, a la qual va descriure com "una de les científiques que més han contribuït amb la seva feina a la millora dels països en vies de desenvolupament".

Aquesta distinció s'emmarca dins dels cinc doctorats honoris causa excepcionals que la Universitat atorga al llarg d'aquest curs per commemorar el seu cinquantè aniversari i correspon a l'eix de la solidaritat. Kieny, a la seva lliçó magistral, es va mostrar primerament "orgullosa" pel fet de "ser reconeguda com a activista a favor de la salut".

La microbiòloga va relatar la seva trajectòria professional, tot recordant que, a la seva joventut, no va voler seguir la tradició familiar de dedicar-se a la medicina però, finalment, ha treballat "tota la vida a favor de la salut". Respecte el seu compromís amb els països en desenvolupament, va explicar que ja de jove va desenvolupar el seu interès per l'Àfrica. I va glossar a continuació les seves contribucions per desenvolupar medicines contra les malalties que afecten aquests territoris, que van començar amb la cerca d'una vacuna contra la ràbia i van continuar amb treballs contra la meningitis o l'Ebola, entre d'altres.

Els esforços de Kieny han anat enfocats també a fer accessibles econòmicament els medicaments als països pobres, particularment des de l'organització Drugs for Neglected Diseases Initiative (fàrmacs per a malalties oblidades). En aquest sentit, va criticar el fet que el preu dels fàrmacs sovint "no respon als costos de la recerca sinó a la cerca del màxim benefici".

Recerca i solidaritat

Al parlament que va tancar la cerimònia, la rectora Arboix va afirmar que "hem d'aprendre de Kieny" perquè "la seva trajectòria ha fet possible una salut millor per a molts homes i dones" i, per tant, "la seva contribució ha fet un món millor, més igualitari, més segur i, segurament, més feliç". Arboix va reivindicar que la solidaritat és un dels principis de la UAB, i va recordar les accions dutes a terme pels membres de la comunitat universitària en els camps de la cooperació i l'acció social, així com la contribució de la recerca com a "mitjà de progrés social", un tret que va definir com a un dels "objectius essencials" de la Universitat.

Entre els cinc doctorats honoris causa excepcionals atorgats amb motiu del cinquantenari de la UAB, la distinció a Kieny es correspon a l'eix de la solidaritat. És el segon que es lliura aquest curs, després del doctorat honoris causa per a l'escultor Jaume Plensa, corresponent a l'eix de la identitat cultural. Els tres següents seran els de l'advocada Caddy Adzuba (eix de la llibertat d'expressió), el periodista Joaquim Maria Puyal (eix del compromís amb la llengua catalana i la societat) i la física Lisa Randall (eix del coneixement).

Més informació: L'audàcia del coneixement: 50 anys UAB