Jornada: «Gestionar la ciutat "virtuosa". Transparència, (anti)corrupció i mobilització política en la societat de masses (1890s-1930s)»

Cartell Abajo el caciquismo

  

07/09/2023

El dia 13 de setembre tindrà lloc el workshop internacional «Gestionar la ciutat “virtuosa”. Transparència, (anti)corrupció i mobilització política en la societat de masses (1890s-1930s)», a la Sala d’Actes de la Facultat de Filosofia i Lletres (B7/1056). L’objectiu és establir una reflexió a l’entorn de la denúncia de la corrupció i la seva relació amb la politització de les masses en l’àmbit local. Així, es posarà èmfasi en els discursos moralitzadors de la política i l’administració, els debats anticorrupció i el seu ús com a arma llancívola en les pugnes polítiques locals i, finalment, en els límits i contradiccions d’aquestes pràctiques.   

El taller està organitzat per Gemma Rubí, Raúl Cuenca i Joan Torrents, integrants del Grup de Recerca en Estudis Polítics, les Identitats, les Institucions i la Corrupció, i compta amb el suport de la Facultat de Filosofia i Lletres.   

L’esdeveniment començarà a les 9h, amb una breu benvinguda a càrrec de Gemma Rubí (Universitat Autònoma de Barcelona). A continuació, de 9:30h a 13h, es presentaran diversos casos locals de la geografia de l’estat espanyol, amb les intervencions d’Óscar Anchorena (Universitat d’Alacant), Sergio Valero (Universitat de València), Susana Serrano (Universidad del País Vasco / Euskal Herriko Unibertsitatea), Raúl Cuenca (Universitat Autònoma de Barcelona) i Joan Torrents (Universitat Autònoma de Barcelona). Després d’una pausa, a les 15h es reprendrà la sessió amb la presentació del llibre The Politics of Trash. How Governments Used Corruption to Clean Cities, 1890–1929 (2022), a càrrec de les seves autores, Kathleen S. Sullivan (Ohio University) Patricia Strach (University at Albany). Després d’un torn obert de preguntes i debat l’acte acabarà, finalment, a les 17h amb unes conclusions.  

Es pot consultar el contingut detallat del taller en el programa. L’acte se celebrarà presencialment, però també hi haurà la possibilitat de seguir l'activitat en línia a través de la plataforma Microsoft Teams i aquest enllaç.