Estudiants de física de la UAB aconsegueixen 12 medalles a la competició internacional UPhysicsC

Participants UphysicsC
Aquesta era la 9a edició del The University Physics Competition, on han participat un total de 60 estudiants (20 grups) del Grau de Física de la UAB. Un d’aquests grups ha aconseguit una medalla d'or, quatre han aconseguit la medalla de plata i set més han aconseguit la de bronze.

14/02/2019

El passat 21 de Gener es van fer públics els resultats de la competició internacional The University Physics Competition, un certamen celebrat el mes de novembre passat on han participat un total de 281 equips de tres persones, cadascun format per estudiants universitaris de Física d’arreu del món.

Enguany, un total de 60 estudiants (20 grups) del Grau de Física de la UAB es van presentar a la competició. Un d’aquests grups ha aconseguit medalla d'or, sobre un total de cinc medalles d'or atorgades, quatre grups han aconseguit medalla de plata i set grups més han aconseguit medalla de bronze. A aquests resultats hem d’afegir una altra medalla d’or, aconseguida per un grup de la Universitat de Califòrnia, que compta entre els seus integrants amb un estudiant del doble grau de Física i Matemàtiques de la UAB, actualment d’estada als EEUU. Aquests resultats se sumen a més als ja aconseguits a les dues edicions passades, on els grups participants van aconseguir una medalla d’or, sis de plata i set de bronze el curs passat i dos d’or i tres de plata ara fa dos cursos.

Com cada any, l’organització plantejava dos problemes. Aquesta vegada, el primer consistia en fer els càlculs necessaris per fer arribar una nau nanomètrica propulsada amb llum a Alpha Centauri, el sistema estel·lar més proper al Sol, a uns 4,37 anys llum. El segon consistia en determinar quina seria la mida òptima d’una pila de compost orgànic, format pels residus de la cuina, tenint en compte l’energia associada als processos que hi tenen lloc durant el compostatge així com la propagació de temperatura i gasos dins la pila. Els estudiants havien de resoldre un d’aquests dos problemes, tot enviant per correu electrònic la solució plantejada amb format d’article científic en un termini de 48 hores.

Una de les dues medalles d’or atorgades per a les millors solucions al segon problema ha estat per a l’equip format per Jaume Cunill Subiranas, Marc Serra Peralta i Laia Waffelaert Pascual, estudiants del doble grau de Física i Química. En Carles Falcó, estudiant del doble grau de Física i Matemàtiques, ha aconseguit un dels tres ors atorgats al primer problema conjuntament amb dos estudiants de la Universitat de Califòrnia, on hi està realitzant una estada.
 
Pel que fa a les medalles de plata, els equips formats per Pablo Benlloch, Pol Julià i Jaime Pedregal i Marina García Romero, Luis Muñecas Tomás i Martí Riba Pons han aconseguit dues per al primer problema. Sandro Barissi, Arnau Mas i Maria Torras Pérez i Marina Berbel, Álvaro Moreno i Víctor Escolano les han aconseguit pel segon problema.
 
Les medalles de bronze han estat per Pol Guijosa, Tomás Fernández, Jaime del Pozo, Jordi Ferré, Sergi Andreu, Eduard Calsina, Elisabet Roda, Carlos Ruiz, Raúl Morral, Pablo Báez, Laura Ramió, Joan Hernández, Roger Morales, Mercè Roig, Alba Torras, Cristina Balsells, Mar Canal, Pere Munar, Natanael José Bort, Èric Bach i Marc Ramos.

La competició, que enguany celebrava la 9ª edició, està patrocinada per l’American Physical Society i per l'American Astronomical Society i està organitzada per representants del Wesleyan College (Georgia, EUA); la University of Central Florida (EUA); la University of Winnipeg (Canadà); el Georgia Institute of Technology (EUA); la University of Waterloo (Ontario, Canadà); la University of Alaska Fairbanks (EUA), i l’Utica College (EUA).