Estudi sobre la situació de les dones a la Indústria agroalimentària dins l'àmbit de Catalunya

“Les dones representen al voltant del 40% del total de treballadors i treballadores del sector agroalimentari i cobren un 23,19% menys que els homes de mitjana, entre altres aspectes”.
12/03/2021
“La dona a la indústria alimentària a Catalunya” (2020), és un estudi realitzat per la Dra. Cristina Sànchez Miret, la Dra. Pilar Marquès Gou, el Sr. Samuel Lado Franco, i la Sra. Núria Lloveras Ayats, de la UdG seguint l’encàrrec del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya a la Universitat de Girona (UdG) i mitjançant la intermediació del Campus d’Alimentació i Gastronomia de la UdG liderat per la doctora Carme Carretero.
En l’informe d’aquest estudi es descriu i s’analitza la situació de les dones a la indústria agroalimentària dins l’àmbit de Catalunya i examina, en especial deteniment, aspectes com ara el grau de feminització de la mà d’obra (població ocupada i aturada) d’aquest sector, característiques d’estructura social (edat, sexe, nivell educatiu, lloc de naixement) de les persones treballadores a la indústria alimentària, la segregació horitzontal i vertical per sexe en la indústria alimentària,... entre d’altres aspectes.
És un dels pocs estudis sobre la indústria alimentària que té en compte la perspectiva de gènere i, en concret, que analitza el paper de les dones. Les dades estudiades en aquest informe corroboren que a Catalunya, les dones representen al voltant del 40% del total de treballadors i treballadores del sector agroalimentari i cobren un 23,19% menys que els homes de mitjana, entre altres aspectes.
“La desigualtat en les oportunitats de vida entre dones i homes és un element estructural de la nostra organització social i el sector de la indústria alimentària n’és un exemple més. Tant en el mercat laboral com les organitzacions empresarials, en general, són sexistes i, per tant, masclistes, i, en aquest sentit, la indústria alimentària no és pas diferent.”
Podeu consultar l’informe complet en el següent enllaç: