Entrevista a la nova Junta del Consell d'estudiants de l'Escola d'Enginyeria

Assistents a la Junta del Consell d'Estudiants

Entrevistem al Paul Muela Chulca, president del Consell d’estudiants, així com els membres de la nova Junta Executiva. Amb la tornada a la normalitat, aquest és un any amb més importància que mai i amb feina al davant per la, novament escollida, Junta del present curs.

16/12/2021

Recentment, va ser escollida la nova junta del Consell d’estudiants de l’Escola d’Enginyeria. Aquest any destaca que, amb la tornada gradual a la normalitat, el Consell tornarà a jugar un paper clau al retorn dels estudiants dels primers anys de carrera que no havien tingut l’oportunitat d’estudiar presencialment a l’Escola.

 

Així mateix, i seguint en aquesta línia, hem aprofitat per entrevistar a en Paul Muela, president del Consell d’estudiants, amb la participació addicional dels membres de la nova Junta Executiva.

 

Primerament, us podeu introduir individualment.

Jo soc en Paul Muela Chulca, estudiant d'enginyeria en sistemes de telecomunicació. Dins del Consell d'Estudiants tinc el càrrec de presidència, a més de també ser el representant dels estudiants de grau dins de la comissió de qualitat de l'Escola d'Enginyeria i representant al CEUAB.

L’Ainhoa Castaño Martos és estudiant d'enginyeria informàtica i enginyeria de telecomunicacions. Dins del Consell d'estudiants ostenta els càrrecs de representant de la titulació de telecomunicacions i de vicepresidència.

La Laura Viñado Espí és estudiant i delegada de primer de Gestió Aeronàutica. A més, és la representant de la titulació de la seva carrera. En el Consell d'estudiants ostenta el càrrec de secretaria.

En Marc Calafell és estudiant d'enginyeria informàtica i actualment és el vocal del Consell i Coordinador de la MEMEnginy. Com a vocal, ajuda a coordinar la comissió d'infraestructura i la d'activitats.

L'Eva Sarabia és alumna i delegada de primer any del grau d'inteligencia artificial. A més ostenta el càrrec de tresoreria dins del consell d'estudiants.

A l’octubre es va escollir nova Junta al Consell d’estudiants. Quins són els seus objectius? Hi ha alguna nova idea que ja estigui començant a aflorar des de la seva incorporació?

Després d'aquests dos últims anys, volem esforçar-nos en què tots els estudiants puguin conèixer tot el que comporta una veritable vida universitària amb presencialitat i ajudar-los en tot el possible. A més, seguim amb la nostra línia de complir activitats que no se centrin merament en els estudis, sinó que s'enfoquin en les soft skills, les quals, cada vegada més, cobren pes dins del món laboral. Enguany, també ens agradaria tenir més pes dins del campus de Sabadell, ja que comptem amb l'oportunitat de tenir a una estudiant d'aquest campus dins de la Junta Executiva.

Parla’ns del projecte a curt i llarg termini del consell d’estudiants dintre l’Escola.

A curt termini, el nostre principal objectiu sempre serà acompanyar als diferents estudiants de l'escola en els dubtes i problemàtiques que es troben dins del seu dia a dia, a més de garantir que tots els nous delegats de primer any tinguin una formació amb els seus diferents deures i eines com a representants.

En plans de futur sempre ens enfoquem a planejar activitats que ens posin com a referents com un espai on voler anar a estudiar, i el Consell com un lloc on voler treballar pels estudiants. Quant als plans en l'àmbit acadèmic, ens esforcem a treballar en les reunions amb els diferents coordinadors de titulació al final de cada semestre, per a poder tractar tots els aspectes millorables de cara als següents anys.

Quines són algunes de les activitats que organitza el Consell?

Podem destacar:

- Les Jornades de Formació per a la instrucció per ser un bon representant, dirigit als delegats i delegades.

- El plantejament de diferents ponències sobre temes tant de rellevància tecnològica com personal, com podria ser l'estrès durant la carrera.

- També organitzem la MEMEnginy, que és la gran activitat anual del Consell. És el congrés tecnològic de la UAB, que reuneix més de 40 empreses del sector: des de centres d’investigació de la casa fins empreses internacionals. Un dia ple d’oportunitats pels estudiants de l’Escola on assisteixen a conferències, tallers i entrevistes de feina.

Quina és la relació del consell amb el rectorat? I amb els estudiants?

La nostra relació és prou bona, celebrem mínimament 2 reunions cada semestre amb la vicerectora d'alumnat i ocupabilitat, on expressem els interessos dels estudiants i proposem millores. Ens sentim escoltats, el qual es reflecteix en les decisions que es prenen des de rectorat. Per això, volem continuar enfortint aquesta relació.

Respecte als estudiants d'enguany, la presencialitat està causant una major participació per part dels delegats i delegades, així com en el nombre d'activitats que realitzem. Tanmateix, les nostres xarxes han crescut moltíssim, indicant que cada vegada es té el Consell d'Estudiants com un òrgan referent en la representació estudiantil.

Què us motiva a portar endavant aquest nivell d’involucrament amb el Consell?

A continuació, m'agradaria que es conegués la resposta de cadascun dels integrants de la Junta Executiva:

Paul: Totes les ganes i esforç són degudes a la empatia cap als estudiants que arriben a la universitat sense conèixer res, i poder tendir-los una mà amb els diferents problemes que tinguin, així com em va ocórrer a mi quan vaig arribar.

Ainhoa: Vull aconseguir que l'Escola sigui un bon entorn per l'alumnat, tant en l'àmbit acadèmic com social.

Marc: Al consell pots desenvolupar tot un conjunt d'habilitats transversals que considero importants. També t'ajuda a conèixer moltíssima gent! Precisament una d’aquestes habilitats és l’organització d’activitats i el lideratge, molt lligades amb les meves aspiracions professionals: ser team leader d'una empresa 'tech'.

Laura: Pertànyer al Consell és beneficiós socialment i acadèmicament. En les reunions et trobes a molta gent nova i amb diferents visions que la teva, és molt curiós conèixer-los i aprendre d’ells. A més, puc dir que estic aprenent molt de la gestió de diferents tràmits de la universitat, redactar actes i sobre organització, que em servirà en un futur per a trobar feina.

Eva: El meu primer contacte amb el Consell va ser com a delegada. Va ser l'actitud positiva i la implicació que mostraven els membres d’aquest amb els estudiants el que em van animar a presentar-me com a càrrec de la junta. Crec que l’entorn educatiu té molt marge de millora i vull formar-hi part.

Com ha sigut fins ara la teva experiència al consell? Animaries a altres estudiants a ser part activa d’aquest?

Ainhoa: Pràcticament, per a mi, són com una segona família i, realment, animaria a qualsevol que tingui ganes de participar a ser part activa del Consell.

Marc: La meva experiència al Consell ha sigut del tot satisfactòria. No només és tot el treball que es fa i es veu per ajudar al dia a dia dels estudiants, també té una part molt important de conèixer persones que acabant sent el teu grup d’amics. La meva etapa universitària no tindria sentit sense el Consell i totes les experiències viscudes en aquest. Animo totalment a tothom a formar-ne part. Val molt la pena.