"Defensem una Universitat plural en la qual tots estiguem units i on es puguin expressar les opinions"

Paül Muela, president Consell d'Estudiants Enginyeria UAB

El dilluns 26 d'octubre es va celebrar el primer ple del Consell d'Estudiants del curs. En aquest, es va escollir la nova Junta i es van establir les línies estratègiques a seguir per al curs 2020/21. Per conèixer totes les novetats, entrevistem al president nomenat per la junta, Paul Muela.

09/11/2020

"Hem de reforçar encara més que el Consell d’Estudiants sigui el nexe d’unió entre el professorat i l’alumnat"

Després del primer ple, quina línia estratègica teniu prevista per aquest curs?

Les meves propostes principals giren entorn a que som coneixedors de la situació canviant que vivim i que a partir d’ara haurem de reforçar encara més que el Consell d’Estudiants sigui el nexe d’unió entre el professorat i l’alumnat. Els hem d’ajudar amb els exàmens i sobretot fer dels exàmens un lloc segur, que és el que més preocupa els estudiants. Hem de parlar amb el professorat i connectar-los entre ells per valorar el que ens està anant bé i el que no. Això és el que ens està ocupant més temps aquests dies.

Quins són els reptes més grans als que us hi enfronteu enguany?

Els principals reptes als que enfrontem aquest any és la desconnexió que es produeix en el moment en què tot es virtualitza. Abans estàvem més a prop i ara hem d’intentar portar això de la millor forma possible traslladant-nos a la virtualitat, sobretot intentant ajudar els estudiants i seguir augmentant el renom de l’Escola. És més complicat, però les jornades de presentació ens van ajudar i ho podem veure reflectit en els números. Aquest any és un dels que més integrants tenim al Consell i em sento prou orgullós d’haver arribat a aquest punt en aquestes condicions.

Creus que l'alumnat se sent ben representat a la Universitat o que hi ha camí a fer en aquest sentit?

Sempre hi ha camí a fer, però totes les peticions les hem portat de la millor forma possible i molts pocs cops hem rebut queixes. Tot i així, estem fent passes perquè tothom sàpiga que estem aquí i si tenen algun problema poden acudir a nosaltres. Intentem portar-ho de la millor forma possible perquè l’alumnat i el professorat estigui satisfet. Hem de satisfer l’alumnat, però també hem d’ajudar al professorat, perquè al cap i a la fi són actors importants dins d’aquest joc.

Quin paper creieu que ha de tenir el Consell per dinamitzar la Universitat?

El Consell d’Estudiants ha de representar les idees que tenen els estudiants. Nosaltres som els que els aconsellem i ajudem. Aquest és el nostre paper principal a la Universitat, a més de totes les activitats que realitzem perquè es conegui més enllà de la nostra Escola o Universitat, sinó també en l’àmbit estatal.

Quin model d'Universitat defenseu?

Una Universitat plural en la qual tots estiguem units, on no hi hagi problemes per expressar les opinions, on els professors escolten els alumnes i els alumnes puguin parlar amb els professors. Aquest és el punt on volem arribar, on tothom treballi en la mateixa direcció.

La NEXConf ha estat el primer gran esdeveniment organitzat pel Consell que s'ha pogut celebrar aquest curs. Enrere han quedat altres formats com el de la MEMEnginy, impossibles de celebrar en els temps actuals. Quina valoració en feu? Teniu previst celebrar més esdeveniments d'aquest tipus al llarg del curs?

Sobretot estem en constant canvi i això ja ho vam preveure fa temps. Els plans ja estan sobre la taula i aquest és el format que s’ha de fer ara i el portem treballant des de principis d’estiu. Som coneixedors que amb la situació actual ara no podem organitzar una MEMEnginy i la valoració és positiva. La gent i els integrants del Consell treballen perquè això surti endavant, per donar més renom a l’Escola i perquè l’alumnat pugui tenir a prop les empreses. Esperem que això marqui com seran els propers esdeveniments fins que no hi hagi una pròxima normalitat. Contemplem que els propers esdeveniments assumeixin aquest mateix format. Hem rebut ‘feedback’ positiu per part de tots els assistents, tant els que van ser-hi presencialment com els que van assistir-hi virtualment. Creiem que aquest és el marc que definirà com seran els pròxims esdeveniments.

Per tant, podem esperar que hi hagi més esdeveniments d’aquesta mena, retransmesos online, si la situació sanitària ho permet?

Si, i quan la situació estigui més normalitzada volem seguir portant aquest tipus d’esdeveniments. Això ofereix una difusió molt més gran de la que pot donar un esdeveniment presencial, perquè pot connectar-se qualsevol persona del món i veure el que estem fent. Per tant, no només ens servirà per la situació en la que ens trobem, sinó també per poder adaptar el format presencial i virtual i així donar-hi més difusió.

Quins projectes teniu entre mans, més enllà dels esdeveniments?

Aquest curs, el gran projecte que tenim és, sobretot, amb els estudiants que acaben d’arribar. Intentar fer jornades virtuals perquè coneguin el Consell, el seu funcionament i què fem per ells. El gran projecte que tenim és donar-nos a conèixer.