• UABDivulga
01/2012

Noves troballes sobre l'envelliment cel·lular

Un grup d’investigadors liderats per l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) i la UAB ha aconseguit quantificar de manera precisa l'efecte de l'agregació de proteïnes sobre l'envelliment cel·lular utilitzant com a model el bacteri Escherichia coli i la molècula desencadenant de l'Alzheimer. Els científics han demostrat que aquest impacte pot ser predit amb antelació. L'agregació de proteïnes està relacionada amb nombroses malalties, entre elles les neurodegeneratives.

La recerca, publicada recentment al Journal of Molecular Biology, proporciona un sistema molt fiable per modelar i quantificar l’efecte de l’agregació proteica sobre la viabilitat, la divisió i l'envelliment de les cèl·lules i té implicacions per entendre l’evolució natural de les proteïnes. En paraules de Salvador Ventura, investigador de l’IBB que ha liderat el treball, “ha de permetre desenvolupar aproximacions computacionals per a predir l'efecte de l'agregació sobre l'envelliment cel·lular, així com cercar molècules que actuïn com les xaperones naturals, unes proteïnes altament conservades a l’evolució i presents també en el humans, que hem vist que en el bacteri redueixen aquest impacte”.

Tot i que està àmpliament acceptat que el mal plegament i l'agregació de proteïnes redueixen la capacitat de supervivència i reproducció cel·lular, el dany causat no havia pogut ser mesurat experimentalment de manera acurada fins a aquest treball.

Els investigadors havien comprovat en recerques anteriors que l'expressió del pèptid vinculat a l'Alzheimer AB42 en bacteris provocava un procés d’agregació proteica. Ara han demostrat que aquest efecte està codificat a la seqüència de la proteïna agregada i depèn de les seves propietats intrínseques, no de la resposta que desencadena en les cèl·lules, el que fa que pugui ser predit amb antelació. També han comprovat que en el bacteri el dany causat està modulat per xaperones moleculars, que redueixen la tendència a agregar de la proteïna i afavoreixen la supervivència de la cèl·lula.

A més dels investigadors de l’IBB i del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB, han participat en la recerca científics de la Unidad de Biofísica (CSIC-UPV), la Universidad del País Vasco, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona.

Salvador Ventura Zamora

Referències

Villar-Pique A, de Groot NS, Sabaté R, Acebrón SP, Celaya G, Fernàndez-Busquets X, Muga A, Ventura S. The Effect of Amyloidogenic Peptides on Bacterial Aging Correlates with Their Intrinsic Aggregation Propensity. Journal of Molecular Biology, 2011 Dec 19. DOI 10.1016/j.jmb.2011.12.014.

 
View low-bandwidth version