• UABDivulga
10/2009

Les aranyes de mar de l'Antàrtic

Picnogònids a l'Antàrtic
L'inventari realitzat per Tomás Munilla, de la Unitat de Zoologia de la UAB, recollint les dades de totes les espècies de picnogònids (aranyes de mar) capturats des de 1835, quan es va capturar la primera espècie per a la ciència, comprén un total de 40.000 individus. A l'estudi realitzat es proposa que la distribució dels picnogònids al llarg de l'Antàrtic és propiciada pel corrent circumpolar, que exporta les espècies retingudes a les illes del Mar d'Escòcia cap a altres zones antàrtiques.

S'ha efectuat un estudi bibliogràfic, taxomòmic i biogeogràfic de les espècies australs de picnogònids, que abarca des de 1835, quan es va descobrir la primera espècies fins l'actualitat. S'han acarat 2.100 estacions a les què es van capturar al voltant de 40.000 individus. El resultat és que actualment existeixen 264 espècies (19.6% de les existents al món), de les quals 108 són endèmiques d'aigües antàrtiques, 62 només s'han capturat en aigües subantàrtiques, 63 són comunes a ambdues regions, 55 són circumpolars i només 7 són cosmopolites. En aquest inventari s'inclouen les espècies capturades per 4 expedicions del B/O Hespérides de les quals 10 són noves per a la ciència.

Per una altra banda, una altra conclusió de l'estudi és que l'augment de mostrejos augmenta la circumpolaritat de les espècies i disminueix la seva endemicitat zonal. Aixó resulta d'una comparació entre les faunes dels anys 2000 i 2007.

Finalment es proposa la teoria del refugi insular bentònic per explicar la distribució biogeogràfica dels picnogònids antàrtics a partir de les illes del Mar d'Escòcia, que actuarien retenint i exportant individus que són transportats pel Corrent Circumpolar Antàrtic.

El treball ha estat liderat per Tomás Munilla, investigador de la Unitat de Zoologia de la UAB i actual editor del grup de Picnogònids del RAMS (Register of Antarctic Marine Species) i publicat recentment a la prestigiosa revista científica Polar Biology.


Imatge: Decolopoda australis, un dels pocs picnogònids amb 10 potes.

Tomás Munilla

Referències

"Check-list of the pycnogonids from Antarctic and sub-Antarctic waters: zoogeographic implications". Munilla, Tomás; Soler Membrives, Anna. ANTARCTIC SCIENCE, 21 (2): 99-111 APR 2009.

 
View low-bandwidth version