El Consell Social de la UAB

Caddy Adzuba dedica el seu doctorat ‘honoris causa’ a totes les dones que han patit violència sexual

Lliurament del doctorat
Entre els doctorats honoris causa que la UAB atorga amb motiu del seu cinquantenari, l’advocada i periodista Caddy Adzuba, compromesa sobretot contra la violència de gènere a la República Democràtica del Congo, ha estat distingida dins de l’eix temàtic de la llibertat d’expressió. Han presidit l’acte institucional de lliurament la rectora, Margarita Arboix, i el president del Consell Social, Gabriel Masfurroll.

06/03/2019

L’advocada i periodista Caddy Adzuba va compartir simbòlicament el seu nomenament com a doctora honoris causa per la UAB amb “totes les dones” que han sofert violència sexual al conflicte armat de la República Democràtica del Congo. En la cerimònia d’investidura que va tenir lloc el 5 de març al Rectorat, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, va donar les gràcies a Adzuba: “per la teva valentia, per la teva força, pel teu exemple”.

El professor Gregori Garzón, padrí de la doctoranda, va recordar a la seva lloança que Adzuba “ha estat ella mateixa víctima de la violència que oprimeix el seu país des que, encara adolescent, va haver de fugir de les forces armades que van devastar casa seva”. I va explicar a més que l’advocada i periodista “ha patit dos atemptats i rebut amenaces de mort, però la seva valentia i determinació li han valgut el reconeixement internacional”.

La nova doctora honoris causa de la UAB va descriure la situació de les víctimes d’aquesta xacra: “A l’est de la R.D. del Congo, és difícil saber el nombre exacte de dones víctimes de violència sexual perquè moltes moren allunyades de tota ajuda possible”. “En aquest conflicte armat -va afegir-, s’utilitza la violació com a arma de guerra i el cos de la dona com a camp de batalla”.

Adzuba va denunciar que “ningú ignora les veritables causes del conflicte: és un conflicte armat econòmic. Les riqueses del subsòl atreuen el desig de multinacionals i estats cobdiciosos”. Segons va dir, “el cobalt, els diamants, l’or, l’urani o el coure haurien de ser un motiu d’orgull per als congolesos però són en canvi la seva pitjor desgràcia”.

Al final de la seva lliçó magistral, la congolesa va fer una ferma defensa de l’empoderament de la dona i especialment d’aquelles que han sofert la violència sexual: “Un dels mitjans per sortir de la violència contra les dones passa per la implicació de les supervivents en la gestió d’afers públics”.

Els valors de la UAB

En la intervenció que va tancar la cerimònia, la rectora va assegurar que “aquest doctorat honoris causa és una lloança a la defensa dels drets humans” i va destacar que “la trajectòria d’Adzuba recull de forma completa els valors de la UAB” recollits als seus estatuts, com ara la llibertat, la justícia o la igualtat.

Arboix va considerar que la violència contra les dones és “una crisi de drets humans que molts polítics segueixen ignorant”, alhora que va denunciar el discurs de les formacions d’extrema dreta que actualment volen fer retrocedir els drets de les dones. Per concloure l’acte, la rectora va demanar una forta ovació a favor de la Declaració Universal dels Drets Humans, que ha complert setanta anys.

Entre els cinc doctorats honoris causa excepcionals atorgats per commemorar el cinquantenari de la UAB, el nomenament d’Adzuba correspon a l’eix temàtic de la llibertat d’expressió. Ja han estat lliurades les distincions corresponents als eixos de la solidaritat (per a la microbiòloga i activista Marie-Paule Kieny) i de la identitat cultural (per a l’escultor Jaume Plensa). El 25 de març, dins de l’eix del coneixement, serà investida la física nord-americana Lisa Randall; i, el 7 de maig, el periodista Joaquim Maria Puyal serà honorat pel compromís amb la llengua catalana i la societat.


Més informació: L’audàcia del coneixement: 50 anys UAB
Doctorat ‘honoris causa’ de Caddy Adzuba