Arriben les "Activitats de Campus" el dijous, 11 d'abril

Aula estudiants
El proper dijous, 11 d'abril, es desenvoluparan diverses "Activitats de Campus", una iniciativa endegada aquest curs per la UAB que consisteix en aturar l'activitat docent un dia al mes, de 13 a 15 hores, perquè l'alumnat participi en activitats.

05/04/2019

Des d'aquest curs 2018-2019, la UAB ha iniciat una experiència per incentivar la participació dels estudiants en activitats al campus. Ha fixat vuit dies en què s'aturarà l'activitat acadèmica per a que s'hi pugui assistir entre les 13 i les 15 h. Per al proper dijous, 11 d'abril, s'han organitzat diferents activitats.

Visita guiada per l'exposició La Revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis
A les 13 h, es farà una visita guiada a l'exposició de La Revolució Neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis, que fins al 7 de juny es podrà veure a la Biblioteca d'Humanitats. El recorregut començarà a la Sala de Revistes de la Facultat de Lletres i Filosofia i anirà a càrrec del comissari de l'exposició, Antoni Palomo, conservador del Museu d'Arqueologia de Catalunya. La mostra permet copsar la importància de la Draga, l'únic jaciment lacustre de la península Ibèrica i un dels més antics i importants de la Mediterrània occidental.

Taula rodona "Els Marx que hem llegit, aplicat i ensenyat"
Taula rodona que tindrà lloc a les 12h. a la Sala d'Actes de la Facultat d'Economia i Empresa, organitzada per les facultats de Ciències Polítiques i de Sociologia i de Filosofia i Lletres, titulada "Els Marx que hem llegit, aplicat i ensenyat". La moderarà la directora del Departament de Sociologia, Maria Esther Fernández Mostaza. Coordina l'acte el professor de la UAB, Rafael Grasa.

Alimentar la ciutat
Des del grup de debat ARAG, en el marc d'un projecte de la FAS, s'ha organitzat una sessió de debat interdisciplinari titulat 'Alimentar la ciutat'. Durant aquest curs, diferents assignatures del Campus han fet una sortida amb estudiants per analitzar com s'alimenta la ciutat de Barcelona. Es tracta d'estudiants de Sociologia, Geografia, Ciències Ambientals, Ciències de l'Educació, Veterinària i del Minor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global. Entre 12:30h i 14:30h, a l'aula P-24 de la Facultat de Psicologia, es farà una trobada amb estudiants i professorat de totes aquestes disciplines per tal de posar en comú les reflexions desenvolupades en cada Facultat i generar un debat sobre com està organitzat el sistema agroalimentari que ens envolta i com s'aborda des de la Universitat.

Més informació: http://blogs.uab.cat/arag/2019/03/28/sessio-debat-alimentar-la-ciutat/

"Rigo und Rosa" o com traduïr de l'alemany al català i al castellà una obra infantil 

Rigo und Rosa, traduït de l'alemany al català i al castellà, no és només un llibre infantil, sinó també filosofia per a adults. Premi de l'Institut Suís de Mitjans per a Infants i Joves 201, aquesta obra de Lorenz Pauli i Kathrin Schärer (Atlantis, 2016) que conté 28 històries protagonitzades per Rigo, un lleopard que va viure al zoo de Berna, no són només contes infantils sinó també reflexions sobre la vida. El proper 11 d’abril, a les 13 h,  Annegret Zimmermann, cònsol general adjunta de Suïssa a Barcelona i responsable de cultura, parlarà de la política cultural suïssa i els ajuts a la traducció. La professora i especialista en literatura infantil i juvenil Neus Real, de la Facultat de Ciències de l'Educació i membre del grup GRETEL, presentarà i comentarà el llibre. Les traductores Montserrat Franquesa i Marisa Presas, professores de la Facultat de Traducció i d'Interpretació, explicaran el procés que ha seguit la iniciativa: l’elaboració de l’informe editorial, els tràmits per a l’obtenció de l’ajut, i els debats per resoldre les dificultats de la traducció i per harmonitzar les versions al català i al castellà. L'acte estarà moderat per el degà de la Facultat de Traducció i d'Interpretació, Albert Branchadell. A més hi haurà traducció simultània.

Jornada Margalef en 3 clics
La Facultat de Ciències i Biociències acull aquesta jornada dedicada al que va ser l’ecòleg català amb més projecció internacional i molts aspectes de la seva recerca continuen vigents en la recerca actual, Ramon Margalef. Hi intervendran els investigadors Jordi Catalan, Seri Pla-Rabés, Esther Garcés i Elisabeth M.R.Robert. Serà a les 13 hores a la Sala d'Actes de la Facultat de Ciències i Biociències.


Les competències transversals, a la Facultat d'Economia i Empresa
El model competencial és avui dia, sens cap mena de dubte, el paradigma ineludible en el món del treball i la formació. Però no només és una eina per a la orientació i la intermediació laboral sinó que també pot ser una molt bona eina per a l’autoconeixement i l’apoderament com a persones. Gaspar Tarrida Sugranyes, formador i orientador laboral per competències i alumni titulat del post grau endesenvolupament Local i Economia Social i Solidària UAB oferirà aquesta conferència, on tractarà de resoldre algunes qüestions: És certa la creença que les competències transversals són el reflex de la personalitat de cadascú i que això condiciona les persones i les fa més aptes per unes tasques o altres? Podem treballar les competències? Quines competències valoren més les grans organitzacions? Perquè? Quines són les competències clau per a l’emprenedoria? És possible un economia diferent? El model competencial també ens pot servir per entendre millor el món del treball en el qual vivim. La conferència serà de 13 a 15.00 h a sala de graus de la Facultat d’Economia i Empresa.

Humanitats i cultura visual. Un enfocament pluridisciplinar
Es tracta de la tercera sessió d’aquest seminari que anirà titulada "Representacions de la dona en la pantalla", i comptarà amb dues conferències: “les bruixes al Setè Art” (Montserrat Jiménez Sureda)  i “Subjectes del desig. Elements per a una introducció al divisme femení al cinema italià” (Ludovido Longhi). De 13 a 14:30 h, a la Sala de Graus de Filosofia i Lletres.

Primeres passes en el món de la recerca sociolingüística
 En el marc de la jornada que s'organitza amb col·laboració amb la Societat Catalana de Sociolingüística (IEC) i en la que hi haurà diferents tallers pràctics per per donar suport a l'alumnat que estigui preparant el seu Treball Final de Grau (TFG) o de Final de Màster (TFM) en l'àmbit de la sociolingüística, la política lingüísitca, la pragmàtica o l'anàlisi del discurs, en català, en castellà o anglès, a les 13.00 h tindrà lloc la conferència "I què puc dir jo?: primeres passes en el món de la recerca sociolingüística", a càrrec de David Block (investigador ICREA-Sènior en Sociolingüística, UdL) Serà a les 12.00h (Aula P-01-Facultat de Filosofia i Lletres)

L'entrevista de feina: amb els consells d'aquests experts, segur que et superes! 
La Facultat de Filosofia i Lletres acollirà l'activitat d'orientació professional L'entrevista de feina: amb els consells d'aquests experts, segur que la superes! L'activitat, que està programada de 13.00 a 14.30h, anirà a càrrec de Francesc Gelida (QQJobsBCN) i requereix d'inscripció prèvia a https://nexus.uab.es. Les persones assistents es podran descarregar un certificat d'assistència. Serà a les 13 h (Sala d'Actes de la Facultat de Filosofia i Lletres).

"Quins factors afecten l'adquisió dels sons fricatius del català en nens i nenes de 3 a 7 anys?". Aquesta xerrada sobre els sons fricatius del català en nens/es de 3 a 7 anys serà a les 13.00 h, al seminari A- B7/1058 de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Sessió sobre igualtat i món laboral
La Facultat de Comunicació acollirà una sessió organitzada pel Servei d’Ocupabilitat i impartida per Joana Gallego, professora de la Facultat i experta en gènere i comunicació, on es donaran a conèixer els instruments per detectar i superar les barreres en la igualtat d’oportunitats, així com per a identificar els entorns laborals amigables amb la igualtat de gènere. Per tant, s’hi respondran preguntes com: podré obtenir la mateixa feina essent una dona? Tindré plenes oportunitats en la promoció laboral? Com puc detectar i afrontar les relacions laborals sexistes?

Projecció de la pel.lícula "À voix haute"
També el dijous, 11 d'abril, a les 13 h tindrà lloc la projecció de la cinta À voix haute, d'Stéphane De Freitas, -que tanca el cicle de cinema francès que s'ha fet coincidint amb la trobada científica i cultural de l'euroregió a la UAB, organitzat per Dinamització Comunitària-. És una cinta que protagonitzen el joves que participen al programa educatiu Eloquentia, un concurs d'oratòria que té lloc a la Universitat París VIII (Vincennnes-Saint-Denis). L'objectiu és formar i preparar els joves per expressar-se lliurement i guanyar confiança en ells mateixos. Aquesta pel.lícula va ser candidata al César al millor documental. Es projectarà a la sala d’actes de l’Edifici d’Estudiants.