"Al final és important la gent jove, amb ganes, perquè per ser competitius cal dedicar molt d'esforç”

FerranMartin_entrevista_enginyeria

El Dr. Ferran Martin va ser guardonat amb el seu tercer ICREA Academia a finals del 2018. El premi dóna suport i reconeix la seva investigació en torn els Metamaterials. Una recerca que també dirigeix al Centre d'Investigació en Metamaterials per a la Innovació Electrònica i de Comunicació de la UAB (CIMITEC).

07/05/2019

La Institució Catalana per a la Recerca i els Estudis Avançats (ICREA), neix amb l'objectiu d’atreure el talent internacional al sistema català. Un sistema de suport a investigadors i recerques amb gran prospectiva que s'estableix com a model d'èxit. Els investigadors ICREA s'injecten en centres catalans per a promoure els avanços en els seus estudis i posicionar-los en l'elit de l'àmbit internacional. "Estem molt ben situats en l'àmbit internacional", comenta el Dr. Martín, i ho atribueix, en part, a les contribucions dels investigadors ICREA.

L'any 2008 neix ICREA Acadèmia. Un programa que permetia als professors universitaris gaudir, durant 5 anys, d'un finançament que contemplava la reducció de la seva jornada lectiva, per a així ampliar les hores dedicades a la recerca. Els diners rebuts permeten ontractar professors associats perquè realitzin part de la docència i que la recerca dels premiats pateixi una intensificació.

Una investigació premiada per tercera vegada consecutiva:

El Dr. Ferran Martín es va presentar per primera vegada en la convocatòria del 2008, guanyant per primer cop el reconeixement i l'ajuda dels anys 2009 al 2013. Passats aquests cinc anys, ICREA va tornar a concedir-li, per altres cinc anys més, el guardó. Així fins a arribar a la fi de l'any 2018, moment en què se li concedeix, per tercera vegada consecutiva, l'ICREA Acadèmia a la seva recerca.

“Un moment de recerca ple”, els Metamaterials no frenen el seu avanç:

La recerca del professor Martín viu en l'actualitat un apogeu derivat de la motivació i els reconeixements, que li han servit per a mantenir-se a un nivell de recerca elevat.

A principis dels 2000 va donar amb un nínxol emergent que "ha donat lloc a molta productivitat científica i transferència tecnològica", tal com ens explica ell mateix. El moment primigeni de la recerca va generar un terratrèmol d'idees que s'ha mantingut fins el moment actual.

Els Metamaterials aplicats a l'enginyeria de radiofreqüència de microones:

Quan parlem del concepte Metamaterial, fem referència a la combinació de materials ordinaris per a concedir-los propietats que no tenen per se de forma natural.

"Si nosaltres mirem un tauler d'escacs, veiem que en el mateix hi ha quadres negres i quadres blancs, amb aquestes propietats, uns són blancs i uns altres són negres[...] si nosaltres construíssim un tauler enorme i el miréssim a un quilòmetre de distància el veuríem gris". Aquesta nova propietat grisa és diferent de la del blanc i el negre. Un símil que explica la premissa de la seva recerca.

Quan parlem de Metamaterials, perquè aquestes estructures manifestin les seves propietats és necessari que interaccionin amb algún tipus de radiació ( òptica, radiofreqüència, microones o fins i tot acústica). Així mateix, aquestes noves propietats només seran viables si la radiació veu a aquest metamaterial, no com una amalgama de diversos material, sinó de manera homogènia, com aquest gris del tauler d’escacs.

“Amb aquests metamaterials es poden aconseguir propietats, no solament exòtiques, sinó que no existeixen en la naturalesa”, donant lloc a un tema molt mediàtic i cridaner, pel qual molts senten atracció (i al qual el Dr. Ferran Martín no dedica la seva recerca), la invisibilitat.

Qué uneix la invisibilitat amb els Metamaterials?

La invisibilitat es fonamenta que amb aquestes estructures o metamaterials, es pot guiar la llum o la radiació a voluntat (amb certs límits). Es pot evitar així la dispersió dels objectes de la llum, que és el que fa que els vegem.

El focus de la seva recerca:

Encara que la invisibilitat queda, almenys de moment, en les parcel·les hollywoodianes, les aplicacions dels metamaterials permeten aconseguir efectes molt interessants "per a millorar prestacions, reduir grandària o aconseguir noves funcionalitats”. És en aquest camp on se centra el focus de la seva investigació. Traslladen els conceptes dels Metamaterials a l’enginyeria de radiofreqüència de microones.

Durant els primers anys van estar més centrats en circuits per a sistemes de comunicacions, i ara han derivat també a temes de sensors, sistemes d'identificació per radiofreqüència o fins i tot autenticació.

El CIMITEC (Centre d'Investigació en Metamaterials per a la Innovació Electrònica i de Comunicació), és un Centre tècnic que forma part dels grups de recerca universitari amb vocació de transferència tecnològica a la indústria. En la seva recerca és primordial que, a través de la col·laboració amb empreses, els resultats reverteixin en la societat. Aquests projectes col·laboratius amb empreses permeten aconseguir ingressos i personal. La seva labor és poder ajudar a determinades corporacions a desenvolupar productes agafant com a base la seva recerca capdavantera.

El CIMITEC, obert als perfils junior amb motivació i ganes de donar suport a la recerca

El Dr. Ferran Martín té clar que el pilar de les recerques capdavanteres són les idees, la motivació i l'esforç. Alguna cosa que prové també dels perfils més joves, que promouen una bona sincronia amb els perfils sènior. És per això que la seva recerca ha generat un gran nombre de tesi en els últims anys, una mica del que s'enorgulleix.

Si com a estudiant t'agradaria formar part dels avanços quant a Metamaterials, la millor via implicaria triar el grau d'Enginyeria en Telecomunicacions.

"Al final és important la gent jove, amb ganes, perquè per a ser competitius cal dedicar molt d'esforç [...] l'esforç que es dedica a la recerca en molts països per part dels investigadors és altíssim, és difícil competir", declara el Dr. Ferran Martín. Una afirmació que, lluny de ser pessimista, motiva a futurs investigadors per a formar part d'un sector exigent però amb grans possibilitats.

És dur formar part d'una recerca capdavantera?

Els principals problemes d'una recerca són inherents al concepte. El sorgiment d'obstacles és alguna cosa al que els investigadors s'enfronten, però això no enderroca als grans avantatges de formar part d'un equip com el del Dr. Martín. Quan una idea resulta fructífera després d'un gran esforç "és una satisfacció difícil de descriure, i damunt poder-lo explicar a la comunitat científica internacional [...] o que es converteixi en una col·laboració amb una empresa [...] això és una satisfacció enorme".

Sens dubte, la creació del grup d'enginyeria de microones, metamaterials i antenes i dirigir el CIMITEC, són els pilars angulars per al professor Martín, que li enorgulleixen i han fomentat el sorgiment de grans idees entorn de la comunitat científica dins de l'Autònoma.

Pots submergir-te en l'entrevista completa en el nostre canal de YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=xQJEA7izqeE