• UABDivulga
07/2014

Efectivitat dels programes a les escoles per reduir la prevalença de l’obesitat infantil i millorar els estils de vida

Un estudi amb la participació de prop de 2.000 nenes i nens d’escoles de Reus com a grup intervenció i Cambrils, Salou i Vila-seca com a grup control posa de manifest que, després de 28 mesos d’intervenció a les escoles (amb classes pràctiques sobre hàbits de vida saludables, introducció d’objectius nutricionals i activitats pels infants i les seves famílies), la prevalença  de l’obesitat s’ha reduït en un 2,36% en els nens i un 1,66% a les nenes, mentre que al grup control la prevalença ha augmentat.

Cal promoure activitats a les escoles per conscienciar els infants i els seus pares de la importància de tenir uns bons hàbits alimentaris i de realitzar activitat física diària per millorar els estils de vida i reduir la prevalença de l’obesitat entre la població infantil. Aquesta és la conclusió de l’estudi A primary-school-based study to reduce the prevalence of childhood obesity – the EdAl (Educació en Alimentació) study: a randomized controlled trial que s’ha publicat a la revista científica Trials. Després d’un treball de 28 mesos i de realitzar mesures antropomètriques a 1.222 nenes i nens de 24 escoles de Reus com a grup intervenció, els investigadors han comprovat que, comparant aquests infants amb 717 més de 14 escoles de Cambrils, Salou i Vila-seca, que no han rebut intervenció, la prevalença de l’obesitat s’ha reduït en aquells que sí que l’han rebut.

Les mesures realitzades als participants a l’inici i al final de l’estudi incloïen l’índex de massa corporal, que permet fer la classificació en infrapès, normopès (pes considerat adequat), sobrepès o obesitat. També es van fer enquestes d’hàbits alimentaris i d’estil de vida, que van omplir les famílies a l’inici i al final de l’estudi. De mitjana, els nens i les nenes que van participar en aquesta recerca -entre els actius i els que han servit per fer la comparativa- tenien 8,4 anys i el 49,9% eren nenes.

Els resultats del treball mostren que, en aquest temps, les activitats de la intervenció -classes pràctiques en les que s’incidia en els hàbits saludables de vida, la introducció d’objectius nutricionals i també les activitats per nens i nenes amb les seves famílies- van fer reduir la prevalença d’obesitat en els infants, especialment en els nens, on es va observar un creixement de la prevalença entre l’inici i el final de l’estudi del 2,03% en el grup de nens que no havien rebut la intervenció i una reducció del -2,36% en el grup la va rebre. Entre les nenes es va observar també un decreixement de la prevalença d’obesitat més accentuat en el grup que va rebre la intervenció: -1,66% de decreixement entre les nenes que havien rebut la intervenció i un -1,03% en el grup que no la va rebre. Aquesta variació de resultats entre els nens i les nenes es podria explicar perquè els canvis fisiològics apareixen abans en les nenes i més tard en els nens.

També es van observar resultats prometedors pel que fa a l’índex de massa corporal i els estils de vida, especialment pel que fa a les hores d’activitat física, que es van incrementar. La prevalença és la proporció de persones que tenen una determinada patologia -en aquest cas obesitat- en un determinat moment i lloc. El càlcul es pot fer a través de l’índex de massa corporal, que permet fer la classificació i determinar quants nens i nenes eren obesos a l’inici de l’estudi i quants ho eren obesos al final. En aquest estudi es constata que hi ha una disminució significativa de la prevalença de l’obesitat, especialment en el cas dels nens.

Un altre objectiu era detectar estils de vida que es poguessin considerar factors de risc per desenvolupar obesitat infantil, com ara dietes poc equilibrades, vida sedentària, etc. per tal de ser capaços de dissenyar estratègies similars centrades en els factors que s’associïn a un major risc d’obesitat. En relació a aquest objectiu, els resultats mostren que el consum habitual de peix és un factor protector contra l’obesitat, mentre que menjar sovint en restaurants de menjar ràpid és un factor de risc que en facilita l’aparició.

L’estudi ha estat coordinat per Montse Giralt (Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV) i Rosa Solà, de la mateixa facultat i investigadora també de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. L’equip d’investigadors està format per Rosa Albaladejo, Lucía Tarro, i Elisabet Llauradó, totes tres de la Facultat de Medicina de la URV; David Moriña, de la Unitat de Bioestadística de la Facultat de Medicina de la UAB i del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut de Reus, i Victoria Arija, investigadora de la URV, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària, Jordi Gol i Gorina.


El sedentarisme i l’obesitat
L’obesitat és una de les principals causes de malalties evitables en la nostra societat. Els efectes adversos de l’obesitat en la salut no són completament reversibles i és per això que es destinen esforços en la prevenció, tenint en compte que l’obesitat i el sobrepès en l’edat adulta estan relacionats amb el pes en la infància i l’adolescència, i per tant, qualsevol intervenció enfocada a lluitar contra l’obesitat serà més efectiva a llarg termini si es dirigeix a aquestes edats.

En els darrers anys, la prevalença de l’obesitat ha augmentat considerablement, especialment entre els infants. L’estil de vida dels infants s’ha anat tornant progressivament sedentari, el temps dedicat a mirar la televisió i jugar a videojocs ha substituït el temps dedicat a l’activitat física. Per capgirar aquesta tendència i generar hàbits alimentaris i de vida més saludables, es va implementar un programa a través del qual estudiants de la Universitat Rovira i Virgili actuen com a “promotors de la salut”, desenvolupant activitats diverses a les escoles amb l’objectiu de conscienciar els infants i les seves famílies de la importància de tenir uns bons hàbits alimentaris per minimitzar el risc de patir malalties relacionades amb l’obesitat en el futur.

David Moriña
GRAAL - Unitat de Bioestadística, Facultat de Medicina

Referències

Tarro, Lucia; Llauradó, Elisabet; Albaladejo, Rosa; Moriña, David; Arija, Victoria; Solà, Rosa; Giralt, Montse. A primary-school-based study to reduce the prevalence of childhood obesity – the EdAl (Educació en Alimentació) study: a randomized controlled trial. Trials 15(1): 58 (2014). DOI: 10.1186/1745-6215-15-58.

 
View low-bandwidth version