Homenatge mundial al científic Mario Bunge

MarioBunge
Coincidint amb els 100 anys que cumpleix el 21 de setembre Mario Bunge -un dels grans intel.lectuals del segle XX, físic i filòsof-, el professor de Psicologia i membre de l'Institut de Neurociències de la UAB, Ignacio Morgado, participa en el volum d'homenatge que surt aquest dia, juntament amb altres científics internacionals.

22/08/2019

"És la Consciència un Epifenòmen?" és el títol de l'article consciència biològica amb el qual el professor de Psicologia i membre de l'Institut de Neurociències, Ignacio Morgado, participa al volum científic que ret homenatge (Centenary Festschrift) a un dels grans intel.lectuals del segle XX, Mario Bunge, que el dissabte, 21 de setembre, cumpleix 100 anys.

"Per a mi és una figura clau d'aquest segle, un referent per a tots aquells que ens dediquem a la ciència", explica Ignacio Morgado, que ha treballat i conegut personalment a aquest professor emèrit de la universitat McGill de Montreal (Canadà), el qual va estar a punt de ser professor de la UAB en un moment determinat, tot i que finalment no va poder ser.

"Bunge ens ha ensenyat a raonar i establir criteris sobre la naturalesa de les coses, inclús la nostra pròpia ment i el nostre comportament", explica el professor Morgado.

Al llibre "Mario Bunge. A Centenary Festschirft" -de l'editorial Springer editat per Michael R.Mathews-, diferents filòsofs i científics de tot el món analitzen la seva important tasca científica i aborden qüestions clau en la seva trajectòria personal i professional. El llibre aporta, així, un retrat d'aquest físic i filòsof argentí tant important per a la ciència actual.

En el volum es parla de la seva vocació acadèmica, les seves aportacions a la filosofia i física, a les ciències cognitives i la filosofia de la ment, a les teories sociològiques, a l'ètica i la filosofia política, a la biologia i filosofia de la biologia, a les matemàtiques, a l'educació, o a les teories lingüístiques i mecanismes clínics i pràctiques mèdiques.

Mario Bunge és autor de més d'un centenar de llibres i mig millar de publicacions sobre física teòrica, matemàtica aplicada, teoria de sistemes, fonaments de física, de sociologia i psicologia, filosofia de la ciència, filosofia de la tecnologia, semàntica, epistemologia, ontologia, teoria del valor i ètica, a més de nombrosos assajos i articles periodístics sobre temes d'actualitat.

Aquest prolífic intel·lectual, nascut a Buenos Aires el 1919, fou catedràtic de física teòria i de filosofia a les universitat de Buenos Aires i la Plata enmig del peronisme, fet que l'obligà a abandonar el seu pais. Al 1982 va rebre el Premio Príncipe Asturias de les Humanitats i Comunicació.