Anna Serarols, graduada en Direcció Hotelera: ‘En veure que des de l’Escola es presentava aquesta oportunitat, no m’ho vaig pensar dues vegades’

Anna Serarols
L’alumni és la guanyadora d’una beca que li ha permès marxar al sud d’Anglaterra per fer unes pràctiques internacionals al Gravetye Manor Hotel, una antiga mansió familiar amb més de 400 anys d’història i reconvertida en un hotel de luxe. Ens explica la seva experiència des d’aquest relais chateaux de menys de 20 habitacions, on estarà 9 mesos per completar la seva formació com a Management Intern.

17/07/2019

•    Per què vas decidir presentar-te a la beca per fer pràctiques a Gravetye Manor Hotel?

En veure que des de l’Escola es presentava aquesta oportunitat, no m’ho vaig pensar dues vegades. Gravetye Manor és un exemple del tipus d’hotel de luxe en què volia enfocar la meva carrera en acabar els meus estudis. Alhora, suposava marxar per fer unes pràctiques internacionals, una experiència que encara no havia viscut i tenia pendent. També suposava 100% un repte personal: treballar com a Management Intern en un Relais Chateaux a l’estranger.
 
•    Com va ser el procés de selecció?

El procés de selecció va ser força diferent dels que havia fet fins llavors. Es va basar en una trucada de Skype directament amb l’Andrew i el Loïc, Managing Director i Deputy General Manager respectivament, on vaig haver de desenvolupar un speech presentant la meva candidatura, parlant de la meva experiència i exposant els motius pels quals havia de ser la seleccionada.

•    Què creus que et va ajudar a ser la persona seleccionada?

L’ajuda rebuda des de l’Escola per la realització del speech va ser essencial! És una tendència en selecció que cada vegada s’utilitza més i que cal treballar. A més, quan es tracta de vendre’ns a nosaltres mateixos, ens quedem curts de paraules... Preparar i realitzar aquest speech també va ser un exercici d’autoconeixement. Per altra banda, el meu nivell d’anglès també em va servir de gran ajuda, ja que tornant d’una estada al Regne Unit pocs mesos abans el meu nivell havia millorat.
 
•    Ara que ja fa 3 mesos que hi ets, quina valoració faries d’aquesta experiència?

Està resultant ser una experiència molt positiva des que vaig començar. El fet d’anar canviant de departament fa que desenvolupis una visió transversal de l’hotel, fet que no adquiria estant en un únic departament. També estic tractant i coneixent a pràcticament tot el personal de l’hotel, i això m’està permetent ampliar la meva xarxa de contactes dins del sector. El Gravetye Manor és un hotel petit, i això fa que es generin lligams entre els col·laboradors. La gran majoria vivim a l’allotjament del personal i, al final, tots som com una família.

•    Quines tasques has estat desenvolupant en aquestes pràctiques?

A cada departament tinc tasques diferents, fet que m’encanta perquè estic constantment aprenent diferents coses i desenvolupant les meves aptituds. Durant l’estada a la cuina vaig desenvolupar majoritàriament tasques operatives, donant suport als xefs durant els serveis i a les partides de la cuina. Al restaurant, a part de ser una més durant els diferents serveis, també he passat temps amb l’equip de management del restaurant, contribuint en tasques de gestió com ara organitzar els horaris de personal, planificar i distribuir els clients a la sala, o gestionant el personal pels dies amb gran afluència.

Per sort, estic tenint l’oportunitat de veure i treballar cada departament amb molta profunditat, cosa que està sent molt enriquidora professionalment.
 
•    Quines competències o habilitats creus que són més necessàries en un lloc com el teu?

En una posició com la meva, Management Intern, és molt important tenir una bona capacitat d’adaptació, ja que el canvi és constant i he d’aprendre i interioritzar moltes coses en pocs dies de marge. També cal saber canviar de rol quan toca, tenint en compte que cada dia desenvolupes tasques diferents i, en qüestió de setmanes, estaré treballant en una altra àrea.

La comunicació també és essencial, ja que en un hotel passes moltes hores al lloc de treball i el volum de feina és alt. Per això, cal saber comunicar-se de manera efectiva en el moment pertinent per poder continuar treballant pel següent objectiu.
 
•    El Gravetye Manor és un relais chateaux amb molts anys d'història. ¿Per què recomanaries treballar en un hotel de luxe d'aquestes característiques?

El Gravetye Manor té una trajectòria fascinant i ha passat per diferents propietaris i etapes des que va ser construït al segle XVI. La veritat és que és un plaer poder explicar la història del teu lloc de treball als clients i veure com valoren i atenen a les teves paraules. Treballar en un lloc així, en un entorn immillorable, és una experiència única i completament diferent del que havia fet fins ara.

A més, és un hotel petit on cada persona que hi treballa desenvolupa un rol concret però, alhora, et permet veure i aprendre de professionals que fa anys que treballen al sector. A diferència de les grans cadenes hoteleres, en un hotel de 17 habitacions les relacions interdepartamentals són més properes, ja que no hi ha tant personal involucrat i de seguida acabes treballant amb tothom.

En aquest hotel també estic experimentant el pas del temps d’una manera diferent. Es troba en un impressionant entorn de jardins i horts on pots veure l’evolució i el canvi al llarg de les setmanes. És una experiència que no pensava que m’impactaria tant i que ara valoro molt després d’haver passat tant temps fora d’un entorn urbà.
 
•    Ja havies marxat abans a Anglaterra a fer un Erasmus. Com va ser l’experiència de fer un intercanvi en aquest país?

Efectivament, vaig completar una estada de 5 mesos a l’Anglia Ruskin University de Cambridge. Regne Unit sempre m’ha atret molt. Primerament, per l’idioma i, segon, perquè fa uns quants anys durant unes vacances em vaig enamorar de Londres. Des d’aleshores, sempre havia tingut ganes de més i, per a mi, Cambridge era la millor opció d’intercanvi: necessitava sortir de la meva zona de confort i canviar d’aires.

L’Erasmus és una experiència canviant on vaig haver de començar de zero en una ciutat que no coneixia, parlant un idioma que no era el meu i sense conèixer absolutament a ningú. Ha sigut una experiència de creixement personal, on acabes coneixent-te a tu mateix i on et demostres que ets capaç d’adaptar-te als canvis. Ara tinc amics de diferents parts d’Europa i d’Anglaterra, amb qui continuo tenint relació i sé que tornaré a veure ben aviat!
 
•    Per últim, recomanes als estudiants a marxar a l’estranger a fer un Erasmus o a realitzar unes pràctiques internacionals?

Els recomanaria sortir d’Erasmus o fer unes pràctiques a l’estranger amb els ulls tancats! A mi aquestes experiències m’han canviat i en cap moment m’he penedit d’haver pres aquestes decisions. Els ho recomanaria, però, sempre que tinguin ganes de sortir de la zona de confort i estiguin disposats a afrontar els reptes que això comporta: renunciar a la comoditat de casa teva i deixar a la família i als amics enrere durant una temporada amb l’objectiu de canviar completament d’entorn i posar-se a prova.

Abans de marxar, primer de tot els hi aconsello informar-se bé del lloc on aniran per estar al corrent de les condicions i saber amb quines dificultats es poden trobar a l’arribada. També és important dominar una mica l’idioma del país de destí per tal de defensar-se i fer-se entendre. El coneixement de l’idioma és important i es valora molt positivament, especialment si es tracta de pràctiques internacionals, i que et poden catapultar a una futura oferta de feina.