La UAB instal·larà una planta pilot per tractar la fracció orgànica generada als restaurants del campus

Planta Pilot GICOM
En col·laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya, la UAB instal·larà un microdigestor anaeròbic per tractar la fracció orgànica generada als restaurants del campus. Del procés s’obtindrà biogàs per generar energia i es podran extreure bioproductes de valor afegit.

25/05/2018

El Grup d’Investigació de Compostatge (GICOM) del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, coordinat pel professor Antoni Sánchez, i l’Agència de Residus de Catalunya han arribat a un acord per dur a terme una prova demostrativa de gestió descentralitzada de bioresidus a Catalunya. S’instal·larà una planta pilot, un micro digestor anaeròbic, per tractar la fracció orgànica generada als restaurants del campus. Del procés s’obtindrà biogàs per generar energia i un digerit, del qual a més es podran extreure bioproductes de valor afegit. Es preveu que la planta començarà a operar a finals d’aquest any.
 
L’acord s’emmarca en el projecte europeu DECISIVE (acrònim de A DECentralIzed management Scheme for Innovative Valorization of urban biowastE), coordinat per l’Institut national de recherche en sciences et technologies pour l'environnement et l'agriculture (IRSTEA) a França, i on hi participa el grup de recerca GICOM. Es tracta d’un consorci multidisciplinari, format per diferents entitats, universitats i empreses internacionals de l’àmbit europeu, enfocat al disseny i implementació de sistemes innovadors de gestió de residus i en especial a la gestió de la fracció orgànica dels residus sòlids urbans. El projecte pretén desenvolupar un sistema descentralitzat de gestió local de la fracció orgànica on sigui possible la generació de productes d'interès per a l'agricultura ecològica.
 
Per a tal fi, es considera l’ús de dues tecnologies: la microdigestió anaeròbica i la fermentació en estat sòlid. La fracció orgànica obtinguda a partir de la recollida selectiva de residus es tracta en un sistema de digestió anaeròbia a partir del qual s'obtenen dos productes: biogàs i una fracció sòlida anomenada digerit. El biogàs obtingut pot ser transformat en energia elèctrica, com a font d'energia renovable. D'altra banda, el digerit generat es valoritza per mitjà d'un procés de fermentació en estat sòlid que permet produir biopesticides amb un ús potencial en agricultura ecològica.
 
La missió principal del projecte està dirigida a introduir un sistema descentralitzat de tractament de la fracció orgànica dels residus municipals, en petites àrees, a prop del punt de generació, com a complement al sistema centralitzat en grans instal·lacions allunyades del punt de generació. D’aquesta manera es pretén acostar a la ciutadania la idea d’economia circular i de que el residu és un recurs, afavorint que s’integri aquesta realitat en el dia a dia.