Representació del drama musical Ordo Virtutum a la UAB

Ordo Virtutum
 

10/11/2017

El proper 29 de novembre de 2017 a la Sala Teatre de la Plaça Cívica es representarà l’Ordo virtutum, drama musical escrit i musicat per Hildegard von Bingen (ca. 1151). La representació anirà a càrrec de l’ Ardit Ensemble amb la col·laboració especial de Catherine Schroeder del Centre de Musique Médiévale de Paris. L’activitat està organitzada pel Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana i el Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres, en el marc de les “Jornades Docents: Traduir els clàssics avui. De l’autor a l’editor”.
 
L’Ordo Virtutum d’Hildegard
 
L’Ordo virtutum  és un drama al·legòric medieval en el qual l’abadessa, escriptora i compositora Hildegard von Bingen (1098-1179) explica els obstacles que troba una ànima en el seu camí envers la salvació. Mitjançant la música iel vers presenta les temptacions que li ofereix el diable (Diabolus), així com les forces celestials (Virtutes) que li brinden l'ajuda necessària per a vèncer el mal.
 
L’obra s’explica un context estretament lligat a la vida monàstica i, particularment, a la integració de les novícies en la comunitat religiosa. Mitjançant la seva representació, aquestes dones connectaven amb la idea que una vida virtuosa i consagrada a Déu les conduiria a un estat de joia, mentre que renunciar-hi els suposaria seguir un camí ple de perills. Des de la perpectiva musicològica l’obra, que s’estructura en cinc parts (un pròleg, quatre escenes i un epíleg), és particularment interessant perquè en conservem la seva notació neumàtica original, fet que la converteix una composició única de la música del segle XII.
 
Ardit Ensemble
 
Ardit Ensemble és un grup de música nascut el 2012 a la Universitat de Barcelona, especialitzat en l'estudi i interpretació del patrimoni medieval musical, tant religiós com profà. Els seus onze membres són estudiosos que treballen diferents àmbits de les humanitats, com la història medieval o les filologies clàssica i semítica. Tots ells han estudiat en diverses escoles de cant i de música, entre les quals es compta l'Escolania de Montserrat  i el Centre de Musique Médiévale de Paris, i comparteixen una passió entendre els mons antics i medievals a través dels seus textos.
 
Catherine Schroeder
 
La solista Catherine Schroeder ha estat membre de nombrosos grups internacionals de música medieval, com ara “La Marauche”, dirigit per Julien Skowron; “Gilles Binchois” o “Discantus”. També ha estat assessora artística i part del repartiment de Conte d’Hiver de W. Shakespeare, representada al Théatre des Amandiers de Nanterre.
Des de 1985, Schroeder ha dut a terme una intensa activitat com a professora de música i cant medievals al Centre de Musique Médiéval de París. Experta en el repertori d’Hildegarda, ha enregistrat com a solista O Nobillissima Viriditas a la Collégiale Saint-Martin de Champeaux (Île-de-France).
 
Rols i intèrprets
 
Els rols estan interpretats pels següents cantors i cantores.
 
Anima. Catherine Schroeder (Centre de Musique Médiévale. Paris)
 
Diabolus. Pau Castell (UB-IRCVM)
 
Cor virtutum
Humilitas. Laura de Castellet (UB-IRCVM)
Misericordia, Victoria, Patientia. Heura Marçal (UAB).
Timor Dei, Spes. Laura Miquel (Institució Milà i Fontanals – CSIC)
Obedientia, Innocentia, Discretio. Carme Muntaner (UB-IRCVM)
Caritas, Amor Caelestis. Marta Sancho (UB-IRCVM)
Fides, Castitas, Verecundia. Eulàlia Vernet (UAB)
Scientia Dei, Disciplina, Contemptus Mundi. Mariona Vernet (UB)
 
Patriarques i Profetes. Jordi Casals (UB), Pau Castell (UB-IRCVM), Marta Sancho (UB-IRCVM).
 
Jesucrist. Jordi Casals (UB)
 
Hildegard von Bingen (narradora). Eulàlia Sancho
 
Enllaços
https://www.youtube.com/watch?v=XYR9ZNihTzI
https://www.youtube.com/watch?v=y13HkPz3pB0