• UABDivulga
04/2011

James J.Heckman ens parla de la rendibilitat econòmica que suposa una bona criança a les primeres etapes de l'educació infantil

Entrevista James J Heckman

"Invertir en millorar la infància té una rendibilitat del 10% anual"

El Workshop sobre Economia Familiar organitzat pel centre de recerca MOVE, consorci de la Generalitat de Catalunya i la UAB, que dirigeix el professor Salvador Barberà, ens ha permès entrevistar el premi Nobel d'Economia de l'any 2000, James J Heckman. És especialista en economia de la salut, de l'educació i de la família, i ha desenvolupat models, empírics i teòrics, de l'adquisició de capacitats al llarg del cicle vital. En aquesta ocasió, ens ha parlat dels seus estudis recents sobre el rendiment econòmic d'una bona qualitat en la criança dels infants, sobretot en les primeres etapes del desenvolupament i de l'impacte que pot tenir, en aquest sentit, la crisi econòmica actual.
 

James J Heckman,  premi Nobel d'Economia de l'any 2000, és especialista en economia de la salut, de l'educació i de la família, i ha posat les bases per a una avaluació científica de les polítiques econòmiques. És reconegut pel seus models, empírics i teòrics, del desenvolupament humà, i de l'adquisició de capacitats al llarg del cicle vital. Els seus estudis més recents han fet èmfasi en el paper econòmic d'una bona educació durant les etapes inicials de l'educació infantil. Ha analitzant l'efecte, al llarg de la vida dels nens, d'aplicar polítiques per millorar el seu entorn en edat preescolar, especialment en famílies amb problemes d'integració als EUA. Heckman ha participat en el Workshop sobre Economia Familiar organitzat pel centre de recerca MOVE, consorci de la Generalitat de Catalunya i la UAB, que dirigeix el professor Salvador Barberà.

Quin és el resultat més important de la seva recerca sobre la desigualtat?

Les investigacions mostren que la família juga un paper molt important en els orígens de la pobresa, i que la desigualtat té una enorme component familiar. Estem començant a entendre quina és la contribució de la família en el futur de les capacitats i comportaments dels nens i per mitjà de quins mecanismes exerceix aquesta influència.

Aquestes capacitats i comportaments no estan influïts en gran mesura per la genètica?
 
Sí. Les investigacions fetes en el camp de la genètica del comportament estimen que el 50% de la variabilitat entre les persones és deguda a la genètica. Però l'altre 50% té el seu origen en factors no genètics molt diversos.

En les famílies sense grans problemes econòmics o d'integració, quins problemes poden perjudicar el futur d'un nen?

L'entorn del nen és el més important per al seu desenvolupament, però hem de fer una distinció entre la qualitat de la criança i el nivell econòmic. La gent pot ser rica però proporcionar als nens un ambient pobre. Hi ha nens d'entorns pobres amb molt bona criança dels pares, i a l'inrevés. L'important és una bona criança, no el nivell econòmic. Atendre les demandes del nen, no ser massa dur o violent amb ell, cultivar la seva curiositat, respondre les seves necessitats.

L'actual crisi econòmica pot afectar el futur dels més petits?

Sí, de diferents maneres. La primera, a causa de l'estrès. La qualitat de l'entorn familiar es pot veure molt compromesa a causa de l'estrès. En segon lloc, es pot produir un entorn advers associat a la disminució dels ingressos de la família que també pot afectar la qualitat de la criança dels fills. I, per últim, la falta de temps per compartir amb ells també els pot fer més pobres.

Hi ha estudis on vostè demostra que invertir en millorar l'entorn dels nens petits pot ser rendible econòmicament. Com de rendible?

Sí, hi ha estudis meus i també d'altres investigadors on calculem el retorn econòmic d'aquest tipus d'inversió. El resultat és d'una rendibilitat entre el 7% i el 10% anual. Una rendibilitat molt més elevada que la dels fons d'inversió o la de la major part de les inversions en el mercat de valors!

Octavi López Coronado
Àrea de Comunicació i de Promoció
Universitat Autònoma de Barcelona
 
View low-bandwidth version