• UABDivulga
02/2011

Diagnosi i prevenció de complicacions trombòtiques en poltres nounats

Poltre Septicèmia
Els poltres nounats són susceptibles de patir septicèmia, una infecció greu potencialment mortal, que pot produir hipercoagulació i microtrombes que poden generar una fallada multiorgànica. Aquesta tesi doctoral ha estudiat el paper que juga el dímer-D plasmàtic per a la realització de diagnòstics i pronòstics, així com l'ús d'heparines de baix pes molecular per prevenir els trombes.

La septicèmia és una de les condicions clíniques més freqüents en els poltres nounats. La hipercoagulació i la coagulació intravascular disseminada (CID) són posibles complicacions de la septicèmia que s'han documentat en pacients humans i animals.

En els darrers anys s'han avaluat diferents marcadors d'hemostàsia amb l'objectiu de millorar el diagnòstic d'hipercoagulació i CID en fases subclíniques. El dímer-D és un producte de degradació de la fibrina que ha demostrat ser molt específic per al diagnòstic de tromboembolismes i també té un bon valor pronòstic.

En quadres de septicèmia severa o descontrolada, la hipercoagulació produeix formació de microtrombus en els capil·lars i dipòsits de fibrina, que són en part responsables de la fallada multiorgànica. Alguns estudis suggereixen que es podria reduir la incidència de fallada multiorgànica i posterior mort mitjançant el tractament precoç amb antitrombòtics. A excepció d'alguns casos clínics esporàdics, no existeix informació referent a teràpia antitrombòtica en poltres nounats.

La nostra investigació es va dividir en dos. Primer, es va dissenyar un estudi prospectiu amb un grup de poltres malalts, per tal d'avaluar-ne els signes clínics i laboratorials d'hipercoagulació, amb especial atenció a la concentració plasmàtica de dimers-D.

En segon lloc, volíem avaluar una heparina de baix pes molecular (dalteparina) en un grup de poltres sans amb l'objectiu de trobar la dosi requerida del fàrmac i observar els possibles efectes adversos. En un disseny prospectiu, es va administrar als poltres sans dues dosis diferents durant 3 dies cadascuna i es van determinar l'activitat plasmàtica de l'heparina i alguns marcadors hemostàtics. Una de les dosis es va administrar també a un petit grup de poltres sèptics.

Els resultats obtinguts confirmen que els poltres sèptics es troben en risc de patir estats d'hipercoagulació. El dímer-D plasmàtic és útil per al diagnòstic de sepsis i la formulació d'un pronòstic. Les heparines de baix pes molecular són segures en poltres i podrien ser utilitzades en un futur per prevenir complicacions trombòtiques en els poltres sèptics.

Lara Armengou Ruiz

Referències

"Diagnosis of hypercoagulation in septic newborn foals and thromboprophylaxis". Tesi doctoral de Lara Armengou defensada el 12 de novembre de 2010. Director: Lluís Monreal Bosch.

 
View low-bandwidth version