• UABDivulga
05/2009

Compte amb la llengua blava!

Manca d'informació
La llengua blava (LA) és una malaltia infecciosa, no contagiosa, d’etiologia viral i que afecta a ovins, caprins i bovins tant domèstics com silvestres. Trasmesa mitjançant mosquits del gènere Culicoides, els seus signes clinics varien segons l’espècie, però normalment la malaltia es caracteritza per presentar descàrrega nasal, edema facial, febre, apatia i fatiga, així com avortaments, laminitis i edema cefàlic i cervical. D'aquesta manera, tot i que l’epidemiologia de la llengua blava (LA) és elevada, en el cas dels remugants silvestres la informació de la que es disposa és escasa. Per aquest motiu, i per tenir un control més efectiu de la presència del virus de la LA a Espanya, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de la Universitat Autònoma de Barcelona, juntament amb la Facultad de Veterinaria de La Universidad de Córdoba (FAVE), va desenvolupar un estudi seropidemiològic (per detectar anticossos front a la LA) en cinc Parcs Naturals d’Andalusia. Els resultats confirmen la importància epidemiològica del virus quant a la presència en rumiants silvestres.

La Llengua Blava (LA) és una malaltia infecciosa no contagiosa causada per un virus classificat dins del gènere Orbivirus. El virus de la LA (VLA) es transmet exclusivament mitjançant mosquits del gènere Culicoides. Fins a la data, s'han descrit 24 serotipus diferents del VLA, si bé a Espanya només alguns d'ells han estat detectats en els últims anys (1, 4, 8). La LA afecta un ampli rang d'espècies, tant domèstics com silvestres. Tanmateix, la manifestació clínica de la malaltia varia molt entre les diferents espècies remugants, essent les ovelles on es presenta un quadre clínic complet de la malaltia. Malgrat la possible implicació dels remugants silvestres a l'epidemiologia del VLA, la informació relativa a la presència del virus en moltes d'aquestes espècies segueix sent molt limitada.

Amb l'objectiu d'avaluar la presència i la circulació del virus de la LA a Espanya, el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) juntament amb la Facultat de Veterinaria de la Universidad de Córdoaa (FAVE), va desenvolupar un estudi seropidemiològic en diferents espècies de remugants silvestres. Durant els anys 2006-2007, es van obtenir 210 mostres de sèrum procedents de cérvol (Cervus elaphus), daina (Dama dama), muflons (Ovis Ammon) i cabra salvatge (Capra pyrenaica). L'estudi es va dur a terme en cinc Parcs Naturals d'Andalusia, i es va realitzar una anàlisi inmunoenzimàtica (ELISA de bloqueig) per determinar la presència d'anticossos enfront del VLA.

El 41% dels animals analitzats van presentar anticossos enfront del VLA. Es van trobar diferències significatives en les diferents espècies estudiades: 66% el cérvol, 50% en daina, 33% muflons i 11% cabra salvatge. En general, les àrees on es van trobar animals seropositius van coincidir amb els municipis on es van declarar focus de LA en remugants domèstics. Tanmateix, en dos municipis, el virus va circular a la població de remugants silvestres i no va ser detectat en domèstics. Els resultats manifesten un elevat contacte del virus de la LA amb les diferents espècies de remugants silvestres analitzades.

Amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement de la malaltia, investigadors del CReSA, FAVE i INIA (Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agraria y Alimentaria) estan desenvolupant en l'actualitat un projecte d'investigació titulat "Epidemiologia, control i aspectes entomològics de la Llengua blava en remugants silvestres a Espanya ".

Ignacio García Bocanegra
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

Bluetongue epidemiology in wild ruminants from Southern Spain. Garcia, I; Napp, S; Casal, J; Perea, A; Allepuz, A; Alba, A; Carbonero, A; Arenas, A. EUROPEAN JOURNAL OF WILDLIFE RESEARCH, 55 (2): 173-178 APR 2009

 
View low-bandwidth version