• UABDivulga
09/2007

El senglar ("Sus scrofa") en l'epidemiologia de "Rickettsia slovaca"

Senglar
Científics de la Facultat de Veterinària de la UAB i de la Corporació Sanitària Parc Taulí han estudiat el rol que desenvolupa el senglar en el manteniment i la transmissió de Rickettsia slovaca, agent etiològic del TIBOLA, una zoonosi emergent que es transmet per picada de paparres del gènere Dermacentor. Al Sud d'Europa l'espècie més important és Dermacentor marginatus i el senglar és un dels seus principals hostes. Els investigadors han conclòs que el senglar està exposat a la infecció per Rickettsia slovaca i, atesa l'important població de senglars que habiten als nostres boscos, podria tenir un paper destacable en l'epidemiologia d'aquesta zoonosi.

Entre les zoonosis transmeses per paparres cal destacar les causades per rickèttsies del grup de les febres tacades  (SFG),  algunes de les quals són endèmiques a la nostra zona. Aquest és el cas de la Febre Botonosa Mediterrània, causada principalment per Rickettsia conorii i transmesa, entre d'altres, per la paparra del gos Rhipicephalus sanguineus. Una altra rickèttsia pertanyent a aquest grup i també present a la nostra àrea és Rickettsia slovaca, agent etiològic del TIBOLA -Tick-borne-lymphadenopathy-, una malaltia emergent transmesa per la picada de paparres del gènere Dermacentor, éssent Dermacentor marginatus el vector més important al sud d'Europa. Els  animals ungulats  (vaques, ovelles, senglars…) constitueixen els seus principals hostes.

El TIBOLA és una malaltia relativament recent. El primer cas clínic es va descriure a l'espècie humana l'any 1997 i d'aleshores ençà han estat diversos els casos clínics descrits a humana arreu d'Europa (França, Espanya, Hongria…). Actualment, representa el 19% de les rickettsiosis transmeses per paparres a Europa.

En l'epidemiologia de les malalties transmeses per paparres es defineix un cicle silvestre i un cicle domèstic; les paparres se situen al punt d'intersecció. L'espècie humana sol infectar-se a partir del cicle domèstic, tot i que el cicle silvestre va prenent cada cop més importància  amb la irrupció de l'home en aquells biotops on hi és present la paparra vectora, especialment en el decurs d'activitats a l'aire lliure, com ara l'excursionisme, la cacera o el barranquisme...., i que han estat considerades factors de risc.  En el cas de R.slovaca, si bé sabem que, a la nostra zona, la seva presència està íntimamente associada a D. marginatus, encara resten molts aspectes de l'epidemiologia per clarificar.

L'objectiu d'aquest estudi fou determinar quin rol desenvolupa el senglar en el manteniment i transmissió de Rickettsia slovaca a la natura, donat que actua com un dels principals hostes de la paparra vectora, D. marginatus i, a més, és un dels ungulats silvestres més nombrosos i àmpliament estesos als nostres boscos.

Els resultats obtinguts suggereixen que el senglar està exposat a la infecció per Rickettsia slovaca i que aquest patogen es manté circulant en el cicle silvestre definit per la paparra Dermacentor marginatus i el seu principal hoste, el senglar.

Anna Ortuño
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

"The role of wild boar (Sus scrofa) in the eco-epidemiology of R. slovaca in Northeastern Spain". Ortuño A., Quesada M.,  López-Claessens S., Castellà J., Sanfeliu I., Antón E., Segura F. VECTOR-BORNE AND ZOONOTIC DISEASES, 2007; 7: 59-64.

 
View low-bandwidth version