Ressenya Històrica


El Departament de Prehistòria està adscrit a la Facultat de Lletres de la UAB i està constituït per l'àrea de coneixement de Prehistòria. El Departament de Prehistòria de la UAB és, juntament amb el de la UCM, un dels dos Departaments exclusius de Prehistòria de la Universitat espanyola.

Els estudis de Prehistòria varen estar presents en la UAB des de la seva fundació en 1968. Primer dins el Departament de Història.

A partir de 1980 amb la transició i arrel de les lluites per la democracia, el nucli del que es convertiria en l’actual Departament es va anar renovant completament a partir de l’anomenat “grup de Barcelona”, sorgit com a resultat de l’Assemblea d’Arqueologia de Catalunya (Lull 1991).

En 1985/6 l’àrea de Prehistòria constituí un eix fonamental del Departament de Història de les Societats Capitalistes i Antropologia Social.

A partir de 1995/6 es formà el Departament d’Antropologia social i Prehistòria i finalment es va crear com DEPARTAMENT DE PREHISTÒRIA per acord del Consell de Govern de la UAB del 26 de maig de 2004.

El Departament de Prehistòria té un caràcter d’ampli espectre i un enfocament bàsicament des de l’ Arqueologia social.

Cronològicament abasta des de la recerca sobre els orígens humans a l’Àfrica fins a l’Etnoarqueologia de Societats caçadores-recolectores modernes, passant pel desenvolupament de les societats agrícoles i l’orígen de l’Estat a la Prehistòria.

Geogràficament es treballa des de Terra del Foc fins a Escòcia i amb un punt fort en l’entorn mediterràni.

Un altre punt fort es el desenvolupament de Ciències auxiliars de l’Arqueologia.
El laboratori de Paleoeconomia i Paleoecologia humana es va crear el 1986. Posteriorment, en créixer, es va convertir en el Servei d’Anàlisis Arqueològiques i es van anar generant altres laboratoris més especialitzats i constituint grups de recerca consolidats.

Des del Departament s’han generat escoles de camp d’Arqueologia prehistòrica així com el Museu de Son Fornés (Mallorca).

El Departament de Prehistòria imparteix docència en el Grau d’Arqueologia de la UAB, en el d’Història i en el d’Humanitats. També té un programa de màster amb el Departament de Ciencies de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana i un programa de doctorat en Arqueología Prehistòrica.

El Departament té forts vincles per la recerca i pel programa de doctorat amb el Departament d’Arqueologia i Antropologia de la institució Milà i Fontanals del CSIC, amb el Museu Nacional d’Arqueologia de Catalunya i amb el d’Història de Barcelona.

El Departament fa regularment recerca de camp al Perú, a l’Argentina, Escòcia, Proper Orient, Àfrica Oriental, a més del vessant mediterràni de la Península Ibérica.

Reglament del departament de prehistòria de la UAB Reglament del departament

 

Butlletí Oficial UAB Informació sobre acords i resolucions de la UAB

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament de Prehistòria
Edifici B Facultat de Filosofia i Lletres 08193 Bellaterra (Barcelona)
TEL +34 93 581 4333

d.prehistoriaarrobauab.cat

 

 

 

 

2023 Universitat Autònoma de Barcelona