Any de la Química > Any temàtic > Presentació

Presentació 

La declaració de 2011 com a Any Internacional de la Química és una iniciativa de la IUPAC i la UNESCO que fou decretada por la Assemblea General de Nacions Unides el 30 de desembre de 2008. Sota el lema “Chemistry: our life, our future” (“Química: la nostra vida, el nostre futur”) es proposa realitzar una sèrie d’activitats per demostrar la importància de la química com a eina fonamental per a satisfer les necessitats de la societat i també promoure l’interès per la química entre els joves. Durant l’any 2011 es celebraran activitats commemoratives de l’any internacional de la química arreu del món que incidiran en diferents àmbits i estaran dirigides a tota la societat en general.

 

Enguany la  Universitat Autònoma de Barcelona ha proclamant l’any 2010-2011 com l’any temàtic de la Química amb la intenció de donar el màxim suport a aquesta iniciativa. Aprofitant aquest esdeveniment s’ha plantejat la realització de diverses activitats amb l’objectiu de difondre les aportacions de la Química com a ciència fonamental per millorar la sostenibilitat de la nostra manera de viure i per resoldre problemes globals i essencials de la humanitat, com ara l'alimentació, la gestió de l'aigua, la salut, l'energia o el transport, etc

 

El programa de l'Any de la Química inclou diferents tipus d’activitats. Les jornades anomenades "La química t'envolta" què aplegaran especialistes de diferents camps per mostrar els avantatges que ha suposat el desenvolupament de la química per al benestar social. Es parlarà de l'impacte de la química a àmbits com la salut, la cuina, l’energia, les noves tecnologies, el medi ambient, etc. Les ponències d’aquesta jornada seran recollides en format audiovisual i com a document escrit.

 

L’activitat "Química interactiva" s’adreçarà als estudiants de batxillerat amb l’objectiu de potenciar l’interès per la química com a ciència experimental. Els alumnes entraran en contacte amb l’experimentació en un laboratori de química participant en sessions pràctiques que volen fer-los reflexionar sobre per a què serveix aquesta disciplina i sobre com treballa un químic.

 

També es portarà terme un cicle de xerrades anomenat "Químics difonent química" on especialistes d’arreu del món ens explicaran de forma entenedora les darreres troballes en la frontera del coneixement relacionats amb la química.

 

Finalment, una exposició titulada "Gràcies a la química" explicarà la contribució de la química a la qualitat de vida actual tot fent un recorregut cronològic pels avenços científics assolits en aquest terreny.

 

El cartell oficial de l'Any de la Química, presentat a l'acte d'inauguració del curs 2010-2011, ha estat escollit després d'un concurs en que han participat estudiants de les escoles d'art i disseny Eina i Massana, adscrites a la UAB. El cartell guanyador és obra d'Àlex Muñoz Papaseit.

 

Tots els vídeos que hi hagi de l'any de la Química estaran disponibles en aquesta secció dels Vídeos de la UAB.