Activitats
Dimecres, 9 Novembre 2022
Dia · Setmana
09:00
«Municipis resilients, sostenibles i saludables»
Descripció:
El grup Sostenipra presenta en una jornada els principals resultats del projecte PANDÈMIES2020 "Municipis resilients a les pandèmies mitjançant el nexe de l’agricultura de proximitat, energia, aigua i residus. Del pilot al municipi" subvencionat per l'AGAUR.
La pandèmia per coronavirus iniciada el 2020 ens ha demostrat que les ciutats no estaven preparades per aquest tipus de catàstrofes. Les ciutats concentren els serveis, els llocs de treball, afavoreixen les interaccions socials, etc. En canvi, també generen el 70% dels residus mundials, i consumeixen el 80% dels aliments produïts globalment. A causa d’aquests fets, s’ha pogut constatar la poca resiliència de les ciutats, expressada mitjançant el temor a possible mancances en la distribució d’aliments durant el confinament. Aquest projecte vol transformar les ciutats en espais resilients, sostenibles i més saludables per l’actual i futures pandèmies, mitjançant l’agricultura de proximitat i el reciclatge/reducció de residus. Més informació del projecte a https://fertilecity.com/
Programa
09:00 Recepció Sala Actes Ciències i Biociències
09:30 Presentació del projecte
Modera: Dr Xavier Gabarrell Durany (UAB)
09:45 Anàlisi de la generació de RSU a Catalunya durant la pandèmia
Modera: Dra Mª Dolors Álvarez (UPC)
10:05 El compostatge i els residus orgànics
Modera: Dr Antoni Sánchez (UAB)
- Experiències en el compostatge comunitari
Ramón Plana (Consultor extern)
- Compostatge al projecte Pandèmies:
Emissions en el compostatge comunitari. Dr Daniel González (UAB)
Bioplàstics i compostatge comunitari . Dra Raquel Barrena (UAB)
Compostadors “màgics” de cuina. Dra Teresa Gea (UAB)
11.20 Pausa cafè
11.40 Cas estudi Cerdanyola del Vallès
- Que podem fer als terrats de les nostres ciutats?, i què prefereixen implementar els veïns de Cerdanyola en els seus terrats?
Dra Susana Toboso (UAB)
- Anàlisi de la demanda d'aigua en l'agricultura urbana a Cerdanyola en relació a l'estat ecològic dels recursos hídrics.
Dra Cristina Madrid (UAB)
- Patrons de consum i malbaratament alimentari
MSc Pietro Tonini (UAB)
- Introducció al Taller "Quant malbaratem en les engrunes dels nostres plats"
MSc Pietro Tonini (UAB)
12.40 L'agricultura urbana
Modera: Dra Verònica Arcas Pilz
- Són segurs els conreus urbans?
- Contaminants locals - Dr Xavier Gabarrell (UAB)
- Emissions de compostos orgànics volàtils en l'agricultura urbana - MSc Gaia stringari
- El comportament ambiental i tèrmic de diferents tipus de substrats
Dra Eva Cuerva (UPC)
- FoodE APP
MScSara Molins (UAB)
13.30 Debat
14.00 Taller Malbaratament alimentari (inclou el dinar)
Modera: MSc Pietro Tonini
15.15 Visita horts urbans ICTA i compostatge
Modera: MSc Ramiro González
16:30 Finalització de la Jornada
Comision: www.fertilecity.com
Municipis resilients a les pandèmies mitjançant el nexe de l’agricultura de proximitat, energia, aigua i residus. Del pilot al municipi. AGAUR 2020PANDE00021.
Les inscripcions es tanquen el 3 de novembre o en exhaurir places.
Ubicació: Sala Actes de les facultats de Ciències i de Biociències
Data: Dimecres 9, Novembre de 2022 - 09:00h
13:00
«Les representacions artístiques de la ciència»
Descripció:
L'espai BCT de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, a la Facultat de Ciències, acull aquesta conversa amb el físic i poeta David Jou, catedràtic d'universitat numerari i de la UAB, i l'actor Jordi Coromina, a propòsit de l'espectacle de dança "Del caos a l'èxtasi".
En finalitzar la trobada es sortejaran entre les persones assistents exemplars de "les escriptures de l'Univers", una antologia bilingüe català-anglès de poemes sobre ciència escrits pel professor Jou.
Ubicació: Espai BCT, Biblioteca de Ciència i Tecnologia, Facultat de Ciències
Data: Dimecres 9, Novembre de 2022 - 13:00h
Organitzador: Biblioteca de Ciència i Tecnologia UAB
Dijous, 17 Novembre, 2022
09:30
1st Se4All International Workshop: «Food Innovation through adding value to crops»
Descripció:
L'equip de recerca del projecte europeu Se-bioFORtified ALfaLfa for Se-enriched Dairy products (Se4All) organitza aquest taller amb l'objectiu de donar a conèixer els seus avenços en la recerca de l'alimentació funcional i els beneficis del seleni.
Se4All, liderat per la UAB, que té com a propòsit produir productes lactis i formatges enriquits amb seleni biofortificant fenc d'alfals amb aquest micronutrient per aplicació foliar. L'objectiu és trobar una solució per aconseguir un nivell adequat de seleni en dietes pobres en aquest mineral.
El taller, adreçat a professionals, comptarà amb la intervenció del líder d'investigació del projecte i catedràtic del Departament de Química de la UAB, Manuel Valiente i altres investigadors en innovació alimentària, nutrició vegetal, agrigenòmica, biofortificació i altres temàtiques relacionades.
La participació és gratuïta. L'esdeveniment comprèn una visita al CRAG (Centre de Recerca en Agrigenòmica). Per assistir-hi al taller cal inscriure's al següent enllaç.
Més informació: https://www.se4allproject.eu/index.php/2022/10/07/1st-international-workshop-food-innovation-through-adding-value-to-crops/
Ubicació: Sala d'actes de la Facultat de Ciències i Biociències
Data: Dijous 17, Novembre de 2022 - 09:30h
Divendres, 18 Novembre, 2022
18:00
«Urban food systems for plant-based products for local sustainability: would you grow your own greens at home?»
Descripció:
La UAB lidera el projecte europeu Se-bioFORtified ALfaLfa for Se-enriched Dairy products (Se4All), que té com a propòsit que es puguin produir productes lactis i formatges enriquits amb seleni biofortificant fenc d'alfals amb aquest micronutrient per aplicació foliar. L’objectiu és trobar una solució per aconseguir un nivell adequat de seleni en dietes pobres en aquest mineral.
Ara organitza aquest science cafe al restaurant El Cau, de la Vila Universitària, que comprèn una xerrada a càrrec de Roberto Boada, nvestigador del Departament de Química de la Universitat. La conferència permetrà a professionals i investigadors compartir els seus coneixements sobre química i biofortificació amb els estudiants. La interacció amb el públic es farà també a través d'activitats de gamificació.
Més informació: https://www.se4allproject.eu/index.php/2022/10/07/science-cafe-at-uab/
Ubicació: Restaurant El Cau (Carrer de la Vila, UAB)
Data: Divendres 18, Novembre de 2022 - 18:00h
Dimarts, 13 Desembre, 2022
13:00
Conferències al voltant de la Ciència 'Premis Nobel 2022'
Descripció:
El proper 13 de desembre a les 13 hores i a la Sala d'Actes de les Facultats de Ciències i Biociències tindran lloc les conferències al voltant de la Ciència amb motiu dels Premis Nobel 2022.
- Química: Connectant molècules jugant a “Lego”, impartida per el Dr. Ramon Alibés Arqués, professor del Departament de Química de la Facultat de Ciències.
- Fisiologia i Medicina: Svante Pääbo: En busca de genomas perdidos, impartida per el Dr. Antoni Barbadilla Prados, professor del Departament de Genètica i Microbiologia de la Facultat de Biociències i investigador de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (UAB).
- Física: Experimental tests of Einstein’s realistic worldview and the origins of quantum Technology, impartida per Morgan Mitchell, investigador de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).
Ubicació: Sala d'Actes de les Facultats de Ciències i Biociències
Data: Dimarts 13, Desembre de 2022 - 13:00h
Dimecres, 14 Desembre, 2022
09:00
XXI Conferència Enric Casassas: «L'hidrogen com a motor per a una economia descarbonitzada»
Descripció:
La XXI Societat Catalana de Química organitza la conferència Casassas, enguany sota el títol «L'hidrogen com a motor per a una economia descarbonitzada».
Per participar a la Conferència cald fer inscripció prèvia a través del formulari que trobareu en aquest enllaç.
Programa
- 9.00 - 9.10 h Obertura de la jornada. Adriana Farran, Directora de l’EEBE i Joan de Pablo, Delegat del Rector al Campus Besòs.
- 9.10 - 10.00 h Scenarios for hydrogen production, transport and final use.
Massimo Santarelli, Full Professor in Thermodynamics and Heat Transfer, Department of Energy, Politecnico di Torino. - 10.00 - 10.30 h The European hydrogen policy framework: current challenges and developments. Davine Janssen, Project Manager at WaterstofNet.
- 10.30 – 11.00 h Wishful thinking or a way forward: what colour is your hydrogen? Krishnaswamy Sankaran, Chief Executive Officer at Radical Innovations Group AB.
- 11.00-11.30 h Pausa.
- 11.30 - 12.00 h How big will hydrogen be? Brais Armiño Franco, Hydrogen consultant at AtlantHy.
- 12.00 - 12.30 h Hydrogen from sunlight and water: challenges and prospects. Lluís Soler, "Ramón y Cajal" research fellow at Universitat Politècnica de Catalunya.
- 12.30 - 13.00 h UPC Hydrogen Lab: Building the decade of hydrogen 2020-2030. Attila Husar, UPC Fuel Cell Researcher.
- 13.00 - 13.30 h Taula rodona. Moderada per César Valderrama, professor del departament d’Enginyeria Química de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Ubicació: Escola d'Enginyeria Barcelona Est · Barcelona TECH UPC (Av. d'Eduard Maristany, 10-14 08019 Barcelona)
Data: Dimecres 14, Desembre de 2022 - 09:00h
Data fi: Dimecres 14, Desembre de 2022 - 13:30h