Activitats
Dilluns, 17 Octubre 2022
Dia · Setmana
13:00
Xerrada informativa d'intercanvis pel curs 2023-2024
Descripció:
El dilluns dia 17 d'octubre hi ha una xerrada informativa dels programes d'intercanvis Erasmus + i UAB Exchange programme de la Facultat de Ciències. S'informarà als estudiants dels requisits, les destinacions i el calendari de tràmits.
Ubicació: Aula C3B/010
Data: Dilluns 17, Octubre de 2022 - 13:00h
Dilluns, 7 Novembre, 2022
12:00
Conferència "Algunes qüestions sobre el clima i els seus canvis"
Descripció:
El dilluns 7 de novembre, amb motiu del dia de Sant Albert, patró de les facultats de ciències i biociències se celebrarà un acte a les 12:00 hores a la sala d'actes de l'edifici C. Es comptarà amb Dr. Josep Enric Llebot, catedràtic del Departament de Física de la UAB que impartirà la conferència "Algunes qüestions sobre el clima i els seus canvis".
Ubicació: Sala d'Actes edifici C
Data: Dilluns 7, Novembre de 2022 - 12:00h
Dimecres, 9 Novembre, 2022
09:00
«Municipis resilients, sostenibles i saludables»
Descripció:
El grup Sostenipra presenta en una jornada els principals resultats del projecte PANDÈMIES2020 "Municipis resilients a les pandèmies mitjançant el nexe de l’agricultura de proximitat, energia, aigua i residus. Del pilot al municipi" subvencionat per l'AGAUR.
La pandèmia per coronavirus iniciada el 2020 ens ha demostrat que les ciutats no estaven preparades per aquest tipus de catàstrofes. Les ciutats concentren els serveis, els llocs de treball, afavoreixen les interaccions socials, etc. En canvi, també generen el 70% dels residus mundials, i consumeixen el 80% dels aliments produïts globalment. A causa d’aquests fets, s’ha pogut constatar la poca resiliència de les ciutats, expressada mitjançant el temor a possible mancances en la distribució d’aliments durant el confinament. Aquest projecte vol transformar les ciutats en espais resilients, sostenibles i més saludables per l’actual i futures pandèmies, mitjançant l’agricultura de proximitat i el reciclatge/reducció de residus. Més informació del projecte a https://fertilecity.com/
Programa
09:00 Recepció Sala Actes Ciències i Biociències
09:30 Presentació del projecte
Modera: Dr Xavier Gabarrell Durany (UAB)
09:45 Anàlisi de la generació de RSU a Catalunya durant la pandèmia
Modera: Dra Mª Dolors Álvarez (UPC)
10:05 El compostatge i els residus orgànics
Modera: Dr Antoni Sánchez (UAB)
- Experiències en el compostatge comunitari
Ramón Plana (Consultor extern)
- Compostatge al projecte Pandèmies:
Emissions en el compostatge comunitari. Dr Daniel González (UAB)
Bioplàstics i compostatge comunitari . Dra Raquel Barrena (UAB)
Compostadors “màgics” de cuina. Dra Teresa Gea (UAB)
11.20 Pausa cafè
11.40 Cas estudi Cerdanyola del Vallès
- Que podem fer als terrats de les nostres ciutats?, i què prefereixen implementar els veïns de Cerdanyola en els seus terrats?
Dra Susana Toboso (UAB)
- Anàlisi de la demanda d'aigua en l'agricultura urbana a Cerdanyola en relació a l'estat ecològic dels recursos hídrics.
Dra Cristina Madrid (UAB)
- Patrons de consum i malbaratament alimentari
MSc Pietro Tonini (UAB)
- Introducció al Taller "Quant malbaratem en les engrunes dels nostres plats"
MSc Pietro Tonini (UAB)
12.40 L'agricultura urbana
Modera: Dra Verònica Arcas Pilz
- Són segurs els conreus urbans?
- Contaminants locals - Dr Xavier Gabarrell (UAB)
- Emissions de compostos orgànics volàtils en l'agricultura urbana - MSc Gaia stringari
- El comportament ambiental i tèrmic de diferents tipus de substrats
Dra Eva Cuerva (UPC)
- FoodE APP
MScSara Molins (UAB)
13.30 Debat
14.00 Taller Malbaratament alimentari (inclou el dinar)
Modera: MSc Pietro Tonini
15.15 Visita horts urbans ICTA i compostatge
Modera: MSc Ramiro González
16:30 Finalització de la Jornada
Comision: www.fertilecity.com
Municipis resilients a les pandèmies mitjançant el nexe de l’agricultura de proximitat, energia, aigua i residus. Del pilot al municipi. AGAUR 2020PANDE00021.
Les inscripcions es tanquen el 3 de novembre o en exhaurir places.
Ubicació: Sala Actes de les facultats de Ciències i de Biociències
Data: Dimecres 9, Novembre de 2022 - 09:00h
13:00
«Les representacions artístiques de la ciència»
Descripció:
L'espai BCT de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, a la Facultat de Ciències, acull aquesta conversa amb el físic i poeta David Jou, catedràtic d'universitat numerari i de la UAB, i l'actor Jordi Coromina, a propòsit de l'espectacle de dança "Del caos a l'èxtasi".
En finalitzar la trobada es sortejaran entre les persones assistents exemplars de "les escriptures de l'Univers", una antologia bilingüe català-anglès de poemes sobre ciència escrits pel professor Jou.
Ubicació: Espai BCT, Biblioteca de Ciència i Tecnologia, Facultat de Ciències
Data: Dimecres 9, Novembre de 2022 - 13:00h
Organitzador: Biblioteca de Ciència i Tecnologia UAB
Dijous, 17 Novembre, 2022
09:30
1st Se4All International Workshop: «Food Innovation through adding value to crops»
Descripció:
L'equip de recerca del projecte europeu Se-bioFORtified ALfaLfa for Se-enriched Dairy products (Se4All) organitza aquest taller amb l'objectiu de donar a conèixer els seus avenços en la recerca de l'alimentació funcional i els beneficis del seleni.
Se4All, liderat per la UAB, que té com a propòsit produir productes lactis i formatges enriquits amb seleni biofortificant fenc d'alfals amb aquest micronutrient per aplicació foliar. L'objectiu és trobar una solució per aconseguir un nivell adequat de seleni en dietes pobres en aquest mineral.
El taller, adreçat a professionals, comptarà amb la intervenció del líder d'investigació del projecte i catedràtic del Departament de Química de la UAB, Manuel Valiente i altres investigadors en innovació alimentària, nutrició vegetal, agrigenòmica, biofortificació i altres temàtiques relacionades.
La participació és gratuïta. L'esdeveniment comprèn una visita al CRAG (Centre de Recerca en Agrigenòmica). Per assistir-hi al taller cal inscriure's al següent enllaç.
Més informació: https://www.se4allproject.eu/index.php/2022/10/07/1st-international-workshop-food-innovation-through-adding-value-to-crops/
Ubicació: Sala d'actes de la Facultat de Ciències i Biociències
Data: Dijous 17, Novembre de 2022 - 09:30h
Divendres, 18 Novembre, 2022
18:00
«Urban food systems for plant-based products for local sustainability: would you grow your own greens at home?»
Descripció:
La UAB lidera el projecte europeu Se-bioFORtified ALfaLfa for Se-enriched Dairy products (Se4All), que té com a propòsit que es puguin produir productes lactis i formatges enriquits amb seleni biofortificant fenc d'alfals amb aquest micronutrient per aplicació foliar. L’objectiu és trobar una solució per aconseguir un nivell adequat de seleni en dietes pobres en aquest mineral.
Ara organitza aquest science cafe al restaurant El Cau, de la Vila Universitària, que comprèn una xerrada a càrrec de Roberto Boada, nvestigador del Departament de Química de la Universitat. La conferència permetrà a professionals i investigadors compartir els seus coneixements sobre química i biofortificació amb els estudiants. La interacció amb el públic es farà també a través d'activitats de gamificació.
Més informació: https://www.se4allproject.eu/index.php/2022/10/07/science-cafe-at-uab/
Ubicació: Restaurant El Cau (Carrer de la Vila, UAB)
Data: Divendres 18, Novembre de 2022 - 18:00h