FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

6 idees per millorar l’acollida de persones en cerca de refugi
Imatge de la Taula 1 del Hackató Universitat Refugi celebrat a l'Escola IGOP 12.06.2018 Cooperació  -  La FAS, amb la col·laboració de Chapter#2 i el suport de l’Ajuntament de Barcelona, ha organitzat el primer Hackató #UniversitatRefugi en el que han participat fins a 60 persones de diferents àmbits. Totes juntes han abordat, a través de metodologies àgils i innovadores, solucions concretes per alguns dels nombrosos problemes als que s’enfronten les persones en cerca de refugi.
 
L’Escola de l’IGOP va acollir divendres passat el primer Hackató #UniversitatRefugi organitzat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) amb la col·laboració de l’entitat #Chapter#2 i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). La iniciativa partia d’un repte marc i tenia l’objectiu de generar respostes, que des de diferents punts de vista, contribueixin a millorar l’acollida de les persones en cerca de refugi.

El Hackató es va establir com a punt de trobada i de treball conjunt entre universitats públiques catalanes per tal de reivindicar el seu rol com a agent clau en la defensa dels drets de les persones refugiades i migrants. Tanmateix, la participació activa d’altres actors clau que formen part dels processos d’acollida, així com de persones que han estat o estan en situació de refugi, era indispensable per abordar la qüestió des de tots els angles possibles.

La jornada va comptar amb la participació d’una seixantena de persones que van formar part de les sis taules dinamitzades per sis experts i expertes internacionals en aquest procés innovador. En aquesta línia, el Hackató va estar acompanyat en tot moment per facilitadors del món de la innovació social, i la coordinació de Chapter#2, una entitat sense ànim de lucre que treballa desenvolupant projectes d’emprenedoria amb persones refugiades.

La Taula 1, on hi van participar part de l’equip tècnic de la FAS vinculat al Programa d’Acollida i també membres de l’International Welcome Point (IWP) de la UAB i de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), va proposar la creació d’una aplicació web i mòbil que faciliti l’accés als serveis i ampliï les opcions de comunicació i interacció entre la comunitat UAB i les persones sol·licitats de protecció internacional que resideixen al campus.

La Taula 2 va comptar amb la participació d’entitats com l’ACCEM, la CCAR, el CCAR, l’ECP, l’ACNUR, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament o LaFede.cat i van centrar la seva proposta en l’atenció de dones migrades i refugiades supervivents de violències de gènere a través d’estratègies d’apoderament i ajuda a través de grups de suport mutu.

Per la seva banda, la Taula 3 comptava amb persones de la societat civil organitzada com ara representants de SOS Racisme, de Oui Share, del Grup d’Acció d’Acollida de la UAB i de CER Migracions, que van dissenyar una intervenció socioeducativa d’inserció laboral dirigida a joves migrats o refugiats.

La Taula 4 reunia a representants d’universitats de procedència internacional com la Universitat d’Oslo (Noruega) o la Central European University (Hongria), a més de participants de la Universidad Complutense de Madrid, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Oberta de Catalunya i la UAB, amb la Vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno. La taula comptava també amb la participació de membres de xarxes universitàries com l’ACUP o Scholars at Risk. La seva proposta va estar enfocada a facilitar els tràmits d’accés a la universitat per a estudiants en cerca de refugi.

La Taula 5 també reunia representats d’universitats catalanes com la UdG, la UOC, la URV, la UAM, la UPF i també de la UAB, UAB Idiomes, així com l’ACUP i la xarxa CRUE d’universitats. La seva proposta anava emmarcada al disseny d’un projecte d’acompanyament social de les persones en cerca de refugi que s’incorporen a la universitat.

Finalment, la sisena taula comptava amb representants de l’administració pública, des d’ajuntaments com el de Barcelona, Sabadell, Cerdanyola i Sant Cugat fins a entitats com el SOC i la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. En aquest cas, la taula es va centrar en donar resposta a les necessitats d’habitatge assequible com a eix bàsic de les accions d’acollida al territori català. 
 

 
Més enllà de les propostes presentades, el Hackató #UniversitatRefugi ha suposat un veritable espai de treball en xarxa i intercanvi d’experiències i coneixements per a l’abordatge col·lectiu del repte de l’acollida de les persones en cerca de refugi. Com a part estratègica del procés, la totalitat d’idees generades seran divulgades per a la seva possible futura implementació, oferint noves oportunitats de treball en xarxa en una estratègia d’acollida integral i coordinada en la que les universitats tinguin un paper clau.
 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2019 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats