FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

El programa CROMA es reinventa
Presentació CROMA 2.0 24.11.2017 Programes Socials  -  El voluntariat socioeducatiu de la FAS aposta per encetar una nova etapa amb nous objectius adaptats a la realitat actual. Entre d’altres premisses, el CROMA vol reforçar la vinculació de la universitat amb les escoles de primària i també despertar l’interès dels infants per l’aprenentatge. El programa compta amb 21 escoles del Vallès Occidental pel curs 2017-2018.
 
El programa CROMA és, amb dotze anys d’història, el programa més antic de l’àrea socioeducativa de la FAS i el que ha servit de model per desenvolupar posteriorment els altres programes de l’àrea. No obstant això, el darrer curs la FAS va apostar per una remodelació important basada en la voluntat d’apropar el programa a la nova realitat dels infants.

En aquesta nova línia, el CROMA 2.0 aposta per un relació més estreta entre la universitat i les escoles, que aconsegueixi despertar l’interès per l’aprenentatge dels infants i la seva vinculació a l’escola primària. Però no només això, sinó que un dels objectius que persegueix el programa és que allò que aprenen a l’escola estigui estretament lligat a la seva quotidianitat i que, més enllà, incorporin els estudis superiors com una opció real de futur.

ADN UAB

Una de les grans novetats del programa CROMA 2.0 és l’aposta per treballar en xarxa i col·laborar amb grups de recerca de la universitat amb l’objectiu d’apropar el coneixement i la recerca a les escoles i als infants, aprofitant així els recursos de la UAB.
 
Els grups de recerca han dissenyat projectes des dels àmbits de la ciència experimental, les arts i les ciències socials on, els infants, esdevindran petits i petites investigadores que hauran de resoldre un repte vinculat a una àrea de coneixement. Tots aquests projectes seran presentats a la Sortida CROMA, un esdeveniment que posa punt i final al curs.

Un dels objectius dels tallers CROMA 2.0 és incorporar el treball de les competències bàsiques mitjançant el treball per projectes. I d’aquesta manera, que les escoles puguin ser partícips de la innovació educativa a les aules.

En l’edició d’enguany hi participen el Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica (CRECIM) i també l’equip de Recerca en Diversitat i Inclusió en Societats Complexes (ERDISC).

L’esperit CROMA

L’acompanyament emocional i el suport en l’organització i planificació de les tasques que fan els estudiants amb els infants, segueixen sent eixos principals d’actuació, ja que el programa va dirigit a alumnat que viu situacions de risc d’exclusió social per motius socioeconòmics i personals. Aquest fet provoca que no puguin tenir un acompanyament en les seves trajectòries acadèmiques fora de l’àmbit escolar.

Actualment, l’activitat es duu a terme a 6 municipis del Vallès Occidental: Sabadell, Cerdanyola, Rubí, Terrassa, Badia i Barberà. En total, el CROMA està present a 21 escoles i s’atenen a un total de 240 infants de primària. Enguany està previst que participin uns 51 estudiants universitaris, 11 becaris/es dinamitzadors/es, 1 becària de suport i 40 d’estudiants voluntaris. 

El Programa CROMA 2.0 es realitza en coordinació amb els ajuntaments dels municipis participants, que també fan la seva aportació econòmica al projecte. D’altres agents com el Consell Comarcal del Vallès Occidental, la Diputació de Barcelona, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies o l’Obra Social la Caixa han donat suport al projecte CROMA durant la seva trajectòria i també per fer possible aquesta nova fase.

 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2018 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats