FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Comunicat de la UAB davant la crisi humanitària de refugiats
Logotip UAB 15.09.2015 FAS  -  L'Equip de Govern treballa un seguit de propostes, coordinades per la Fundació Autònoma Solidària (FAS), per sumar la UAB al corrent actual de solidaritat amb les persones refugiades i aportar l'expertesa de la Universitat.

A la Universitat Autònoma de Barcelona, existeix des de fa molts anys la preocupació per la greu situació de les persones refugiades i el paper que pot jugar-hi la universitat. Algunes de les accions que s'han dut a terme, per exemple, han estat la Conferència Internacional de Refugiats de Guerra organitzada a la UAB els dies 9, 10 i 11 d'abril de 2002, les reflexions de la qual es van editar en un llibre, o més recentment  (2012) l'exposició  “Contra viento y marea. Refugiados, historias cercanas que vienen de lejos”, organitzada per Amnistia Internacional de Catalunya amb la col·laboració de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR), a la sala d'exposicions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

Però, sens dubte, l'antecedent més rellevant pel seu abast i profunditat és l'experiència de col·laboració de molts i moltes membres de la comunitat universitària en els centres de refugiats a Croàcia i Eslovènia que s'inicià al 1992 i durà 10 anys. Justament, als deu anys de l'aniversari de l'experiència, la Fundació Autònoma Solidària edità el llibre Refugiats als Balcans. Una experiència de solidaritat universitària, de Jordi Tolrà i Luís Marín.

La comunitat universitària de la UAB compta amb personal amb experiència de diferents camps de coneixement relacionat amb els conflictes i la construcció de pau, els territoris, llengües i cultures dels països d'origen i l'atenció i suport terapèutic a persones en situació de crisis i conflicte, com l'Escola de Cultura de Pau o la Unitat de Trauma, Crisis i Conflicte de Barcelona (SiPEP, Facultat de Psicologia).

Des de l'Equip de Govern, es treballen un seguit de propostes, coordinades per la FAS, per sumar-se al corrent actual de solidaritat amb les persones refugiades, i aportar aquesta expertesa de la Universitat. Entre les propostes estan:

1. Posar a disposició de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR-CEAR) habitatges de la Vila Universitària i altres serveis i de la comunitat UAB.

2. Posar a disposició de la xarxa de ciutats-refugi els serveis especialitzats de la Unitat de Crisi, Trauma i Conflicte de Barcelona.

3. Promoure accions de divulgació i sensibilització sobre la figura de l'asil, la protecció internacional i la situació de conflicte de Síria.

4. Avaluar, conjuntament amb l'administració pública responsable de l'acollida de refugiats, estratègies per donar continuïtat als estudis universitaris de les persones refugiades i a l'acollida de professorat universitari sirià.

5. Crear un programa de voluntariat universitari per acompanyar les persones refugiades acollides.

6. Coordinar les accions en el marc del sistema públic universitari català i espanyol, mitjançant l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Finalment, s'informa de la creació d'una Comissió de Seguiment d'aquest projecte per afavorir la màxima implicació de tots els serveis i recursos, així com la seva efectivitat en la resposta a les necessitats de les persones refugiades.

Equip de Govern de la UAB
Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), 14 de setembre de 2015
 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2019 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats