FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

"Els aliments sintetitzen cares dels problemes que tenim com a societat"
Acció Menja Just a la Plaça Cívica 29.05.2015 Voluntariat  -  Menja Just va celebrar el passat 27 de maig una acció contra el malbaratament i una taula rodona que va incentivar a la reflexió de la problemàtica conjuntament amb l'Hortet, el Plat de Gràcia i l'Oficina de Medi Ambient.

La taula rodona per parlar sobre les causes, efectes i solucions del malbaratament alimentari va començar puntualment a les 15.00 h al costat de la carpa on s'havia dut a terme l'acció per comptar els quilos de menjar en bon estat llençats durant l'hora de dinar al bar de la Plaça Cívica. A la taula rodona hi van participar l'Aina Gascó i el Javi Martínez de l'Hortet, un col·lectiu d'estudiants autogestionat que lluita per la sobirania alimentària; el Paco Muñoz de l'Oficina de Medi Ambient de la UAB (OMA), que promou hàbits responsables amb el medi ambient dins el campus i l'Alba Álvarez del Plat de Gràcia, un  projecte local que utilitza els aliments com a element transformador de la societat. Van començar el debat exposant el seu punt de vista sobre les causes del malbaratament.
 

De seguida, tots van coincidir en una causa d'arrel estructural induïda pel capitalisme i que fomenta un model de comerç i agricultura focalitzat en l'especulació que fa que avui es llenci un terç del menjar que es produeix mentre milions de persones moren de fam.
 

A la UAB els efectes del malbaratament també són visibles. Cada dia lectiu es llencen al Campus 300 kg d'aliments en bon estat. Per combatre aquest volum de menjar llençat es proposen mesures com fer preus molt diferenciats entre el menú d'un plat i el de dos i l'existència de plats de diferents mides. 
 
Tot i que les persones participants de la taula reconeixen que les causes són estructurals, afirmen que tant els productors com els consumidors tenen espai pel canvi. Paco Muñoz afirma que la despesa que fem en alimentació ha disminuït considerablement passant d'invertir un 60% dels nostres recursos a dedicar-hi tan sols un 15%. Una evidència que demostra la pèrdua de valor en si mateix que ha patit l'aliment, que s'ha convertit en moneda de canvi. S'ha perdut la consciència i el vincle amb el procés de producció. "Els aliments sintetitzen moltes cares del problemes que tenim com a societat", concloïa Paco Muñoz.
 
No obstant això, l'Aina i el Javi de l'Hortet veuen l'organització de persones i grups que s'abasteixen d'aliments malbaratats de forma autogestionada com una solució. "L'acostament al pagès i restablir el vincle amb l'aliment és una part fonamental per prendre consciència del valor del producte", afirmaven. En aquesta línea va també el discurs de la represetant del Plat de Gràcia. El seu projecte, basat en la recollida de menjar en bon estat que no es pot comercialitzar dels mercats del barri i la seva preparació per acabar fent un dinar popular converteixen l'aliment en un vehicle per afavorir la transformació social. "Poques coses són més democratitzadores que entaular-se", va sintetitzar.
 
El temps que dediquem als aliments i a la participació en col·lectius autogestionats són claus per evitar el malbaratament. Acostar productors i consumidors i afavorir la creació d'una relació de confiança que permeti conèixer de primera mà l'aliment i el seu procés de producció és un altre dels grans reptes que tenim per davant. Un camí llarg en què cal basar l'economia en les relacions i tornar a donar el valor que es mereix a l'alimentació seran els grans objectius a assolir.

L'acció del passat 28 de maig era la segona edició. El mes de març, el grup d'acció Menja Just ja va dur a terme la mateixa activitat, que van sintetitzar en el següent vídeo. "Al menjar, la mida sí que importa".

 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2019 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats