FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Jornada d'anellament d'aus a la UAB
Jornada d'anellament d'aus al campus UAB 29.05.2015 Voluntariat  -  L'Oficina de Medi Ambient (OMA) en coordinació amb el grup de voluntariat de Caixes Niu van organitzar una jornada per anellar les aus del campus de Bellaterra el passat dissabte 23 de maig. Un total de 16 persones van participar-hi.

L'anellament científic d'ocells és un mètode d'estudi basat en el marcatge individual de les aus. Qualsevol registre d'un ocell anellat pot oferir gran quantitat d'informació sobre la seva biologia, especialment pel que fa als seus desplaçaments. Amb l'objectiu de fer créixer el coneixement sobre les aus del campus de Bellaterra de la UAB, l'Oficina de Medi Ambient (OMA) i la FAS van organitzar una jornada d'anellament el passat 23 de maig en el marc d'una jornada formativa per al grup de voluntariat de Caixes Niu.

El grup de voluntariat de Caixes Niu construeix les caixes durant el curs i, de manera regular, en fa el seguiment. També comprova l'estat dels ocells que hi fan niu i els fotografien per deixar-ne constància. A més, per iniciativa de diferents estudiants, els voluntaris i voluntàries realitzen un atles d'ocells a través de diferents sortides per catalogar i recollir les espècies que viuen al campus.

En aquesta ocasió, l'activitat de la sortida se centrava en anellar els ocells. Marc Illa, anellador expert de l'ICO (Institut Català d'Ornitologia) i estudiant de biologia, va dinamitzar l'activitat, en què van participar-hi un total de 16 persones.  La jornada va permetre anellar un total de 8 exemplars d'ocells de 4 espècies diferents: un bruel, dues mallerengues carbonera, tres merles i dos pit-roigs.

Curiositats dels ocells que es van anellar

El bruel (Regulus ignicapilla) és un dels ocells més petits de tot Europa.  L'exemplar anellat pesava 5,4 g i era un mascle reproductor a la zona.

La mallerenga carbonera (Parus major) és la més gran de les mallerengues de Catalunya. A les caixes niu col·locades el curs 2012-2013, als voltants de diverses facultats del campus, és l'espècie de mallerenga que més hi nidifica.

La merla (Turdus merula) és un dels ocells més comuns al campus. Van capturar dos mascles i una femella amb placa incobatriu, que utilitzen per covar els ous. 

El pit-roig (Erithacus rubecula) és un ocell força present al campus. Ha augmentat la seva població durant l'hivern per l'arribada d'individus migradors procedents del nord d'Europa (Regne Unit, Alemanya, Països Baixos, Txèquia, etc.). Van capturar un mascle i una femella reproductors.

Podeu consultar més informació sobre l'anellament d'aus al web de l'Institut Català d'Ornitologia.
 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2019 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats