FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

A l'altra banda de la tanca de Melilla
Acte de projecció i debat de The Land Between amb el director David Fedele 19.11.2014 Programes Socials  -  El director The Land BetweenDavid Fedele, va ser a la UAB el passat dilluns 17 de novembre per a la projecció del film, que s'endinsa en la vida de les persones que viuen a les muntanyes marroquines per travessar la tanca militaritzada de MelillaYacou Traore n'és un dels protagonistes i va sorprendre el centenar de persones assistents amb la seva presència a l'acte. 
 
Yacou Traore i Aicha Barry són les veus a través de les quals el director de "The Land Between. Somiant en saltar la tanca", David Fedele, explica la vida del centenar de persones (homes principalment, a excepció de dues dones, una d'elles, l'Aicha) a la muntanya Gurugú (prop de Nador, Marroc). Una vida "extrema", diu David Fedele, ja que és el bosc més particular del Marroc, en ser el lloc on viuen, en condicions infrahumanes i exposats a violència i vigilància, aquells qui definitivament volen intentar saltar la balla militaritzada de Melilla.
 
Així ho va explicar el director el passat dilluns 17 de novembre, en un acte organitzat conjuntament per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i Cultura en Viu amb la col·laboració de CCAR(Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat). Fedele va compartir també el procés de deu mesos d'elaboració del film al Marroc, amb les dificultats per rodar i els perills de ser arrestat per les autoritats marroquines.
 
Yacou Traore és una de les persones que va accedir a ser enregistrat i que esdevé protagonista del documental. Els crèdits finals situen Yaco encara al Gurugú, a l'espera d'intentar creuar la tanca i d'aconseguir-ho. I així s'ho pensaven les prop de 100 persones que el passat dilluns 17 de novembre van assistir a la projecció. La realitat des d'aquell novembre de 2013 en què Fedele donava per tancada l'edició del film, no obstant, ha canviat. Yaco Traore, finalment, va creuar. I després de travessar tot l'Estat, va ser el passat dilluns amb el director i amic David Fedele i amb totes les persones que eren a la Sala d'Actes.

Un moment colpidor i emocionant per a les persones espectadores després de l'empatia generada amb la projecció del film. Yaco Traore va pronunciar paraules d'agraïment tant a David Fedele,com cap a entitats i persones que li han brindat suport.
 
Investigadors i professors de la universitat van contextualitzar el fenomen migratori a Europa. Segons van explicar, "el documental parla del flux de persones per terra, que està molt mediatitzat perquè suposa el moviment d'entre 65.000 i 80.000 persones", a més de la proximitat amb Melilla i l'actualitat de recents agressions duríssimes. La majoria de moviments, però, es donen per l'aire.
 
Acte seguit, membres del CEAR criticaven la postura política europeista, consistent, van dir, "en la creació de lleis per regular la migració comunitària però la ignorància absoluta davant les necessitats humanitàries". La tanca a Melilla, va afirmar la membre del CEAR, Estela Pareja, "és un exemple d'un drama humà". "Torturem i assassinem en virtut d'una suposada seguretat", va afirmar Pareja. Per fer front a aquesta realitat, el CEAR ha engegat la campanya "Esto hay que cortarlo", per recollir signatures i fer arribar una petició al President del Govern espanyol.
 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2019 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats