FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

"L'Art Brut" al nou taller de pintura creativa de Can Llupià
Taller de pintura creativa i Art Brut al CE Can Llupià 03.02.2014 Programes Socials  -  El CE Can Llupià compta des de finals de gener amb un nou taller de pintura creativa. El Programa de Justícia de la FAS ha decidit impulsar-lo arran de la proposta feta pel professor de Ciències polítiques, Andrea Noferini i gràcies a la participació de dos voluntaris.
Actualitzar el concepte "d'Art Brut" i reflexionar sobre les relacions entre el triangle "centres penitenciaris – pintura – comunitat", amb l'objectiu de beneficiar tant els interns dels centres com la comunitat en que es troben. Són aquestes les bases que van conduir el professor de Ciències Polítiques Andrea Noferini a proposar a la FAS encetar un nou taller de pintura creativa, que finalment, s'ha desenvolupat al Centre Educatiu Can Llupià.
 
La relació entre les arts i la promoció del benestar no és pas nou, sinó que es remunta als anys quaranta i a l'aparició del concepte "d'Art Brut", idea que es refereix a l'art creat per persones teòricament alienes al món artístic, com ara interns d'hospitals, centres penitenciaris, grups exclosos o autodidactes.
 
El projecte que és avui en marxa a Can Llupià té dues fases diferenciadas: en primer lloc, gràcies a la tasca feta pel professor i els voluntaris de justícia de la FAS, es busca potenciar les habilitats creatives dels usuaris. L'objectiu no és doncs ensenyar a pintar, sinó donar-los materials i eines per a que ells puguin crear lliurement. Un segon pas és el de la itinerància del projecte, que consisteix en obrir les creacions artístiques dels usuaris a la comunitat. Es tractarà, doncs, de dur a terme exposicions de l'Art Brut per treballar contra l'estigma social i donar a conèixer una altra cara de les persones internes. 
 
El taller va començar el passat 21 de gener i s'allargarà fins al juny, quan es pretén efectivament trobar les localitzacions del districte on poder desenvolupar les exposicions, les visites i les xerrades oportunes sobre l'Art.
 
Al voltant de 10 usuaris de Can Llupià assisteixen setmanalment als tallers creatius. El voluntari europeu  Abtin Mohtadi i la voluntària Alexandra Prats són l'equip avui el condueixen. Segons l'Abtin, els joves es mostren inicialment reticents, ja que poden tenir la percepció que el taller és un cas més de professor – alumne. Una vegada s'endinsen en el taller, però, el voluntari explica que "s'adonen que la dinàmica és una altra, que és un tracte de igual a igual i que tenen via lliure per aprendre i crear". "Són molt oberts de ment, tenen moltes ganes d'aprendre i estan molt motivats per crear". 

 

 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2019 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats