FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Les emocions, en un primer pla als tallers de Sociosanitari
Taller d'emocions de Sociosanitari al Centre Fòrum 27.01.2014 Programes Socials  -  El Centre Fòrum de l'Hospital del Mar desenvolupa el Programa + Benestar, que es composa de tallers i activitats d'animació estimulativa amb les quals voluntaris i personal del Centre treballen per col·locar les emocions i l'estat anímic dels usuaris en un primer pla. L'Amilcar és un dels voluntaris de l'equip de Sociosanitari de la FAS i comparteix la seva experiència.
 

 


De dilluns a divendres i des de les 10.30 hores del matí fins a les 17.00 hores de la tarda. Adequant-se al dia a dia d'un Centre d'Assistència Sanitària, el personal del mateix Centre Fòrum i voluntaris i voluntàries de diferents entitats (entre les quals, la FAS), ofereixen les activitats d'animació estimulativa.

L'Amilcar
és un dels voluntaris que participa als tallers del Centre Fòrum. Per a ell, "després d’anar-hi cada setmana t'adones que pots arribar a rebre molt més del que ofereixes". És molt gratificant, diu, rebre un somriure de les persones a qui acompanyes. L'Amilcar no tenia experiència prèvia fent de voluntari amb persones que requereixen assistència sanitària. Com en tot, sempre hi ha una primera vegada. Els monitors del centre, però, guien els voluntaris, que afegit a la seva experiència prèvia i a la necessària predisposició, porta a que cada dia pugui donar més dinamisme i participació a les activitats que es fan al Centre.
 
"Sempre intento oferir companyia, una actitud positiva acompanyada d'un somriure i tracto d'empatitzar el màxim possible amb les persones amb qui comparteixo aquesta experiència". Així sintetitza l'Amilcar la seva actitud i tasca amb les persones del Centre Fòrum. Segons ell, "fer un voluntariat requereix, en primer lloc, de responsabilitat; personal, però sobretot, amb les persones amb qui et compromets". Una experiència de voluntariat et dóna l'oportunitat de créixer com a persona i de compartir-ho amb persones. "Animo tothom que es proposi fer un voluntariat a que faci un pas més i que no es quedi en només una proposta".
 
El Centre Fòrum dóna resposta a les necessitats de persones que han passat per una estada en un centre hospitalari i que són en estat estable o de millora, però que requereixen d'assistència sanitària permanent. En principi, l'estada al Centre hauria de ser temporal per donar a l'entorn familiar de l'usuari un període de temps d'adaptació a la nova situació.
 
Sovint, en les circumstàncies de salut dels usuaris, les seves emocions i el seu estat anímic queda en un segon pla. Si estan contents i contentes, tristos o tristes o enfadats i enfadades; passa a ser secundari, ja que la prioritat és que la salut física es mantingui. Per recuperar el paper de l'emoció dels usuaris i del seu benestar anímic, el Centre Fòrum els dóna la possibilitat de participar a les activitats del Programa + Benestar.
 
Cançons inoblidables, cos actiu, fòrumusical, històries i relats, jocs de taula, entrenament i el taller d'emocions. Tot, un seguit d'activitats per fer protagonista la qualitat de vida i l'estat anímic d'aquestes persones.
 
El taller d'emocions i risoteràpia del passat dilluns 27 de gener tenia un caràcter especial: va començar amb un exercici de relaxació inicial i amb un escalfament destinat a "obrir el cor i treure les emocions". Era el moment d'exercitar i moure els ulls, les galtes, el pit, el nas... Fer treballar aquells músculs que utilitzem quan expressem emocions.  A través de jocs d'endevinar emocions o d'identificar personatges, els usuaris s'abstreuen del fet de ser en un centre sanitari, canvien l'humor, s'alegren i treballen la capacitat cognitiva, la memòria i altres capacitats mentre es diverteixen. Es crea, gràcies a aquests tallers, un ambient distès, relaxat i de diversió. Una mena de bombolla de passar-s'ho bé.
 
Són els diferents equips de voluntaris i voluntàries i el propi personal del Centre qui fan possible aquestes activitats. Per part de l'equip de voluntariat de Sociosanitari de la FAS, són 14 els voluntaris que hi participen i col·laboren en amenitzar les activitats del Centre.
 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2019 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats