FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Estudiants de la Universitat a l'Abast fan voluntariat per la comprensió lectora dels infants
27.01.2014 Voluntariat  -  La FAS, com a entitat gestora del voluntariat universitari, ha obert per aquest curs una nova línia del programa educatiu LECXIT a Badia del Vallès. Els voluntaris que hi participen són estudiants de la Universitat a l’Abast, un programa de la UAB per a persones majors de 50 anys. El programa Lecxit és un projecte original de la Fundació Jaume Bofill que vol millorar la comprensió lectora d’infants de 4t, 5e i 6e de primària.

El programa de voluntariat LEXCIT – Lectura per l’Èxit educatiu  – està centrat a millorar la comprensió lectora d’infants dels tres cursos superiors de primària a través d’un mentoratge 1x1.  Les persones voluntàries acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana que serveix per ajudar-los a gaudir del plaer de llegir adaptant les activitats als interessos de cada infant. Per la seva banda, les escoles col·laboren creant ponts pedagògics i enfortint el vincle amb les famílies perquè disposin de material de suport per incentivar la lectura a casa.

Enguany, la FAS, com a entitat gestora del voluntariat universitari, hi col·labora obrint una nova línia a l’escola La Sardana de Badia del Vallès que compta amb 8 voluntaris de la Universitat a l’Abast, un programa de la UAB per persones de més de 50 anys.

Manel Castelló, voluntari del programa a la FAS valora especialment que “poder dedicar temps i compartir coneixements de llengua és molt gratificant, ja que se’t retorna amb l’energia i vitalitat dels infants”. Destaca també la importància de la feina en equip i el seguiment de la coordinadora: “Cada setmana ens reunim una hora per fer una valoració de la sessió i escollir textos que ofereixin un nivell d’exigència adequat per a cada nen i nena”. L’escolta activa i la utilització de recursos lúdics són dos factors imprescindibles perquè l’infant s’involucri en l’aprenentatge.

Orígens

LECXIT és un programa original de la Fundació Jaume Bofill sorgeix inicialment l’any 2009 quan l’informa PISA revela que el 13,5% dels estudiants de Primària no assoleixen les competències lectores bàsiques. Així doncs, l’any 2011 s’inicia el programa en infants que per les seves circumstàncies no tenen un suport a casa. Actualment es duu a terme en 20 escoles repartides en diferents poblacions d’arreu de Catalunya. La clau de LECXIT està a treballar de forma lúdica, amena i en vincular altres entitats culturals i socials per fer el teixit local partícip d’aquest procés.

Es tracta d’un programa promogut per la Fundació “la Caixa”, la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que rep el suport i la col·laboració dels ajuntaments, dels centres escolars i d’altres entitats de gestió de voluntariat.
 

 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2019 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats