FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

Jornada sobre la crisi energètica i alimentària
19.12.2011 Cooperació  -  El passat 16 de desembre es va realitzar la jornada "El futur de l'alimentació en risc. De la crisi energètica a la crisi alimentària" on hi van assistir 75 persones.  La jornada, organitzada pel Grup de Recerca en Agricultura, Ramaderia i Alimentació (ARAG) de la UAB i la FAS, va servir per analitzar fins a quin punt el fet de produir i distribuir els aliments de forma global suposa un greu risc pel sistema alimentari, ja que actualment el transport dels aliments requereix un alt consum de combustibles fòssils i derivats. Per aquest motiu, és important veure com ens pot afectar la crisi energètica i mirar de saber si un augment del preu de l¿energia ens portarà a una nova crisi alimentària.

Aquesta jornada va començar amb una primera taula on es van posar de manifest què s'està fent en l'àmbit municipal per evitar el malbaratament alimentari, amb l'exemple de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat, alhora que es va fer una explicació de la situació del sistema alimentari a Catalunya. Un cop contextualitzat, es va tractar quina ha estat l'evolució del preu de l'energia i què pot comportar en el sistema alimentari català un increment del preu per culpa de l'augment dels costos. Per finalitzar la primera taula, es va tractar la insostenibilitat del sistema alimentari tot comparant el consum energètic de la producció d'un aliment vegetal de forma ecològica i local, amb el del mateix aliment produït amb agricultura convencional; tot evidenciant que la diferència de despesa energètica, entre un i altre, és abismal. Per tant, si es volen evitar despeses energètiques innecessàries en la producció dels aliments, s'haurien de comprar aliments: ecològics, de proximitat, sense envasos, frescos...
 
A la segona taula es va parlar de la relació entre els preus de l'energia i els preus dels aliments, els quals tenen una relació cada vegada més estreta i segueixen una tendència d'augment; també es va ferreferència a la important dependència que tenim de l'energia d'origen fòssil en molts dels processos alimentaris que es donen. Per acabar, també es va voler mostrar una problemàtica sectorial de la crisi alimentària, el sistema pesquer. Aquest s'està veient molt afectat per les pujades de preus de l'energia al mateix temps que es van exhaurint les reserves de peix del planeta.
                  
Aquesta jornada va aconseguir reunir una part molt important del teixit associatiu i del tercer sector que lluita per un sistema alimentari més just, accessible per a tothom i respectuós amb el medi ambient; i també, personal de recerca, que investiga per visibilitzar les injustícies i les problemàtiques alimentàries globals. La jornada, amb un gran nombre d'assistents, va comptar amb el suport de l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona. 

 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2019 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats