FAS > Actualitat > Notícies > Detall de la notícia

"Obrim la porta a la rehabilitació"
Obrim la porta a la rehabilitació 14.09.2011 Programes Socials  -  La campanya "Obrim la porta a la rehabilitació", promoguda per la Taula de Participació Social, vol conscienciar sobre com la rehabilitació és el millor camí per evitar la reincidència i tenir més seguretat ciutadana.  

Aquesta campanya, presentada en roda de premsa per la Taula de Participació Social, té per objectiu conscienciar a la societat que la rehabilitació és possible. Durant la presentació, es va recordar que l'article 25.2 de la Constitució espanyola diu que "l'objectiu de la privació de llibertat és la rehabilitació del penats". En aquest sentit, els programes de rehabilitació, tot i que encara necessiten millorar, donen el dret a noves oportunitats per a persones que problabement proveníen d'entorns i d'experiències personals difícils

Un procés de rehabilitació comença per la voluntat de la persona de canviar la seva forma de vida. Aquests processos tenen èxit sobretot quan es compta amb un entorn social, familiar i laboral favorable. Els programes de rehabilitació acompanyen a la persona en aquest procés a partir de formació professional, terapia, educació, entre d'altres, i treballant en coordinació amb altres agents socials per facilitar la seva reinseció laboral i comunitària.

Segons diversos estudis europeus, com per exemple "La delincuencia violenta. Prevención, rehabilitación o castigo", les persones que realitzen programes de rehabilitació durant el compliment de la seva pena reincideixen menys. També mostren que penes de presó curtes impliquen menys reincidència. Per contra, quan les penes són llargues les persones es troben amb una situació de desarrelament social i, per tant, hi ha més possibilitats de fracàs en el procés de rehabilitació. Aquest fracàs pot portar a la reincidència, és per això que una de les premises de la campanya és promoure un canvi en la sensibilitat respecte a la idea que més condemnes i més llargues significa més seguretat ciutadana. La rehabilitació aconsegueix més cohesió social i redueix alguns efectes col·laterals del càstig (com per exemple els que pateix la família de la persona privada de llibertat).

En la roda de premsa es va recordar que l'empresonament té un cost i apostar per polítiques de rehabilitació suposa reduir la reincidència i per tant  un estalvi econòmic considerable i més en moments de crisi econòmica.

Aquesta campanya que s'adreça a mitjans de comunicació (com a creadors d'opinió) i els agents de canvi (polítics, legisladors, jutges...) i inclou un espot publicatari per TV, una falca per la ràdio i altres recursos per arrribar al màxim de població. S'ha comptat amb el suport del Departament de Justícia i la col·laboració de productores audiovisuals, professionals i d'agències de mitjans.

La TPS és un espai d'interlocució de les 90 entitats socials de Catalunya que treballem en l'àmbit penitenciari, desenvolupant serveis i programes de rehabilitació personal i reinserció social, i del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. La seva finalitat és millorar la qualitat d'atenció de les persones que compleixen condemnes penals. La part social de la TPS, promotora de la campanya, està representada actualment per l'Associació Andròmines, l'Associació Cedre, APIP, Creu Roja Catalunya, DINCAT, Fundació Ared, Fundació Autònoma Solidària, Fundació l'Heura Tarragona i INTRESS.

 
Anar a Notícies
 

 

 

© 2019 Fundació Autònoma Solidària - Tots els drets reservats