Vés al contingut principal
Web de la UAB
UAB Open Labs

La UAB divulga el patrimoni arqueològic mediterrani en l'exposició virtual i immersiva «InterMedit»

28 abr. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La xarxa CORE en Patrimoni Cultural i els OpenLabs han dut a terme l’execució tècnica de l’exposició virtual «InterMedit: l’intercanvi mediterrani a l’Antiguitat», que s'ha presentat el 27 d’abril al Museu Monogràfic Puig des Molins d’Eivissa. La mostra, que es pot visitar de manera immersiva, inclou una cinquantena de peces que han estat digitalitzades en 3D per la UAB, algunes de les qual obtingudes per primer cop, amb un nivell de detall màxim, com és el cas de l’Esculapi d’Empúries.

Exposició virtual del projecte InterMedit

L’exposició és resultat del projecte «InterMedit: L’intercanvi mediterrani a l’Antiguitat, pont entre cultures», promogut per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i amb tres entitats associades: l’Associació d’Amics del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF) (Illes Balears), l’Associació Cultural d’Amics del Museu d’Empúries-Unitikesken (Catalunya) i el Museu i Oppidum i Museu d’Enserune (Occitània) a través del Centre de Monuments Nacionals de França. L’equip de treball ha comptat també amb la participació dels tècnics dels museus esmentats i la col·laboració de la xarxa CORE en Patrimoni Cultural i els UABOpenlabs de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La mostra posa en valor l’origen de la connexió mil·lenària que mantenen les tres regions mediterrànies que formen part del projecte a través del patrimoni arqueològic d’època antiga (fenícia, etrusca i grega). Concebuda inicialment com a exposició física, el seu trasllat al món virtual ha permès posar aquest ric patrimoni cultural a l’abast de tothom i des de qualsevol punt de planeta.

L’usuari hi pot accedir a través d’una pàgina web, desenvolupada per la UAB juntament amb l’empresa suïssa VR-ALL-Art, i recórrer l’exposició de manera immersiva a través d’ulleres de realitat virtual. L’experiència permet gaudir de la visió en 3D de mig centenar de peces i escultures, que han estat digitalitzades per la UAB amb una resolució molt alta i a un nivell de detall màxim. Algunes de les peces més representatives de la cultura antiga mediterrània que es poden veure són les de la deessa Tanit, de la necròpoli del Puig des Molins d’Eivissa, i del déu Esculapi d’Empúries, icona de l’arqueologia catalana.

“Amb aquest projecte hem mostrat que es poden crear exposicions gairebé impossibles en el món físic, per les dificultats de reunir en un mateix espai peces tan importants com aquestes, que són les màximes representants de les escultures orientals al mediterrani preromà. La digitalització està transformant la manera en què pensem la divulgació del patrimoni arqueològic i la museologia, i, molt important, alhora contribueix a la democratització de la cultura”, assenyala Oriol Vicente, arqueòleg i responsable de la xarxa CORE en Patrimoni Cultural de la UAB. “A més, els models que hem obtingut en 3D, molts dels quals inèdits, són útils també per a la recerca i la conservació de les peces” afegeix.

El projecte ha comptat, també, amb la participació d’alumnat del màster en Humanitats i Patrimoni Digitals UAB-UPF i ha donat lloc a un treball de final de màster sobre disseny de l’entorn virtual, dut a terme per l’alumne Yuwei Fang.

En la presentació del projecte han participat Benjamí Costa, Maria Bofill i Helena Jiménez (MAEF); Jusèp Boya i Marta Santos (Museu d’Arqueologia de Catalunya); Lionel Izac i Sophie Izac (Centre des Monuments Nationaux, Forteresse de Salses, Enserune), i Oriol Vicente i Igor Bogdanovic (UAB).

Dins de