Vés al contingut principal
Web de la UAB
UAB Open Labs

Els UAB Open Labs instal·len dues antenes d'IoT al Campus

10 des. 2020
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els laboratoris d'innovació oberta de la Universitat han instal·lat dues antenes d'IoT (Internet of Things) al Campus de la UAB per dotar-lo d'un sistema de comunicació de dades obert i gratuït, i amb múltiples aplicacions de monitorització per avançar cap a un Smart Campus.

Els UAB Open Labs instal·len dues antenes d'IoT al Campus

Aquestes antenes permeten enviar petits missatges utilitzant sensors com a emissors. Aquests sensors, que poden ser d'humitat, temperatura, volum de gasos, de so, etc., envien la informació a l'antena d'IoT, després a l'estació base i, finalment, per Internet a l'ordinador que se'ls indiqui. En el cas de la UAB, les antenes, que s'han ubicat a les cobertes de les Facultats de Veterinària i d'Enginyeria, utilitzen el protocol LoRaWAN, en la banda de radiofreqüència lliure de 868MHz.

Segons el coordinador dels UAB Open Labs, Alfons Miàs, "un segon pas pot ser lligar aquests sensors a una acció. Es podria dir a l'arduino que, quan el sensor marqui per sobre dels 25 graus, s'engegui l’aire condicionat. També es podria, per exemple, posar un sensor d’humitat a la gespa i demanar-li que, a un determinat llindar d’humitat i a les 12h de la nit, s'activin els aspersors. D’aquesta manera, no s'activarien els dies de pluja i seríem més eficients i sostenibles”.

A part de les múltiples possibilitats de monitorització, l’IoT també pot ser útil tant per a l’experimentació científica, com pels usuaris dels UAB Open Labs o pels tècnics de l'administració universitària.

Al web de la comunitat The things network es poden veure totes les antenes que hi ha instal·lades al món i les de la UAB (Open Labs-Cephis 01 i 02). És una comunitat que treballa de forma voluntària per al desenvolupament d’aquesta xarxa de comunicació i que facilita la integració dels missatges en les aplicacions dels usuaris.

Aquest projecte ha estat possible fruit de la col·laboració dels UAB Open Labs amb el Centre de Prototips i Solucions Hardware-Software (CEPHIS), i el suport del Servei d'Informàtica, el Servei d'Arquitectura, l'Escola d'Enginyeria i la Facultat de Veterinària.

Per tenir més informació del projecte us podeu adreçar a openlabs@uab.cat o a la comunitat d’IoT de Catalunya.

Dins de