La UAB i el Parc Taulí ofereixen el nou Pregrau Dual d'Especialista en Radiologia el proper curs

La UAB i el Parc Taulí ofereixen el nou Pregrau Dual d’Especialista en Radiologia
Un nou pregrau dual organitzat entre la UAB i la Corporació Sanitària Parc Taulí formarà professionals del sector de la radiologia de la mà del propi servei de l'hospital sabadellenc. La titulació començarà a ser impartida el curs 2019-2020 i és el primer del seu tipus a Espanya.

28/06/2019

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, i el director general de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Joan Martí, van presentar, el 28 de juny, el nou Pregrau Dual d'Especialista en Radiologia, que les dues institucions oferiran conjuntament a partir del proper curs acadèmic 2019-2020.

Es tracta del primer curs de caràcter universitari per a tècnics en radiologia que es realitza a l'Estat, com a titulació pròpia de la UAB. La formació està adreçada a professionals en actiu i a joves amb titulació de formació professional com a tècnics superiors en imatge per al diagnòstic i medicina nuclear i tècnics superiors en radioteràpia i dosimetria, amb l'objectiu de millorar la seva qualificació, ocupabilitat i desenvolupament personal. També hi poden accedir les persones titulades en el Grau en Infermeria i en el Grau en Fisioteràpia.

Aquesta proposta de formació va sorgir de la confluència de diferents factors que van portar les dues institucions a oferir conjuntament aquesta nova titulació, mitjançant la modalitat professionalitzadora del pregrau dual, que no té precedents a les universitats catalanes.

El curs “ofereix als actuals i als futurs professionals del sistema sanitari una oportunitat de progressar i d'actualitzar-se en un àmbit que diàriament està evolucionant a nivell estatal i internacional”, segons recull el seu programa docent, que també posa de relleu que “per una part garanteix un rigorós ensenyament teòric que involucra els millors experts en la matèria, pertanyents a diversos nivells professionals i jeràrquics, i alhora garanteix un entrenament transversal pràctic per aplicar aquesta teoria i consolidar així competències”.

Des d'una vessant pràctica, el pregrau dual “reforça els coneixements, les habilitats clíniques i les habilitats tècniques d'un tècnic en radiologia”, la qual cosa afavoreix l'ocupabilitat dels alumnes en un context amb manca d'especialistes al mercat.

Cobrir necessitats professionals

A l'acte de presentació, la rectora va afirmar que la UAB aposta perquè la "formació professionalitzadora" permeti lligar més l'educació superior "a les necessitats de la indústria i de les nostres institucions, i poder donar així sortida a la formació que requereix la nostra societat". Arboix va explicar a més que aquest tipus de formació "s'ha posat en l'agenda del Consell Interuniversitari de Catalunya", de manera que una comissió està treballant perquè la formació d'un alumne de pregrau "pugui ser considerada com una part d'una titulació posterior".

Per la seva banda, Martí va destacar que el sector dels professionals radiòlegs té "un nivell de recanvi inferior al que permetria cobrir les necessitats futures de servei" i, per tant, aquest pregrau dual ajudarà en aquest sentit i permetrà a les institucions sanitàries "a ser molt més eficients per resoldre les proves diagnòstiques". El director general del Parc Taulí va lloar el concepte de formació dual perquè "els alumnes no només tindran els coneixements teòrics sinó que els podran posar en pràctica i sortiran al món professional amb bones perspectives". I la rectora Arboix, a més, va assegurar que el Parc Taulí és "un hospital modèlic" i que la UAB es sent "molt orgullosa" de estar-ne vinculada.

Finalment, Diego Ignacio Ribas, un dels coordinadors del pregrau dual, va explicar que l'objectiu d'aquesta iniciativa és "millorar l'eficiència de cara al pacient" i va destacar que el Parc Taulí és "un centre de referència de teleradiologia" i que seran els professionals radiòlegs els que impartiran la docència. Segons va explicar, la formació incorpora les noves tecnologies utilitzades al sector, que impliquen entre altres factors treballar cada cop més amb big data.

450 hores lectives i sis mesos de formació pràctica professionalitzadora

El curs consta de dues fases: una primera formació teòrica de 450 hores lectives -amb un programa estructurat en tres blocs que consta de 60 ECTS- i una formació pràctica professionalitzadora de sis mesos al Servei de Radiologia del Parc Taulí, tutelada pels professionals assistencials. Destaca que la formació teòrica està impartida també, majoritàriament, pels propis professionals del mateix Servei de Radiologia. A més, els alumnes hauran de desenvolupar, documentar i defensar un treball de fi d'estudis.  

La UAB i el Parc Taulí mantenen una relació històrica i estreta, tot partint del fet que la UAB és, conjuntament amb el Departament de Salut i l'Ajuntament de Sabadell, una de les institucions que formen part del Consell de Govern de la Corporació Sanitària Parc Taulí. La Unitat Docent del Parc Taulí, de la Facultat de Medicina de la UAB, ha fet molt més estreta i propera aquesta relació des que es va posar en marxa ja fa prop d'onze anys.

Més informació: Pregrau Dual d'Especialista en Radiologia