Estudi sobre la infecció oral pel virus del papil·loma humà

JORNADES LGTBI
--

03/10/2019

En què consistirà la meva participació a l'estudi?

  1. Presa d’una mostra oral mitjançant rentat bucal i gàrgares.  Durant l'hora prèvia a la presa no es pot: menjar, beure cap líquid (aigua tampoc), raspallar-se les dents o fumar.
  2. Omplir un qüestionari  confidencial que emplenaràs tu mateix/a.
Per poder participar et demanarem que signis un consentiment informatLes noies a més haureu de portar el carnet de vacunes (una foto d’aquest per poder comprovar si esteu vacunades o no contra el virus del papil·loma humà (VPH). Si ets noia, has anat a l'escola a Barcelona ciutat i no tens el teu carnet de vacunacions, ens ho pots dir i intentarem ajudar-te a aconseguir aquesta informació.
Totes les teves dades personals i la informació de l’enquesta es tractaran amb la més estricta confidencialitat. Tota la informació obtinguda per a l’estudi serà confidencial i les dades estaran codificades.
Les mostres s’analitzaran al laboratori d'Infeccions i càncer de l’Institut Català d’Oncologia per determinar si hi ha infecció.
Què aportarà la meva participació a l’estudi?
Amb la teva participació contribuiràs activament en la recerca per a la prevenció dels càncers associats a la infecció per VPH. La teva mostra servirà per conèixer:
  • quanta gent jove està infectada per VPH a nivell oral
  • els determinants de la infecció oral per VPH
  • els tipus de VPH associats a la infecció oral
  • l’efectivitat de la vacuna contra el VPH en la prevenció de la infecció oral

Què és el VPH?
La infecció per VPH és la infecció de transmissió sexual més freqüent i n'és responsable de les berrugues anogenitals i de diferents tipus de lesions precanceroses i càncers, com el càncer de coll d’úter, i d’una part dels càncers de vagina i vulva en les dones, penis en els homes, i càncer anal i d’orofaringe en homes i dones.
Com es pot prevenir el VPH i els problemes de salut que pot causar?
Hi ha diferents maneres de prevenir el VPH:
1. Vacuna contra el VPH. La vacuna és segura i efectiva i protegeix contra la majoria dels càncers causats pel VPH. Dos de les vacunes disponibles protegeixen també contra les berrugues anogenitals.
2. Mitjançant el cribratge de càncer de coll d'úter. El cribratge rutinari a les dones de 25-65 anys també prevé el càncer de coll d'úter.
3.  Ús del preservatiu en les relacions sexuals. L’ús del preservatiu no elimina el risc d’infecció però sí el disminueix.
Com puc tenir més informació?
Si vols tenir més informació sobre l’estudi contacta amb nosaltres! Estem al Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO):
Coordinadora de l'estudi:             Gema Carretero (gcarretero@idibell.cat)
Investigadores principals:            Laia Alemany (lalemany@iconcologia.net)
                                                               Maria Brotons (mbrotons@iconcologia.net)
                                                               Telèfon: 93 260 78 12
Els investigadors de l'estudi estarem recollint mostres el dies 23 i 24 d’octubre de 10 a 18h al Hall del mòdul sud de la Unitat docent. Si estàs interessat/da en participar pregunta’ns i t’informarem!