CASADO AIJÓN, Irina
 

Departament d'Antropologia Social i Cultural
Despatx: B9-227
Vinculació: Professora Associada

Telèfon: +34 93 581 27 47
Correu electrònic: irinacasado@gmail.com

 

 

CURRÍCULUM ABREUJAT

Formació acadèmica i docència

 • Llicenciada en Història. Universitat Autònoma de Barcelona. Juny 1997
 • Llicenciada en Antropologia Social i Cultural. Universitat Autònoma de Barcelona. Juny 1999
 • Màster en Investigació Bàsica i Aplicada en Antropologia Social. Universitat Autònoma de Barcelona. Setembre 2004
 • Diploma d'Estudis Avançats en Antropologia Social. Universitat Autònoma de Barcelona. Abril 2007

Recerca i investigació

 • Treball de camp a Sabadell (Vallès Occidental, Catalunya). 2001.
 • Estades de Treball de camp a Oslo (Noruega). 2002 i 2004.
 • Estades de Treball de camp a les Valls d'Àneu (Pallars Sobirà, Catalunya). 2004 i 2006.
 • Treball de camp a Vic i Manlleu (Osona, Catalunya) amb població marroquina immigrada (imazighen i àrabs). Agost 2006 a Gener 2010.
 • Investigadora principal en el projecte: “ Representacions de la maternitat i la paternitat i conceptualització dels infants i la seva cura a Oslo i Sabadell. Exercici i anàlisi crítica d'una comparació transcultural”. Beca Erasmus 3r cicle i investigadora convidada a la Universitat d'Oslo.
 • Investigadora principal en el projecte: “ Buscant l'equilibri. Família, relacions de parentiu i identitat a Oslo (Noruega)”. Beca BE ( Beques i Ajuts per a estades per a la recerca a fora de Catalunya) de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya.
 • Investigadora principal en el projecte: “Viure a les valls. Percepció de l'entorn i construcció de les identitats culturals a les Valls d'Àneu”. Beca per a la realització de treballs de recerca sobre el patrimoni etnològic de Catalunya 2004 del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya.
 • Participació en el projecte: “Els comunals al Pallars Sobirà. Els usos tradicionals de la muntanya en el marc dels espais naturals protegits”. Investigadors principals: Dr. Oriol Beltran i Dr. Ismael Vaccaro. Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya. Projecte G651 N05/003 K430 cr.
 • Investigadora principal en el projecte: “Quan “en els pobles ja no hi ha canalla”. Organització de la procreació i estructures domèstiques a les Valls d'Àneu”. Beca per a la realització de treballs de recerca sobre el patrimoni etnològic de Catalunya 2006 del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya.
 • Participació en el projecte com a etnògrafa del col·lectiu marroquí: “Desigualtats socioeconòmiques i diferència cultural en l'àmbit de la salut en barris d'actuació prioritària de Catalunya”. Investigadora principal: Dra. Teresa San Román. Conveni entre el GRAFO de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
 • Participació en el projecte d'investigació: "Teoría transcultural de la reproducción de los grupos humanos. La Antropología del parentesco como estudio de los modelos socioculturales de la procreación y crianza de niños". Investigadora principal: Aurora González Echevarría. Departament d'Antropologia Social i Cultural. Universitat Autònoma de Barcelona. Projecte MEYC SEJ2006-10864 (2006-2009).
 • Investigadors principals: Irina Casado i Dr. Hugo Valenzuela del projecte: “ Islam, salut i el rol de les relacions de parentiu en comunitats musulmanes immigrades”. Conveni entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el GRAFO de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Principals publicacions

 • CASADO i AIJÓN, I.; “Ser dona, ser home. Natura i cultura en la construcció de les identitats de gènere a Oslo i Sabadell” a Butlletí del Club Escandinau. Centre Cultural Nòrdic , núm. 1 (gener-abril, 2004a). Pp. 16-17.
 • CASADO i AIJÓN, I.; “Fent recerca etnològica a les Valls d'Àneu” a Nabius , núm. 1 (desembre 2004b), pàg. 23. Consell Cultural de les Valls d'Àneu.
 • CASADO i AIJÓN, I.; “Percepció de l'entorn i construcció de les identitats culturals a les Valls d'Àneu” a Revista d'Etnologia de Catalunya , núm. 28 (juny 2006). Pp. 117-119.
 • CASADO i AIJÓN, I.; “En los escenarios del tiempo. Organización sociocultural de la procreación e identidad en Oslo” a Perifèria , núm. 4 (juliol 2006), 34 pàgines.
 • CASADO i AIJÓN, I.; “Organització de la procreació i estructures domèstiques a les Valls d'Àneu” a Revista d'Etnologia de Catalunya , núm. 31 (octubre 2007). Pp. 127-129.
 • CASADO, I. – VALENZUELA, H.; “ Representaciones de la salud en poblaciones musulmanas: aproximación etnográfico-comparativa a inmigrantes pakistaníes e imazighen de Marruecos” a Piella, A. – Sanjuán, L.- Valenzuela, H. (coords.) Construyendo intersecciones: aproximaciones teóricas y aplicadas en las relaciones entre los ámbitos del parentesco y la atención a la salud en contexto intercultural . Actas del XI Congreso de Antropología de la FAAEE , Donostia, 10-13 de Setembre 2008. Pp. 41-63.
 • CASADO, I. – SÀEZ, M. – LÓPEZ, Ó.; “Salut reproductiva en context migratori: la població rrom i imazighen a Catalunya” a Piella, A. – Sanjuán, L.- Valenzuela, H. (coords.) Construyendo intersecciones: aproximaciones teóricas y aplicadas en las relaciones entre los ámbitos del parentesco y la atención a la salud en contexto intercultural . Actas del XI Congreso de Antropología de la FAAEE , Donostia, 10-13 de Setembre 2008. Pp. 83-107.
 • CASADO i AIJÓN, I. “Salud sexual y reproductiva y representaciones en torno a la formación de los seres humanos entre los imazighen del Rif inmigrados en Catalunya” a Heras, P. (coord.) Cultura, cuerpo, género: Salud . Actas del I Congreso Internacional de Cultura y Género: La Cultura en el Cuerpo, organitzat pel Seminario Interdisciplinar de Estudios de Género (Universidad Miguel Hernández), Elx, 11-13 de Novembre 2009. (en curs de publicació)
 • CASADO i AIJÓN, I.; “Representaciones de la salud y la enfermedad y articulación de los sistemas terapéuticos entre los imazighen del Rif” a DÍAZ CRUZ, R. – GONZÁLEZ ECHEVARRÍA, A. (coords); Metamorfosis. Universidad Autónoma Metropolitana/ Iztapalapa, México DF (en curs de publicació)
 

 

 

 
 
Grups de recerca Grups de recerca del departament d'antropologia

 

Institut Català d'Antropologia Visita la web de l'ICA

 

Plànols i transports UAB Com arribar i moure's pel campus

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Departament d'Antropologia Social i Cultural
Edifici B - Facultat de Lletres
08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
TEL +34 93 581 12 39

d.antropologiaarrobauab.cat

 

 

 

 

2023 Universitat Autònoma de Barcelona