Categories
Actualitat Institucional Investigar

Debat sobre inseguretat alimentària i canvi climàtic a l’Àfrica

La tercera sessió del cicle de debats “Reconfigurant el diàleg amb els mons africans contemporanis” organitzat per l’Alianza 4 Universidades ha reunit destacats experts i expertes en biologia, economia, agricultura i antropologia per debatre sobre els efectes del canvi climàtic en la seguretat alimentària a l’Àfrica.

La sala d’actes del Rectorat ha acollit avui la sessió mixta, on-line i presencial, “Assegurar la producció d’aliments en un entorn de canvi climàtic”, coordinada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) a través del grup de recerca LICCI en el marc del cicle de debats “Reconfigurant el diàleg amb els mons africans contemporanis” que organitza l’Alianza 4 Universidades (A4U).

La jornada s’ha centrat en la inseguretat alimentària, un dels problemes socioeconòmics i sanitaris més greus del món, però al qual es presta menys atenció, i que afecta amb més duresa els més pobres i vulnerables. La crisi climàtica actual contribueix a agreujar-la en afectar la producció d’aliments, i Àfrica és una de les regions més vulnerables del món als impactes del canvi climàtic. Experts i expertes de diferents disciplines, com la ciència dels cultius, la pesca, el pastoralisme, o el coneixement local, han reflexionat sobre la complexitat de les repercussions del canvi climàtic als sistemes africans de producció d’aliments i sobre les possibles vies de transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles, capaços de mantenir dietes saludables, nutritives i culturalment apropiades a la llum del canvi climàtic.

L’acte ha estat obert pel vicerector de Relacions Internacionals de la UAB, Màrius Martínez, qui ha qualificat l’efecte del canvi climàtic en la seguretat alimentària com a “un dels assumptes més desafiants i amenaçants no només per a les comunitats africanes sinó arreu del món”. El periodista Agus Morales, alumni de la UAB, director de la Revista 5W i col·laborador de The New York Times, ha moderat la sessió, que ha comptat amb la participació com a ponent principal del director de l’Institut Sénégalais de Recherches Agricoles (ISRA)-CERAAS Ndjido A Kane.

Biòleg i genetista molecular, el dr. Kane ha presentat les principals línies recerca del seu centre de recerca tot destacant que “el canvi climàtic esta colpejant l’Àfrica i aquest desafiament l’afrontem des de la recerca científica”. L’anàlisi i la monitorització dels recursos són algunes d’aquestes línies de recerca, tenint present que “hi ha 249 milions de dones pastores a l’Àfrica amb el bestiar com a principal font de subsistència, i cal analitzar l’impacte del canvi global en el seu entorn”. “Per aconseguir beneficis econòmics i en sostenibilitat és crític monitoritzar i avaluar els recursos biològics”, ha afirmat.

En el debat han intervingut també Vanesse Labeyrie, investigadora al CIRAD, Montpellier (França), qui ha parlat sobre el paper de les xarxes de relacions en les resiliències de les petites granges a l’Àfrica; Narriman Saleh-Jiddawi experta en ciències marines a la University of Dar es Salaam (Tanzània – Zanzíbar), sobre la disponibilitat de recursos alimentaris d’origen marí a l’illa de Zanzíbar; Lucas Yamat, economista del canvi climàtic al Basque Centre for Climate Change (BC3), sobre les perspectives del pastoralisme a l’Àfrica oriental; i l’antropòloga de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García, sobre la importància del coneixement local de les poblacions indígenes en la gestió dels impactes del canvi climàtic.

El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha clausurat la jornada tot destacant que  la UAB, com a part de l’A4U, “està molt interessada i compromesa amb aquest diàleg amb els nostres socis i col·legues africans i amb la col·laboració que cal fer entre els investigadors d’universitats i organitzacions africanes i les nostres universitats i centres de recerca”. “Hi ha molt per fer, però estem mostrant la nostra voluntat d’augmentar les nostres activitats compartides amb investigadors i universitats africanes i estic segur que aquest esdeveniment ha contribuït a fer-ho”, ha conclòs Lafuente.

Les jornades responen a l’estratègia d’internacionalització de l’Alianza 4 Universidades així com a la seva voluntat de consolidar les seves relacions amb les universitats africanes. El cicle, que consta de quatre jornades coordinades per las diferents universitat de l’A-4U, acull a investigadors i acadèmics africans i europeus per debatre sobre quatre temes clau del present i futur d’Àfrica com el feminisme, les migracions, el canvi climàtic i la cultura africana.

La sessió es pot veure enregistrada al canal de YouTube de l’A-4U. Aquest esdeveniment compta amb el suport de ICEX España Exportación e Inversiones.