Categories
Actualitat Investigar

Un nou mapa interactiu destaca els impactes negatius de la mineria “verda” al continent americà

L’Atlas de Justícia Ambiental, coordinat des de l’ICTA-UAB, MiningWatch Canadà i les comunitats afectades per la mineria de nou països del continent americà publiquen un nou mapa interactiu i un informe que documenta alguns dels impactes socials i ambientals de la mineria de liti, coure i grafit

Dies després que els líders mundials acordessin fer inversions sense precedents per a la transició energètica durant la COP26, comunitats de tot el món adverteixen sobre els perills que planteja l’auge de la mineria per a les “tecnologies verdes” i els grans volums de metalls i minerals que requereixen. 

L’Atlas de Justícia Ambiental, coordinat des de l’Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), MiningWatch Canadà i les comunitats afectades per la mineria de nou països de les Amèriques -Argentina, Xile, Bolívia, Perú , Equador, Panamà, Mèxic, EUA i Canadà- van llançar ahir a la nit un nou mapa interactiu, i un informe que documenta alguns dels impactes socials i ambientals de la mineria de liti, coure i grafit. 

L’informe, que recull 25 casos, documenta com la indústria minera mundial s’ha posicionat ràpidament com la solució a la crisi climàtica, amb empreses i països igual competint per proporcionar els 3.000 milions de tones de metalls i minerals que, segons algunes estimacions, es necessitaran en els propers 30 anys per impulsar la transició energètica. 

La mineria ja s’està expandint ràpidament en ecosistemes fràgils i biodiversos com l’Amazònia i les selves tropicals, les zones glacials, les salines, les serralades i zones humides, zones de vital importància per al subministrament d’aigua dolça, el manteniment de la vida i la regulació del nostre clima mundial. 

Aquesta febre pels metalls i minerals s’està convertint en una oportunitat financera sense precedents per a les empreses mineres. Tot i això, el fort augment en la pressió extractiva de metalls i minerals està aprofundint la crisi ambiental i social, convertint un dels orígens de la crisi climàtica en un aparent pilar per a la seva solució. 

Les comunitats afectades i mobilitzades, acadèmics i activistes afirmen que una transició energètica que depengui en gran mesura de l’extracció de nous materials sense que es plantegin preguntes clau -com a materials i energia per a què, per a qui i a quin cost socioambiental- no farà sinó reforçar les injustícies i la insostenibilitat que han agreujat la crisi climàtica en què ens trobem a nivell mundial. 

Segons la investigadora de l’ICTA-UAB i de l’Atles de Justícia Ambiental, Mariana Walter, “al voltant del 20% dels 3.550 conflictes socioambientals documentats a l’Atles de Justícia Ambiental corresponen a conflictes per l’extracció de metalls i minerals al món. Es tracta de l’activitat més conflictiva documentada a l’EJAtlas, una transició energètica basada en l’extracció minera no farà més que expandir i intensificar aquests conflictes tant al Sud com al Nord del món”. 

El mapa interactiu “Mapeig dels impactes miners de la transició energètica a les Amèriques” i l’informe “Mapeig de resistències davant els impactes i discursos de la mineria per a la transició energètica a les Amèriques” ja es poden consultar als llocs de l’Atles de Justícia Ambiental i MiningWatch Canada. 

L’Atles de Justícia Ambiental documenta conflictes socials al voltant de temes ambientals. L´Atles està coordinat per un grup d´investigadores compromeses des de l´Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), en col·laboració amb activistes i investigadors de tot el món. 

MiningWatch Canadà és una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu atendre la necessitat d’una resposta d’interès públic coordinada davant les amenaces a la salut pública, al medi ambient i als interessos comunitaris que suposen les polítiques i les pràctiques irresponsables de mineria al Canadà i a la resta del món. Proporciona informació oportuna i suport a les comunitats afectades per la mineria i organitzacions i treballa per millorar les polítiques relacionades amb la mineria.

Materials de referència: 

·         Resum executiu en anglèsfrancès i espanyol 

·         El mapa interactiu (versión preliminar) 

·         Un informe amb les principals conclusions en espanyol